MÜSNED-İ HANBEL

CENNET VE CEHENNEM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Her insanın Fıtrat üzere Doğması

 

1. Ebu Hureyre

 

29115 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Her insan fıtrat üzere doğar. Ancak anne babası sonradan onu Yahudi veya Hıristiyan veya Medisi yaparlar. Aynen hayvanını azaları tam bir hayvan doğurması gibi. Hiç hayvanın kulağı kesik bir hayvan doğurduğunu gördünüz mü?''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (2/301) ve İbn Hibban, Sahih (128-130, 133) rivayet ettiler.

 

 

 

29116 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her doğan insan (fıtrat dini olan) bu din üzerine doğar'' buyurmuştur. Veki' rivayetinde: ''Din üzerine doğar'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (6852-3) ve Tirmizi (2138) rivayet ettiler.

 

 

 

29117 (3)-Z Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Her doğan insan (fıtrat dini olan) bu din üzerine doğar. Anne babası sonradan onu Yahudi yapar veya Hıristiyan yapar ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

29118 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her doğan insan (fıtrat dini olan) bu din üzerine doğar. Kendini ifade edebilecek bir yaşa geldiği zaman artık anne babası onu Yahudi veya Hıristiyan veya müşrik biri yapar'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Çocukken ölürse durumu ne olur?" diye sorulunca: ''Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

29119 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her insan fıtrat üzere doğar. Ancak anne babası sonradan onu Yahudi veya Hıristiyan veya Mecusi yaparlar. Aynen hayvanını azaları tam bir hayvan doğurması gibi. Hiç hayvanın kulağı kesik bir hayvan doğurduğunu gördünüz mü?'' buyurdu. İsterseniz bu konuda: "Hakka yönelerek kendini Allah'ın insanlara yaratılışta verdiği dine ver. Zira Allah'ın yaratışında değişme yoktur"[Rüm 30] ayetini okuyun.

 

21725 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

29120 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her insan fıtrat üzere doğar. Ancak anne babası sonradan onu Yahudi veya Hıristiyan yaparlar. Aynen hayvanını azaları tam bir hayvan doğurması gibi. Sonradan siz onun kulağını kesersiniz.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai (4/58) rivayet etti.

 

 

 

29121 (7)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her insan fıtrat üzere doğar. Ancak anne babası sonradan onu Yahudi veya Hıristiyan yaparlar. Aynen devenin, azaları tam bir hayvan doğurması gibi. Siz sonradan onun kulağını kesmedikten sonra hiç kulağı kesik yavru doğurduğunu gördünüz mü?'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Küçükken ölenler konusunda ne düşünüyorsun?" diye sorulunca: ''Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban, Sahih (128-130, 133) rivayet etti.

 

 

 

29122 (8)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her insan fıtrat üzere doğar. Ancak anne babası sonradan onu Yahudi veya Hıristiyan yaparlar. Aynen devenin, azaları tam bir hayvan doğurması gibi. Siz sonradan onun kulağını kesmedikten sonra hiç kulağı kesik yavru doğurduğunu gördünüz mü?'' Adamın biri: "Bunlar küçükken ölürse nereye giderler" diye sorulunca: ''Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir'' buyurdu.

Kays der ki: "Bu soruyu soran kişinin kadercilik görüşüne sahip biri olduğunu düşünüyorum."

 

 

 

29123 (9)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e müşriklerin küçükken ölen çocuklarının durumu sorulunca: ''Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

29100 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

29124 (10)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her insan fıtrat üzere doğar. Ancak anne babası sonradan onu Yahudi veya Hıristiyan veya müşrik biri yaparlar. ''

 

[Sahih]

 

 

 

29125 (11)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her insan din (veya fıtrat) üzerine doğar. Ancak anne babası sonradan onu Yahudi veya Hıristiyan veya müşrik biri yaparlar'' buyurdu. Adamın biri: "Bunlar küçükken ölürse nereye giderler" diye sorulunca: ''Allah (büyümeleri halinde) nasıl amel edeceklerini en iyi bilendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

29126- Ebu Hureyre der ki: ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğan her bir çocuğa şeytan dürter ve bu dokunuştan dolayı çocuk ağlamaya başlar. İsa ve annesi Meryem hariç!'' buyurdu. Dilerseniz bu konuda: "Ona Meryem adını verdim. Onu ve soyunu kovulmuş şeytandan senin korumana bırakıyorum"[Al-i İmran 36] ayetini okuyun.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2366) ve Buhari (3431) rivayet ettiler.

21397 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

29127- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her insan fıtrat üzere doğar. Kendini ifade edebilene (aklı erene) kadar da böyle kalır. Kendini ifade etmeye başladığı vakit artık ya Allah'a karşı şükredici, ya da inkarcı biri olur.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (11946) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Ebu Cafer er-Razı güvenilir olmakla beraber tartışmalıdır. Diğer ravileri ise güvenilirdirler."

 

 

4. Esved b. Seri'

 

29128- Esved b. Seri' bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Huneyn savaşı sırasında bir yere bir birlik gönderdi. Bu birlik müşriklerle savaştı ve sonunda müşriklerin çoluk çocuğunu da öldürmeye başladılar. Döndüklerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden çocukları öldürdünüz?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Onlar müşriklerin çocuklarıydı" dediklerinde, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin de en hayırlılarınız müşriklerin çocukları değil miydi? Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki her insan fıtrat üzere doğar ve kendini ifade edene (aklı erene) kadar öyle kalır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2463) ve Nesai es-Sünenu'l-kübra'da (8562) rivayet ettiler.

 

 

4. Esved b. Seri'

 

29129 (1) Esved b. Seri'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kıyamet gününde Allah'ın huzuruna dört kişi getirilir. Bunlar hiçbir şey duymayan sağır biri, ahmak biri, bunak olan yaşlı biri ve fetret döneminde (iki peygamber arası bir dönemde) ölen biri olacaktır. Sağır olan kişi: ''Rabbim! İslam dini geldiğinde ben sağırdım ve hiçbir şey duymuyordum'' der. Ahmak olan kişi de: ''Rabbim! İslam geldiğinde (akılsız olduğum için) çocuklar üzerime hayvan dışkısı atarlardı'' der. Bunak olan da: ''Rabbim! İslam geldiğinde ben bunu kavrayabilecek bir akılda değildim'' der. Fetret döneminde ölen kişi ise: ''Rabbim! Senden bize bir elçi gelmedi'' diyerek mazeretini söyleyecektir. Bunun üzerine Allah, onlardan, kendisine itaat edeceklerine dair söz alır. Sonra onlara ateşe girin diye haber gönderir. Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki şaye, verilen emir üzerine ateşe girerlerse ateş onlara serinlik ve esenlik olur.''

 

[Sahih]

 

Heysemi (7/215): "Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

 

29130 (2)- Ebu Hureyre de Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir öncekinin aynısını bildirir, ancak sonunda: ''İçlerinden o ateşe giren kişiye ateş serinlik ve esenlik olur. Girmeyen kişi ise ateşe doğru çekilir'' ifadesi yer alır.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ