MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

40- Dirilme Zamanında insanların Hali

 

1. Ebu Hureyre

 

28770 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde insanlar üç grup olarak haşrolunacaktır. Bir grup yaya olarak, bir grup binitli olarak, bir grup da yüzüstü sürülerek'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Yüzüstü nasıl yürüyecekler?" dediğinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şüphesiz ki onları ayakları üzerine yürütmeye kadir olan yüzüstü yürütmeye de kadirdir. Onlar her tümsek ve her dikenden yüzleriyle sakınacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3142) rivayet etti.

 

 

 

28771 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanlar üç grup olarak haşrolunacaktır. Bir grup yaya olarak, bir grup binitli olarak, bir grup da yüzüstü sürülerek'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Yüzüstü nasıl yürüyecekler?" dediğinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şüphesiz ki onları ayakları üzerine yürütmeye kadir olan yüzüstü yürütmeye de kadirdir. Onlar her tümsek ve her dikenden (yüzleriyle) sakınacaklardır'' buyurdu.

Affan rivayetinde: "Onlar her tümsek ve her dikenden yüzleriyle sakınacaklardır'' ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

 

1. İbn Abbas

 

28772 (1) İbn Abbas der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verirken: ''Sizler Allah'ın huzuruna yalınayakı çıplak ve sünnetsiz olarak çıkacaksınız'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (11/330) ve Müslim (2/355) rivayet ettiler.

 

 

3. Hz. Aişe

 

28773 (1) Kasım b. Muhammed, Aişe'den bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde yalınayakı çıplak ve sünnetsiz olarak diriltileceksiniz'' buyurunca, Aişe: "Ey Allah'ın Resulü! Erkekler ve kadınlar birbirlerine mi bakacak?" dediğinde: ''Ey Aişe! Bulundukları durum kendileri için bundan çok daha vahimdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/136), Müslim (8/156), İbn Mace (4276) ve Nesai (4/144) rivayet ettiler.

 

 

 

28774 (2)- Abdullah b. Ebi Muleyke der ki: Kasım b. Muhammed, Aişe'den bildirerek: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu ... " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

28775 (3)- Urve b. ez-Zubeyr, Aişe'den bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, kıyamet gününde insanları yalınayakı çıplak ve sünnetsiz olarak diriltecektir'' buyurdu. Aişe: "Ey Allah'ın Resulü! Avret yerleri ne olacak?" dediğinde: "O gün onlardan herkesin kendini meşgul edecek bir işi vardır"[Abese 37] karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/114) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ