MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

30- Yecuc ve Mecuc'un Vasıfları

 

1. Bir Kadın

 

28709 (1) İbn Harmele, teyzesinden bildirir: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi. Parmağı akrep tarafından sokulduğu için de onu sarmıştı. Hutbesinde şöyle buyurdu: ''Düşmanınızın olmadığını söylüyorsunuz! Oysa Yecuc ve Mecuc ortaya çıkana kadar savaşıp duracaksınız. Bunlar da geniş yüzlü, küçük gözlü, siyaha çalan kırmızı saçlı olurlar. Her bir tepeden akın edip gelirler. Yüzleri, kat kat deriden yapılmış kalkanları andırır,''

 

[Sahih]

 

Heysemi (8/6): "Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

AŞAĞIDAKİ HADİSİ BURAYA TEKERRÜREN ALMAYI FAYDALI GÖRDÜM (mahir)

 

28690 (1) Nevvas b. Sem'an el-Kilabi anlatıyor: Bir sabah Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Deccal'den bahsetti. Ancak ondan bahsederken sesini bazen alçaltıp bazen de yükseltmesi üzerine Deccal'in (Medine'deki) hurmalığın içinde olduğunu zannettİk. (Dağılıp) tekrar yanına döndüğümüzde durumumuzu yüzümüzden anlamıştı. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Bu sabah Deccal'dan bahsettin. Ancak ondan bahsederken sesini bazen alçaltıp bazen de yükselterek anlattın, biz de onu (Medine'deki) hurmalığın içinde olduğunu zannettik" dedik. Bunun üzerine şöyle buyurdu: ''Sizin için korktuğum şey Deccal'den başkasıdır. Şayet ben aranızdayken Deccal çıkacak olsa ben sizin de yerinize delillerimle onu mağlup ederim. Ancak ben içinizde yokken çıkacak olursa artık herkes kendi delilleriyle onu yenmeye çalışacaktır. Benden sonra Allah yerime her müslümanın vekilidir. Deccd) genç, kısa kıvırcık saçlı ve bir gözü dışarıya çıkmış biridir. Şam ile Irak arasında bir yerden çıkacak ve sağa sola sataşmaya başlayacaktır. Ey Allah'ın kulları! Onun karşısında sebat gösterin''

 

Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Yeryüzünde ne kadar kalacak?" diye sorduğumuzda: ''Kırk gün kalacak. Ancak bu kırk günün bir günü bir yıl kadar, bir günü bir ay kadar, bir günü bir hafta kadarken diğer günler de sizin bu günleriniz uzunluğunda olacaktır'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! O bir yıl gibi olan günde, kılacağımız bir günlük namaz bizim için yeterli olacak mı?" diye sorduğumuzda: ''Hayır, Ama zamanın uzunluğuna göre vakitleri siz ayarlarsınız'' buyurdu.

 

Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Deccal'in yeryüzündeki hızı nasılolacaktır?" diye sorduğumuzda ise şöyle buyurdu: ''Rüzgar tarafından sürüklenen bir bulut hızında olacak. Bir topluluğa gelip onları davet edecek, onlar da ona iman edip davetine icabet edecekler. Göğe emrettiği zaman yağmur yağacak, yere emrettiği zaman da ekinler yeşerecek. Hayvan sürüleri her zamankinden daha çok yavrulayacak, her zamankinden daha çok süt verecek ve her zamankinden daha çok doyacaklar. Sonra başka bir topluluğa gelecek ve onları da davet edecek. Ancak onları onun sözlerini kabul etmeyecekler. Deccal de oradan ayrılınca malları da onun peşinden gidecek. Sabah olduğunda o topluluk, mal namına ellerinde bir şeyin kalmadığını göreceklerdir.

 

Harabelik bir yere uğradığı zaman ona: ''Hazinelerini çıkar!'' diyecek (harabe de içinde bulunan hazineleri çıkaracak). Çıkan hazineler Deccal'in peşinden arıların birbirlerini takip etmeleri gibi gideceklerdir. Sonra bir adamı çağırıp kılıçla vurup ikiye ayıracak ve her bir parçası bir ok atımlığı bir mesafeye düşecektir. Sonra onu çağırdığında o, yüzü parlayarak ve gülerek tekrar yanına gelecektir. Deccal bu haldeyken Allah, Meryem oğlu Mesih'i gönderecek. Mesıh de Şam'ın doğusundaki beyaz minarenin yanına, iki güzel giysi içinde, ellerini iki meleğin kanatlarına koymuş bir şekilde inecek. Deccal'in peşine düşüp onu Ludd kapısında yakalayacak ve orada öldürecektir. Mesıh bu haldeyken Allah, İsa'ya: ''Kendileriyle savaşmaya kimsenin gücünün yetmeyeceği bazı kullarımı (diğerlerinden) ayırmıştım. Onları al ve Tur dağına git!'' diye vahyedecek. Sonra Allah, Yecuc ve Mecuclü gönderecek. Bunlar da ayette zikredildiği gibi ''Her tepeden akın ederler.'' (Enbiya 96)  İsa ve yanındakiler Allah'a dua edince, Yecuc ve Mecuc kavminin boyunlarından kurtçuklar bitecek ve hepsi birden tek bir kişinin ölümü gibi ölecek, yok olup gideceklerdir. Daha sonra İsa ve yanındakiler dağdan inip yeryüzüne dağılacaklar. Ancak yeryüzünde Yecuc ile Mecuc kavminin leşlerinin kokusunu duyacaklardır. İsa ve arkadaşları Allah'a dua ettiklerinde ise Allah deve boynu gibi büyük kuşlar gönderecek, bu kuşlar o leşleri alıp Allah'ın dilediği yere götürüp atacaklardır."

 

İbn Cabir der ki: Yezid b. Ata es-Sekseki bana Ka'b'dan veya başka birinden anlatarak: "Kuşlar onları Mehbil denilen yere atacaktır" dedi. Ona: "Ey Ebu Yezid! Mehbil neresidir?" dediğimde: "Güneşin doğduğu yerdir" karşılığını verdi.

"Sonra Allah kırk gün boyunca yağan bir yağmur gönderecek ki şehirlerde ve yaylada ne kadar ev varsa hepsi bu yağmurdan nasibini alacak, yeryüzü tertemiz olacak şekilde yıkanacaktır.

 

Sonra yere: ''ürünlerini bitir!'' denilecek. O günü birkaç kişi bir nardan yiyecek ve nar kabuğunun altında da gölgeleneceklerdir. Hayvanlara bir bereket gelecek. Öyle ki yeni doğmuş bir devenin eti kalabalık bir topluluğa yetecektir. Yeni doğmuş bir sığırın eti kalabalık bir topluluğa yetebilecektir. Yeni doğmuş bir koyun dahi bir aileye yetecektir. İnsanlar bu durumdayken Allah güzel kokulu bir rüzgar gönderecek, bu rüzgar koltuk altlarından tutup her müslümanın veya müminin canını alacaktır. Geriye sadece merkepler gibi tepinen insanların en kötüleri kalacaktır. Kıyamet de işte onların üzerine kopacaktır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/2250 (2137), Tirmizi, fiten 4/510 (2240, "hasen sahih") ve İbn Mace 2/1356 (4075) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ