MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

31- Güneşin Batıdan Doğması ve Tövbe Kapısının Kapatılması

 

1. Ebu Hureyre

 

28710 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Güneş batıdan doğmadan kıyamet kopmaz. Güneş'in batıdan doğduğunu gören insanlar iman edecek. İşte o zaman öyle bir zamandır ki, ''önceden inanmamış ya da imanında bir hayır kazanmamış olan kimseye artık imanı bir fayda sağlamaz'' ''[En'am 158] buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4635), Müslim (95/1) ve Ebu Davud (4312) rivayet ettiler.

28464 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

28711 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Üç şey çıkmadan önce kişi iman etmemiş ise, o kişiye artık iman etmesi bir fayda sağlamaz. Bunlari Güneş'in batıdan doğması, Duhan'ın çıkması ve Dabbetül-arzlın çıkmasıdır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, iman 1/138 (58) ve Tirmizi 5/264 (3072, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

28712 (1) Ebu Hureyre der ki: "Kim güneşin batıdan doğuşundan önce tövbe ederse; Allah o kimsenin tövbesini kabul eder."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6960) rivayet etti.

24398 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Zer

 

28713 (1) Ebu Zer der ki: Güneş batarken, üzerinde palan ve bir çul bulunan merkebe binmiş olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in terkisinde idim. Bana: "Ey Ebu Zer! Güneşin nereye gittiğini biliyor musun?'' diye sorunca: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" karşılığını verdim. Resulullah şöyle buyurdu: ''Güneş, kara bir balçıkta batıp, Arş'ın altında Rabbine secde etmek için gider. Çıkma vakti geldiği zamanı kendisine izin verilir ve Güneş tekrar doğar. Allah, Güneş'in batıdan doğmasını istediği zaman çıkmasına izin verilmez. Güneş: ''Ey Rabbim! Yolum uzundur'' deyince, Allah: ''Battığın yerden çık'' buyurur. İşte o zamanı daha önce iman etmeyenlerin o anda iman etmeleri kendilerine bir fayda sağlamaz.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3199, 4802, 4803, 7424, 7433) ve Müslim (318-21) rivayet ettiler.

21508 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

5. Abdullah b. Amr

 

28714 (1) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Güneş batıdan doğacak ve Dabbe kuşluk vakti insanlar üzerine çıkacaktır. Hangisi daha önce çıkarsa diğeri ona yakındır. ''

Zannediyorum ki o ikisinden daha önce çıkacak olan; güneşin batıdan doğmasıdır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisı (2248); Müslim (2/379), Ebu Davud 4/191, 192 (4310) ve İbn Mace (2/262) rivayet ettiler.

 

 

 

28715 (2)- Ebu Zür'a b. Amr b. Cerir der ki: Müslümanlardan üç kişi Medine'de kıyametin alametleriyle ilgili hadis nakletmekte olan Mervan'ın yanına gidip oturdular. Onun: "Kıyametin ilk alameti, Deccal'ın ortaya çıkmasıdır" dediğini işitince, kalkıp Abdullah b. Amr'ın yanına gittiler ve kıyamet alametleriyle ilgili olarak Mervan'dan duydukları hadisi ona anlattılar. Bunun üzerine o şu karşılığı verdi: "Mervan bir şey söylememiştir. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hiç unutmayacağım şu hadisi ezberledim. Bu konuda Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: '' (Kıyametle ilgili) alametlerin ilki, Güneş'in batıdan doğması ve Dabbe'nin kuşluk vaktinde çıkmasıdır. Hangisi arkadaşından önce çıkarsa, öteki de hemen onun izinde olacaktır."

Sonra Abdullah b. Arın dedi ki: (Abdullah, daha önce gönderilen kitapları okumuştu): "Zannediyorum o ikisinden daha önce çıkacak olan; Güneş'in batıdan doğmasıdır. Güneş her batışında Arş'ın altına gelir ve secdeye kapanıp geri dönmek için izin ister. Güneş'e tekrar doğması için izin verilir. Batıdan doğacağı zaman gelince, daha önce yaptığı gibi Arş'ın altına gelip secdeye kapanarak geri dönmek için izin isteyecek, ama kendisine cevap verilmeyecektir. Bir daha izin isteyecek, ama kendisine cevap verilmeyecektir. Sonra bir daha izin isteyecek, ama yine kendisine cevap verilmeyecektir. Gecenin bir kısmı geçip, kendisine izin verilse bile artık zamanında doğamayacağını anlayınca: "Ey Rabbim! Doğu ne kadar uzaktır! Ben insanlara (doğu tarafından) nasıl ulaşabilirim?" der. Ufuk bir taç gibi olunca geri doğmak için izin ister ve kendisine: "Olduğun yerden (batıdan) doğ" denir. Bunun üzerine Güneş battığı yerden doğar." Sonra İbn Amr, "Onlar ancak kendilerine meleklerin gelmesini veya Rabbinin gelmesİni yahut Rabbinin bazı alametlerinin gelmesini bekliyorlar. Rabbinin bazı alametleri geldiği gün, önceden inanmamış ya da imanında bir hayır kazanmamış olan kimseye artık imanı bir fayda sağlamaz. De ki: Bekleyin, şüphesiz biz de beklemekteyiz!"[En'am 158] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/379) ve Hakim, Müstedrek (4/500, 501, 547, 548) rivayet ettiler.

Heysemi (8/8,9): "Hadisin ilk kısmı Sahih'te geçmektedir" dedi.

 

 

 

28718 (1) Asım b. Ebi'n-Nucud bildiriyor: Zir b. Hubeyş: "Safvan b. Assal el-Muradi'nin yanına gittim. Bana: "Neden geldin?" diye sorunca, ona: "Bilgi edinmek için geldim" karşılığını verdim" dedi ve sözkonusu hadisi aktarıp şöyle devam etti: Safvan b. Assal dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Batıda tövbe için açık bir kapı vardır. Genişliği yetmiş yıllık bir mesafedir. Güneş onun yanından çıkıncaya kadar bu kapı kapanmaz'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ