MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

44- Şefaati inkar Eden Kimselere Cevaplar

 

1. Cabir b. Abdillah

 

28807 (1) TaIk. b. Habib der ki: Ben şefaati insanlar içinde en fazla inkar eden kimse idim. Nihayet Cabir b. Abdillah ile karşılaştım. Ona Allah'ın, cehennemliklerin cehennemde eb edi olarak kalacaklarını bildirmiş olduğu ayetlerin tümünü okudum. Bunun üzerine Cabir: "Ey TaIk.! Herhalde sen kendini Allah'ın Kitab'ını benden daha fazla okuyan ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetini de benden daha iyi bilen biri olarak görüyorsun?" dedi. Bunun üzerine ben ezilerek: "Hayır Vallahi! Sen, Allah'ın Kitab'ını benden daha iyi okuyan ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetini benden daha iyi bilensin" dedim. Cabir: "Senin bana okuduğun o ayetteki cehennemlikler, müşriklerdir. Fakat cehennemden çıkacak olanlar mümin oldukları halde günah işlemiş olan kimselerdir. Onlara azap edilir ve sonra sessizce oradan çıkarılırlar" dedi. Sonra Cabir iki elini iki kulağına götürdü ve: "Şayet ben Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cehennemden çıkacaklardır'' buyurduğunu işitmeseydim nasıl böyle derdim. Bizler de senin okuduklarını okuyoruz" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

28808- Ebu Bekr es-Sıddik anlatıyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldırktan sonra kuşluk vaktine kadar oturdu. Kuşluk vakti olunca güldü ve yerinden ayrılmadı. Oradan ayrılmadan öğle, ikindi ve akşam namazlarını kıldı. Bu süre zarfında hiç konuşmadı. Yatsı namazını da kıldıktan sonra evine gitti. Müslümanlar bana: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) neyi varmış sarsana! Zira bugün daha önce hiç yapmadığı bir şeyi yaptı" dediklerinde Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sordum. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Evet dünya ve ahirete yönelik olacaklar bana arzedildi. Geçmiş ve gelecek tüm insanlar tek bir yerde toplanınca insanlar bundan dolayı endişeye kapılacaklar. Bu endişe içinde .Adem'e gidecekler ki boğazlarına kadar ter içinde kalmışlardır.

 

Ona: ''Ey .Adem! Sen ki insanların atasısın! Allah da seni seçti. Rabbinin katında bize şefaatçi ol'' dediklerinde, .Adem: ''Sizin başınıza gelen şey benim de başıma geldi. Siz ikinci atanız olan Nuh'a gidin. Zira ''Allah Adem'i, Nuh'u, İbrahim ailesini ve İmran ailesini seçerek alemlere üstün kıldı"[Al-i İmran 33] karşılığını verecek. Bunun üzerine Nuh'un yanına gidecekler ve: ''Rabbiniz katında bize şefaatçi ol! Zira Allah seni seçti ve duana icabet ederek yeryüzünde dolaşan tek bir kafir bırakmadı'' diyecekler. Nuh: ''İstediğiniz şeyi ben yapamam! Siz İbrahim'in yanına gidin! Zira Allah onu kendine dost edindi'' karşılığını verecek. İbrahim'e gittiklerinde o da: ''İstediğiniz şeyi ben yapamam! Siz Musa'nın yanına gidin! Zira Allah onunla bizzat konuştu'' diyecek.

 

Musa'ya gittiklerinde o da: ''İstediğiniz şeyi ben yapamam! Siz İsa'nın yanına gidin! Zira o, körleri ve sağırları iyileştirip ölüleri dirilten biridir'' diyecek. İsa'ya gittiklerinde o da: ''İstediğiniz şeyi ben yapamam! .Ademoğullarının efendisi olan kişiye gidin! Zira kıyamet gününde topraktan ilk çıkarılacak kişi odur! MuhammedIe gidin! Rabbinizin katında o size şefaatçi olur'' diyecek.

 

Bunun üzerine (şefaat için) Cebraine birlikte Rabbimin huzuruna çıkacağım.

Allah, Cebrail'e benim için: ''Ona izin ver ve cennetle müjdelel'' buyuracak. İzin verildikten sonra (Arş'ın altına geldiğimde) secdeye kapanacağım ve bir hafta boyunca secdede kalacağım. Sonrasında Allah bana: ''Ey Muhammed! Başını kaldır ve söyle! Zira söylediğin dinlenecek. Şefaat et, zira şefaatin kabul edilecek'' buyuracak. Bunun üzerine başımı kaldıracağım. Rabbime baktığımda yine secdeye kapanacak ve bir hafta boyunca secdede ,kalacağım. Sonrasında Allah bana: ''Konuş! Zira söylediğin dinlenecek. Şefaat et, zira şefaatin kabul edilecek'' buyuracak. Bir daha secdeye kapanmak üzereyken Cebrail kollarımdan tutacak. Sonra Allah benden önce hiç kimseye bahşetmediği duaları bana ilham edecek ve: ''Rabbim! Övünmek için demiyorum, ama beni Adem oğuIlarının efendisi olarak yarattın. Yine övünmek için demiyorum, ama kıyamet gününde topraktan ilk çıkacak olan kişi kıldın'' diyeceğim.

Sonrasında cennetteki Havz'ıma San'a ile Eyle arası kadar insan gelecek.

Sonra Allah meleklere: ''Sıddik olanları çağırın'' buyuracak. Sıddik olanlar gelip şefaatte bulunacaklar. Sonra: ''Peygamberleri çağırın'' buyuracak. Bunun üzerine her bir peygamber kendi ümmetiyle gelecek. Bazılarının yanında bir topluluk, bazılarının yanında beş altı kişi, bazılarının yanında ise hiç kimse olmayacak. Sonra: ''Şehitleri çağırın'' buyuracak. Şehitler de gelip istediklerine şefaatte bulunacaklar.

Şehitler dilediklerine şefaatte bulunduktan sonra Allah: ''Merhametlilerin en merhametlisi benim! Bana ortak koşmayan her bir kişi cennete girsin'' buyuracak. Şirk koşmayanlar bu şekilde cennete girecek. Sonra meleklere: ''Cehenneme bakın, hayırlı bir amelde bulunan kimseler var mı?'' buyuracak. Cehennemde böylesi kişileri ararken bir adamla karşılaşacaklar. Ona: ''Hayırlı bir amelin var mı?'' diye sorduklarında: ''Yok, ama satış yaparken müşterilerime kolaylık sağlardım'' diyecek. Allah: ''Kulum, kullarıma nasıl kolaylık sağlamışsa siz de ona kolaylık sağlayıp oradan çıkarın'' buyuracak.

Daha sonra bir adamı cehennemden çıkarırlar ve ona: ''Hayırlı bir amelin var mıydı?'' diye sorarlar. Adam: ''Yok, ama ölmeden önce çocuklarıma: ''Öldüğümde beni yakın, sürme (toz) gibi olacak şekilde beni öğütün ve denize götürüp rüzgarda savurun. Bu şekilde alemlerin Rabbi belki beni bulamaz'' demiştim'' diyecek. Allah ona: ''Neden öyle bir şey yaptın?'' diye sorunca, adam: ''Senden korktuğum için'' diyecek. Allah ona: ''En büyük hükümdarı bul, onun (dünyadayken) sahip oldukları on katıyla senindir'' buyuracak. Adam: ''En büyük hükümran olduğun halde benimle alay mı ediyorsun?'' diyecek. Kuşluk vaktinde de bundan dolayı gülmüştüm.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Dülabi, Kana (2/155, 156) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ