MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- Deccal'ın Çıkmasından Önce insanların üç Yıl Boyunca Zorluk Yaşaması ve Deccal'ın Çıkması üzerine Yapacakları Şeyler

25- Deccal'ın Fitnesi ve Çıkışının Alametleri

 

24- Deccal'ın Çıkmasından Önce insanların üç Yıl Boyunca Zorluk Yaşaması ve Deccal'ın Çıkması üzerine Yapacakları Şeyler

 

1. Hz. Aişe

 

28596 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Deccal'ın çıkmasından önce yaşanacak zorluklardan bahsedince: "Ey Allah'ın Resulü! O gün Araplar nerede olacaktır?" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Aişe! O gün Araplar azınlıkta olacaktır'' buyurdu. Kendisine: "O zaman müminlerin yiyeceği nedir?" dediğimde: ''Meleklerin yiyeceği olduğu gibi tesbih, tekbir, tehmıd ve tehlildir'' buyurdu. "O gün hangi mal daha hayırlıdır?" dediğimde ise: ''Ailesinin su ihtiyacını karşılayan güçlü çocuktur. Ancak o zaman yiyecek bir şey yoktur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7/235): "Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

2. Esma binti Yezid

 

28597 (1) Esma binti Yezid der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte evinde idik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Deccal çıkmadan önce üç yıl kıtlık içinde geçecektir. Birinci yıl sema yağmurunun, yeryüzü de bitkisinin üçtebirini tutacaktır. İkinci yıl yine sema yağmurunun, yeryüzü de bitkisinin üçte ikisini tutacaktır. üçüncü yıl da sema yağmurunun hepsini, yeryüzü de bitkisinin hepsini tutacaktır. O zaman develer ve çift tırnaklı herşey helak olacaktır. Deccalı bedevi bir adama: ''Eğer sana bir deveyi diriltirsem senin Rabbin olduğumu anlamaz mısın?'' diyecektir. Bedevi: ''Evet, anlarım'' deyince, şeytanlar onun devesi suretine girecektir. Bedevi de ona tabi olacaktır. Sonra başka bir adama: ''Eğer senin babanı, oğlunu ve ailenden bildiğin başka kimseleri diriltirsem benim Rabbin olduğumu anlamaz mısın?'' diyecektir. O da: ''Evet, anlarım'' deyince, şeytanlar onların kılığına girecektir. '' Sonra Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dışarı çıkınca evdekiler ağlamaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri döndüğünde biz ağlıyorduk. Ben:

"Ey Allah'ın Resulü! Deccal'ı zikrettin. Vallahi ailemin hizmetçisi hamurumuzu yoğuruyor ve açlıktan kınlacak hale gelmeden onu ekmek yapmıyor. O zaman ne yapacağız?" dediğimde: ''O gün müminler için yiyecek ve içecek olarak tekbir, tesbih ve tahmid yeterli olacaktır'' buyurdu. Sonra da: ''Ağlamayın, şayet Deccal ben aranızda iken çıkacak olursa vallahi ben her müslüman kişinin halifesiyim'' buyurdu,

 

[Hasen]

 

 

 

28598 (2)- Esmi binti Yezid der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Deccal dünyada kırk yıl kalacaktır. Bir yıl bir ay gibi, bir ay bir hafta gibi, bir hafta bir gün gibi; bir gün de kuru hurma yağrağının ateşte yanması kadar kısalacaktır'' buyurdu,

 

[Hasen]

 

 

 

28599 (3)- Esma binti Yezid el-Ensari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evimde iken Deccal'i anıp şöyle buyurdu: ''Deccal çıkmadan önce üç yıl kıtlık içinde geçecektir. Birinci yıl sema yağmurunun, yeryüzü de bitkisinin üçtebirini tutacaktır. İkinci yıl yine sema yağmurunun, yeryüzü de bitkisinin üçte ikisini tutacaktır. üçüncü yıl da sema yağmurunun hepsini yeryüzü de bitkisinin hepsini tutacaktır. Tırnaklı ve azı dişli hayvanların hepsi helak olup ölecektir.

Onun en büyük fitnesi de şöyledir. O bir bedeviye gelip: ''Eğer sana bir deveyi diriltirsem senin Rabbin olduğumu anlamaz mısın?'' diyecektir. Bedevi: ''Evet, anlarım'' deyince, şeytan, memeleri eskisinden daha dolu ve hörgücü eskisinden daha büyük bir şekilde bedevinin devesi kılığına girecektir. Sonra kardeşi ve babası ölen başka bir kişiye gelip: ''Eğer senin babanı ve kardeşini diriltirsem benim Rabbin olduğumu anlamaz mısın?'' diyecek. Adam: ''Evet, anlarım'' deyince şeytan babası ve kardeşi kılığına girecektir. ''

Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hacetinden dolayı dışarı çıkıp geri geldi. Oradakiler anlattığından dolayı bir üzüntü ve keder içinde idiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kapının iki tarafından tutarak: ''Ne oldu ey Esma ?'' diye sordu. Bunun üzerine kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Deccal'i anlatarak yüreğimizi ağzımıza getirdin" dedim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer ben aranızda iken gelirse ben ona yeterim. Eğer benden sonra gelecek olursa Allah benim yerime her müminin halifesidir'' buyurdu. Kendisine:

"Ey Allah'ın Resulü! Biz hamurumuzu yoğuruyoruz ve acıkıncaya kadar onu ekmek yapmıyoruz. O günkü müminlerin durumu ne olacaktır?" dediğimde: ''Sema ahalisi için yeterli olan tesbih ve takdisı müminler içinde yeterli olacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

28600 (4)- Şehr der ki: Esma binti Yezid: "Bir defa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir mecliste oturdu ve kör Deccal'i anlatmaya başladı" dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı. Ancak şu ziyade de bulundu: (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri döndüğünde): ''Mehyem (Ne oldu ey Esma)?'' diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey soracağı zaman: ''Mehyem'' derdi. Yine rivayetinde şu ziyade de yer almıştır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Meclisimde bulunan ve dediğimi işiten kimse bunu burada bulunmayanlara haber versin. Bilmiş olun ki Allah sağlıklıdır, kör değildir. Deccal ise gözü silinmiş kör birisidir. Onun gözleri arasında okumayı bilen ve bilmeyen her mümin kimsenin okuyabileceği: ''Ka +fir'' yazısı yazılıdır. ''

 

[Hasen]

 

 

 

28601 (5)- Esma binti Yezid der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Deccal yeryüzünde kırk yıl kalacaktır. Bu yılların bir yılı bir ayı bir ayı bir hafta, bir haftası bir gün ve bir günü hurma yaprağının tutuşup yanması kadardır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

25- Deccal'ın Fitnesi ve Çıkışının Alametleri

 

1. Huzeyfe

 

28602 (1) Huzeyfe der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında Deccal'den bahsedilince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Şüphesiz ki ben, Deccal'ın fitnesinden daha çok sizden bazılarınızın sebep olacağı fitne konusunda daha endişeliyim. Önceki fitnelerden kurtulan kişi Deccal'ın fitnesinden de kurtulacaktır. Dünya kurulduğu zamandan beri küçük ve büyük olan bütün fitneler, mutlaka Deccal'ın fitnesine hazırlık olarak yaratılmıştır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (6807) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (3018) rivayet ettiler.

 

 

2. Hişam b. Amir

 

28603 (1) Hişam b. Amir komşularına şöyle dedi: Siz beni bırakıyor ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında benim kadar hazır bulunmayan ve onun hadislerini benim kadar ezberlemeyen kimselerin yanına gidiyorsunuz. Ben, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adem'in yaratılışı ile kıyamet arasında Deccaldan daha büyük bir olay yoktur" buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/2266 (2946) rivayet etti.

 

 

 

28604 (2)- Hişam b. Amir el-Ensari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Adem'in yaratılışı ile kıyamet arasında Deccal'ın fitnesinden daha büyük bir fitne yoktur'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

28605 (3)- Hişam b. Amir der ki: Siz beni bırakıyor ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hadislerini benim kadar anlamayan ve ezberlemeyen kimselerin yanına gidiyorsunuz. Oysa ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Adem'in yaratılışı ile kıyamet arasında Deccardan daha büyük bir olay yoktur'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

28606 (4)- Hişam b. Amir der ki: Siz bizi bırakıyor ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hadislerini bizim kadar bilmeyen kimselerin yanına gidiyorsunuz. Oysa ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Vallahi Adem'in yaratılışı ile kıyamet arasında Deccardan daha büyük bir olay yoktur'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

3. Sa'b b. Cessame

 

28607 (1)-z Raşid b. Sa'd der ki: İstalır fethedildiği zaman bir münadi: "Bilmiş olun ki Deccal çıkmıştır" diye çağrı yaptı. Sa'b b. Cessame onlarla karşılaştı ve şöyle dedi: "Eğer bunu söylemeseydiniz ben size şunu bildirecektim. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Deccal insanlar onu unutmadıkça ve imamlar adını minberde zikrini bırakmadıkça çıkmayacaktır'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ