MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

29- Yecuc ve Mecuc'un Çıkması

 

1. Ebu Hurayra

 

28699 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yecuc ve Mecuc hergün seddi delmeye çalışacak ve güneş ışıklarını görmeye yakın bir zamanda başlarında bulunan kişi: ''Geri dönün yarın gelip delersiniz'' diyecektir. İkinci gün geldiklerinde kazdıkları yeri öncekinden daha sağlam bir şekilde bulacaklar. Zamanları dolduğunda ve Allah onları insanlar üzerine göndermek istediğinde yine seddi delmeye çalışacaklar. Güneş ışıklarını görmeye yakın bir zamanda başlarında bulunan kişi: ''Geri dönünı inşallah yarın gelip açarsınız'' diyerek istisna edecektir. İkinci gün geri geldiklerinde kazdıkları yeri bıraktıkları gibi bulacaklar. Seddi delip insanların üzerine çıkacaklar. Bütün suları içecekler, insanlar da onlardan kalelerine kaçacaktır. Onlar oklarını gökyüzüne atacaktır. Oklar kanlı bir şekilde geri dönünce: ''Yeryüzündekileri kahrettikı gökyüzündekileri de yendik'' diyecekler. Bunun üzerine Allah onların boyunlarına kurtçuklar gönderecek ve onları helak edecektir. Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki, hayvanlar da onların etlerinden ve kanlarından yiyerek semirip besleneceklerdir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi5/313 (3153) ve İbn Mace (4080) rivayet ettiler.

 

 

 

28700 (2)- Ebu Rafi' bildiriyor: Ebu Hureyre: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yecuc ve Mecuc ...'' buyurdu dedi ve mana olarak bir önceki hadisin aynısını aktardı. Ancak rivayetinde: ''Zamanları dolduğunda ve Allah onları insanlar üzerine göndermek istediğindeli ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

28701 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Bugün) Yecuc ve Mecuc'un seddinden şu kadarı açıldı'' buyurdu ve eliyle doksan işareti etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, enbiya (4/168), Müslim, fiten 4/2208 (2881), Tirmizi, fiten 4(480 (2187) ve İbn Hibban 470 (1906) rivayet ettiler.

 

 

 

28702 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bugün Yecuc ve Mecuc'un seddinden şu kadarı açıldı'' buyurdu.

Ravi der ki: Vuheyb (ne kadar açıldığını göstermek için) eliyle doksan işareti etti.

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

28703 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Yecuc ile Mecuc'un önü açılınca Allah'ın da zikrettiği gibi: ''Her tepeden akın ederler''[Enbiya 96] ve insanlara musallat olurlar. Müslümanları hayvan sürülerini de yanlarına alarak onlardan kaçıp kendi kasabaları ile kalelerine sığınırlar. Yecuc ve Mecuc karşılaştıkları tüm suları içerler. Hatta yanından geçtikleri bir nehrin suyunu içip kuruturlar. Onlardan sonra başkaları oradan geçtiği zaman: ''Eskiden burada su bulunurdu'' demeye başlarlar. Yeryüzünde bulunan tüm insanlar kendi kasabaları ile kalelerine çekilip ortalıkta kimseler kalmayınca, Yecuc ile Mecuc'un sözcüleri: ''Yeryüzünde bulunanların işini bitirdik. Geriye gökyüzü ahalisi kaldı'' derler. Askerleri mızraklarını göğe doğru fırlatınca bir imtihan ve fitne vesilesi olarak bu mızraklar kana bulanmış bir şekilde geri iner. Onlar bu haldeyken Allah boyunlarında, çekirgelerin boynunda çıkan çekirge kurtçukları gibi kurtçuklar çıkaracak ve bunlar ses seda veremeyen ölülere dönecekler.

 

Müslümanlar: ''Birisi bizim için kendini feda etse de gidip bu düşmanların ne yaptığına baksa'' deyince, birisi kendini feda edecek, kendini ölülerden biri sayacak ve kaleden aşağıya inecek. İnince de onların üst üste yığılmış bir şekilde ölü olduklarını görecek. Onların bu durumunu görünce de: ''Ey Müslümanlar! Müjdeler olsun! Allah düşmanızı yok etti'' diye seslenecek. Bunun üzerine Müslümanlar kasaba ile kalelerinden çıkacakları hayvanlarını da salacaklar. Bu hayvanları onların etlerinden başka bir yiyeceğe ihtiyaç duymayacaklar. Daha önce yedikleri otlarla semizlenmelerinden daha iyi bir şekilde onların etlerinden yiyince semizleneceklerdir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (4079), Ebu Ya'la (1351) ve İbn Hibban (6830) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

28704 (1) Ebu Said der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yecuc ile Mecuc'un çıkışından sonra bu ev (Kabe) haccedilecek ve umre de yapılacak" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari:, hac 3/454 (1593) rivayet etti.

 

 

 

28705 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Yecuc ile Mecuc'un çıkışından sonra bu ev (Kabe) haccedilecek ve umre de yapılacak" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28706 (3)- Ebu Said der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yecuc ile Mecuc'un çıkışından sonra bu ev (Kabe) haccedilecektir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28707 (4)- Ebu Said el-Hudri der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Yecuc ile Mecuc'un çıkışından sonra bu ev (Kabe) haccedilecek ve umre de yapılacak" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hanımı Zeyneb

 

28708 (1) Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zevcesi Zeyneb der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uykusundan uyandığında yüzü kıpkırmızıydı. Uyanır uyanmaz: ''La ilahe illallah! Yaklaşan kötü bir şeyden (fitneden) dolayı Arapların (Müslümanların) vay haline! Bugün Yecuc ile Mecuclün seddinden şu kadar bir delik açıldılı dedi ve (deliğin büyüklüğünü göstermek için) parmaklarıyla halka işareti yaptı. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! İçimizde salih kişiler varken mi helak olacağız?" diye sorduğumda: ''Evet! Çirkin şeyler çıkıp yaygınlaştığı zaman bu da alacak'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (8/166), İbn Mace (3953) ve Tirmizi (2187) rivayet ettiler.

23517 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ