MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- İSTANBUL'UN (Kostantineyye'nin) Fethedilmesi

 

1. Bişr

 

28563 (1) Abdullah b. Bişr el-Has'ami'nin, babasından bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kostantiniyye fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel bir komutanı onu fetheden ordu da ne güzel bir ordudur'' buyurmuştur.

 

Abdullah (b. Bişr) der ki: "Mesleme b. Abdilmelik beni çağırıp bu konuyu sordu. Ben bu hadisi ona aktardığımda Kostantiniyye (İstanbul) üzerine bir sefer düzenledi.

 

[Sahih]

 

Allah Fatih'e Rahmet etsin!

 

Heysemi (10384) der ki: "Hadisi Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir."

27638 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

28564 (1) Ebu Kabil der ki: Abdullah b. Amr b. el-As'ın yanında idik. Kendisine: "Şu iki şehirden ilk olarak hangisi fethedilecektir? Kostantineyye mi, yoksa Rumiyye mi (Roma mı)?" diye sorulunca, Abdullah yanında halkaları olan sandığın getirilmesini emretti. Sonra içinden bir kitap çıkarıp şöyle dedi: "Biz Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) etrafında (söylediklerini) yazarken kendisine: ''Şu iki şehirden ilk olarak hangisi fethedilecektir? Kostantineyye mi, yoksa Rumiyye mi (Roma mı)?'' diye soruldu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İlk olarak Hirakl'in şehri (yani Kostantiniyye) fethedilecektir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Abdilhakem, Futuh Mısır (sh. 256, 257) rivayet etti. Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (6/219): "Ahmed rivayet etti. Güvenilir olan Ebu KabIl dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

3. Abdullah b. Busr

 

28565 (1) Abdullah b. Busr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Melhame (büyük savaş) ve Medine'nin (Konstantiniyye'nin) fethi arasında altı yıl vardır. Yedinci yılda da Mesih Deccal çıkacaktır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, melahim 4/110 (4296) ve İbn Mace, fiten 2/1370 (4093) rivayet ettiler.

 

 

4. Muaz

 

28566 (1) Muaz der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Beytu'I-Makdis (Kudüs) imar olunca Yesrib (Medine) harab olacaktır. Yesrib harap olunca büyük bir savaş çıkacaktır. Büyük bir savaş çıkınca Kostantiniyye fethedilecektir. Kostantiniyye fethedilince de Deccal çıkacaktır. '' Ravi der ki: Muaz bunu aktardıktan sonra bunu anlattığı kişinin koluna veya omuzuna dokundu ve: "VAllahi şimdi senin burada oturman nasıl gerçek ise bunlar da gerçekleşecektir" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4294) ve Hakim (4/420) rivayet ettiler.

28381 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ