MÜSNED-İ HANBEL

CENNET VE CEHENNEM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Müslümanların ve Müşriklerin Çocukları

 

1. İbn Abbas

 

29093 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e müşriklerin küçükken ölen çocuklarının durumu sorulunca: ''Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3/195, 196) ve Müslim (2/302) rivayet ettiler.

 

 

 

29094 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e müşriklerin küçükken ölen çocuklarının durumu sorulunca: ''Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

29095 (3)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e müşriklerin küçükken ölen çocuklarının durumu sorulunca: ''Allah onları yaratırken neler yapacaklarını en iyi bilendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

29096 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e müşriklerin küçükken ölen çocuklarının durumu sorulunca: ''Allah onları yaratırken neler yapacaklarını en iyi bilendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

29097 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e müşriklerin küçükken ölen çocuklarının durumu sorulunca: ''Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/202), Buhari (3/196, 11/432) ve İbn Hibban, Sahih (131) rivayet ettiler.

 

 

 

29098 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müşriklerin küçükken ölen çocuklarının durumu sorulunca: ''Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1/196,11/432), Müslim (2/2, 3), İbn Hibban, Sahih (131) rivayet ettiler.

 

 

 

29099(3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e müşriklerin küçükken ölen çocuklarının durumu sorulunca: ''Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

29100 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e müşriklerin küçükken ölen çocuklarının durumu sorulunca: "Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

29101 (5)- Ebu Hureyre der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Küçükken ölen çocukların durumu nedir?" diye sorulunca: "Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6858) ve Ebu Davud (4714) rivayet ettiler.

 

 

 

29102 (6)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e müşriklerin küçükken ölen çocuklarının durumu sorulunca: "Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

29103 (7)- Ebu Hureyre 'bildiriyor: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müşrik.lerin küçükken ölen çocuklarının durumu sorulunca: ''Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

29104- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanların küçükken ölen çocukları, cennette ve İbrahim'in sorumluluğunda olacaktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (7446) ve Hakim (2/370) rivayet ettiler.

 

 

4. Ashabdan Biri

 

29105- İbn Abbas der ki: Bir zamanlar müslümanların küçükken ölen çocuklarının müslümanlarla, müşrik.lerin de küçükken ölen çocuklarının müşrik.lerle olacağını söylerdim. Ancak daha sonra filan kişinin ashabdan olan filan kişiden naklen bana bildirdiğine göre Resulullah'a {Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konu sorulmuş, Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir'' buyurmuştur. Söz konusu sahabiyle karşılaştığımda bana bu hadisi bizzat aktardı. Bunun üzerine eski görüşümden döndüm.

 

[Sahih]

 

Heysemi (11943) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel iki ayrı senetle rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler."

 

 

 

29106 (2)- İbn Abbas der ki: Önceleri müşriklerin küçükken ölen çocuklarının müşriklerden olduklarını söylerdim. Ancak bir adam ashabdan bir adamdan bu konuda Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir sözünü aktardı. Söz konusu sahabiyle karşılaştığımda bana Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onları en iyi bilen Rableridir. Onları yarattığı için onları ve (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi o bilir'' buyurduğunu söyledi.

 

[Sahih]

 

 

5. Ali b. Ebi Talib

 

29107 (1)-z Hz. Ali der ki: Hz. Hatice, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cahiliye döneminde vefat eden çocuklarının durumunu sorunca:

''Cehennemde olacaklardır'' buyurdu. Ancak Hatice'nin yüzünde bundan dolayı oluşan memnuniyetsizliği görünce: ''Şayet yerlerini görseydin onlara öfke duyardın'' buyurdu. Hatice: "Ey Allah'ın Resulü! Senden olan (küçükken ölen) çocuklarım?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennete olacaklardır'' karşılığını verdi. Sonra: ''Müminler ile çocukları cennette, müşrikler ile çocukları da cehennemde birlikte olurlar'' buyurdu ve: ''İman eden ve nesilleri de iman konusunda kendilerinin yoluna uyanlar var ya, biz onların nesillerini kendilerine kattık"[Tür 21] ayetini okudu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (11940) der ki: "Hadisi Abdullah b. Ahmed rivayet etmiş olup ravilerinden Muhammed b. Osman'ı tanımıyorum. Diğer ravileri ise Sahih'in ravileridider."

21846 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

6. Hz. Aişe

 

29108 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e müşriklerin küçükken ölen çocuklarının durumunu sorduğumda: ''İstersen sana cehennemdeki feryatlarını sana dinletebilirim'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (11941) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Ebu Ukayl Yahya b. el-Mütevekkil'i imamların çoğu, ayrıca Ahmed b. Hanbel, Yahya b. Main ve başkaları zayıf görmüşlerdir. Fakat İbn Main, kendisinden gelen üç rivayetten birine göre bu raviyi güvenilir olarak da değerlendirmiştir."

 

 

 

29109 (2)- Gutayfın azatlısı Abdullah b. Ebi Kays bildiriyor: Müminlerin annesi Aişe'nin yanına gelip selam verdiğimde: "Sen kimsin?" diye sordu. Gutayf b. Azib'in azatlısı Abdullah'ım" dedim. "Gutayfın oğlu mu?" diye sorunca: "Evet ey müminlerin annesi!" dedim ve ikindi namazından sonra nafile olarak kılınan iki rekat namazı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kılıp kılmadığını sordum. "Evet, kıldı" dedi. Ona ka.fırlerin küçükken ölen çocuklarının durumunu sorduğumda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar babalarıyla birlikte olacaklardır'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Ama henüz amelleri yok" dediğimde: ''Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir'' buyurdu."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4712) rivayet etti.

3327 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

7. Ensar' dan Biri

 

29110 (1) Surayın oğullarından Hasna adında bir kadının, amcasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peygamberler cennette olur. Şehitler cennette olur. Bebekken ölenler cennette olur. Diri diri gömülen çocuklar da cennette olur" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/15 (2521), İbn Ebi Şeybe (5/339), Taberani, M. el-Kebir 19/140 (307) ve Beyhaki (9/163) rivayet ettiler.

 

 

 

29111 (2)- Hasna binti Muaviye es-Suraymiyye, amcasından bildiriyor: "Ey Allah'ın Resulü! Kimler cennete gidecektir?" diye sorduğumda: "Peygamberler cennette olur. Şehitler cennette olur. Bebekken ölenler cennette olur. Diri diri gömülen kız çocukları da cennette olur" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

29112 (3)- SuraYın oğullarından Hasna bint Muaviye, amcasından bildiriyor: "Ey Allah'ın Resulü! Kimler cennete gidecektir?" diye sorduğumda: "Peygamberler cennette olur. Şehitler cennette olur. Bebekken ölen erkek ve kız çocukları da cennette olur" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

8. Ashabdan Biri

 

29113- Şurahbil b. Şufa'nın, ashahdan bir adamdan bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kıyamet gününde (küçükken ölen) çocuklara: ''Cennete girin!'' denilince: ''Rabbimiz! Babalarımız ile annelerimiz girmeden biz de girmeyiz'' karşılığını verirler. Allah'ın huzuruna getirildiklerinde: ''Neden sizleri öfkeli görüyorum? Cennete girsenize'' buyurur. Onlar: ''Rabbimiz! Ya anne babalarımız?'' dediklerinde, Allah: ''Anne babalarınızIa birlikte cennete girin'' buyurur.''

 

[Sahih]

 

Heysemi (4000) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiŞtir. Ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

9. Hz. Aişe

 

29114- Hz. Aişe der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Ensar'dan henüz buluğa ermemiş çocuklar ölünce cennet kuşlarından olurlar değil mi?" diye sorduğumda: ''Ey Aişe! Ya başka ne olacaklardı? Allah cenneti de, cehennemi de yaratırken onlar için henüz babalarının sülbünde olan insanlar da yaratmıştır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (8/54), Ebu Davud (4713) ve Nesai (4/57) rivayet ettiler.

24479 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ