MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

39- insanlardan ilk Diriltilecek Olan Kişi

 

1. Ebu Said El-Hudri

 

28757 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kuyruk sokumu dışında toprak insanın her şeyini yer bitiririf buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! o ne gibidir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hardai tanesi gibidir ve sizler ondan türeyeceksiniz'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (3140) ve Hakim, Müstedrek'te (4/609) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

28758 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kuyruk sokumu dışında insanoğlunun bütün kemikleri yok olur. Çünkü halkı kıyamet gününde tekrar ondan vücuda gelecektir. ''

 

[Hasen]

 

 

 

28759 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kuyruk sokumu dışında insanoğlunun herşeyi yok olur. Çünkü halkı kıyamet gününde tekrar ondan vücuda gelecektir. ''

 

[Hasen]

 

 

3. Ebu Said

 

28760 (1) Ebu Said der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Ben kıyamet gününde Adem oğullarının efendisiyim ve bunda övünme yoktur. Kıyamet gününde yer yarılıp da ilk çıkarılacak kişi de benim ve bunda övünme yoktur. Kıyamet gününde ilk şefaat edecek kişi benim ve bunda övünme yoktur. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (4308) rivayet etti.

 

 

4. Enes b. Malik

 

28761 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde insanlar haşrolunduğu zaman gökyüzü onlara hafif bir şekilde yağmur serpiştirir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (4041) rivayet etti.

 

 

5. Ebu Rezin el-Ukayli

 

28762 (1) Ebu Rezin der ki: Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Allah ölüleri nasıl diriltecektir?" dediğimde şöyle buyurdu:

''Sen hiç kupkuru iken geçtiğin bir vadiden yemyeşilolduktan sonra da geçtin mi? -Şu 'be: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu iki defadan fazla söyledi" dedi. - Allah ölüleri işte bu şekilde diriltecek tir. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi (281) der ki: "Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kabul edilmişlerdir."

 

 

 

28763 (2)- Ebu Rezin der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Allah ölüleri nasıl diriltecektir?" dediğimde şöyle buyurdu: ''Sen hiç kupkuru iken geçtiğin bir vadiden yemyeşilolduktan sonra da geçtin mi?'' -İbn Cafer rivayetinde: ''Yeşil olduktan sonra geçmiyor musun'' buyurunca: "Evet" dedim. Bunun üzerine: ''Allah ölüleri işte bu şekilde diriltecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28764 (3)- Ebu Rezin el-Ukayli bildiriyor: Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet gününde hepimiz Yüce Rabbimizi görecek miyiz? Ayrıca bunun ahımeti nedir?" dediğimde: ''Hepiniz ayrı ayrı izdihamsız olarak Ay'ı görmüyor musunuz?'' buyurdu. Ben: "Evet" deyince: ''Allah (her şeyden) daha büyüktür'' buyurdu.

Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Allah ölüleri nasıl diriltecektir? Ayrıca bunun alameti nedir?" dediğimde şöyle buyurdu: ''Sen hiç kupkuru bir vadiden geçmedin mi?'' buyurdu. Ben: "Evet (geçtim)" dediğimde: ''Yemyeşilolduktan sonra da geçtin mi?'' buyurdu. Ben yine: "Evet (geçtim)" dediğimde: ''Bir daha kuru olduktan sonra geçmedin mi?'' buyurdu. Ben yine: "Evet (geçtim)" dediğimde: ''Allah işte bu şekilde ölüleri tekrar diriltir. Bunun ahimeti de budur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

6. Enes

 

28765 (1) Enes b. Malik der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! (Allah) insanları nasıl yüz üstü sürecektir?" denilince:

''Şüphesiz ki onları ayakları üzerinde yürütmeye kadir olan yüz üstü yürütmeye de kadirdir'' karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberi (12/19) ve Hakim, Müstedrek'te (2/402) rivayet ettiler.

 

 

 

28766 (2)- Enes b. Malik der ki: Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet gününde kafir nasıl yüz üstü sürülecektir?" denilince: ''Şüphesiz ki onu ayakları üzerinde yürütmeye kadir olan ateşte yüz üstü yürütmeye de kadirdir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-Bari 8/492 (4760), Müslim, sıfatu'l-münafikin 4/2161 (2806) ve Tirmizi, tefsir 5/305 (3142) rivayet ettiler.

 

 

7. Muaviye b. Hayde

 

28767 (1) Behz b. Hakim'in babasından bildirdiğine göre dedesi şöyle demiştir: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Nereye gitmemi emredersin?" dediğimde: ''Şuraya gitmen'' buyurdu ve eliyle Şam tarafına işaret etti. Sonra: ''Sizler yaya, binitli ve yüz üstü sürülerek haşrolacaksınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2192, 2424, 3143) ve Hakim, Müstedrek'te (4/564) rivayet ettiler.

 

 

 

28768 (2)- Behz b. Hakim'in babasından bildirdiğine göre dedesi şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Nereye gitmemi emredersin? Bana bir yer seç" dediğimde eliyle Şam tarafına işaret ederek: ''Sizler yaya, binitli ve yüz üstü sürülerek haşrolacaksınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

8. Ka'b b. Malik

 

28769 (1) Ka'b b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kıyamet gününde insanlar haşrolunduğu zaman ben ve ümmetim bir tepede olacağız. Rabbim bana yeşil bir giysi giydirecek ve sonra bana izin verilecek. Ben de Allah'ın dilediğince birşeyler diyeceğim. İşte orası Makam-ı Mahmud'dur.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberi, Tefsir (15/146), Taberani M. el-Kebir 19/72 (142), İbn Hibban, İhsan 14/399 (6479) ve Hakim (4/570) rivayet ettiler. Heysemi (7/51, 10/377): "Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

SONRAKİ