MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Kıyamet Kopmadan Önce Otuz Yalancının Ortaya Çıkması, Hepsinin de Peygamber Olduğunu iddia Etmesi ve Onlardan Bir Tanesi Olan Müseylemetü'I-Kezzub

 

1. Ebu Hureyre

 

28352 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her biri peygamber olduğunu iddia eden yaklaşık olarak otuz yalancı Deccal ortaya çıkmadıkça kıyamet kopmayacaktır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (2239) rivayet etti.

 

 

 

28353 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her biri peygamber olduğunu iddia eden yaklaşık olarak otuz yalancı Deccal ortaya çıkmadıkça kıyamet kopmayacaktır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3609), Müslim (8/189) ve Tirmizi (2218) rivayet ettiler.

 

 

 

28354 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her biri peygamber olduğunu iddia eden yaklaşık olarak otuz yalancı Deccal ortaya çıkmadıkça, mal çoğalıp taşmadıkça, fitneler baş göstermedikçe ve herc çoğalmadıkça kıyamet kopmayacaktır'' buyurdu. "Herc nedir?" diye sorulunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Öldürmelerdir, öldürmelerdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (8/59), Ebu Davud (4333) ve İbn Mace (4047) rivayet ettiler.

 

 

2. Cabir

 

28355 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kıyamet kopmadan önce yalancılar ortaya çıkacaktır. Bunlardan biri Yemame sahibi, biri Sanla sahibi el-AnesI; biri Himyer sahibi ve biri en büyük fitneye sebep olan Deccaldır. '' Bir arkadaşım: "Yaklaşık olarak bunlar otuz kişidir" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (Keşf 3375) rivayet etti.      .

 

 

3. Ebu Bekre

 

28356 (1) Ebu Bekre der ki: ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müseyleme hakkında daha bir şey söylemeden önce insanların çoğu onun hakkında pek çok şeyler söyledi. ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hitab ederek şöyle buyurdu: ''Derim ki! Hakkında pek çok şey söylediğiniz bu adam hakkında şunu söyleyebilirim. O; kıyamet kopmadan önce çıkacak olan otuz yalancıdan biridir. Kıyamet öncesi Mesih (Deccal) in korkusu her şehre girecektir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

28357 (2)- Ebu Bekre der ki: ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müseylemetü'l-Kezzab hakkında daha bir şey söylemeden önce insanların çoğu onun hakkında pek çok şeyler söyledi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlara hitab ederek güzel bir şekilde AlIah'a hamdü senalar etti ve şöyle buyurdu: ''Derim ki! Hakkında pek çok şey söylediğiniz bu adam hakkında şunu söyleyebilirim. O, kıyamet kopmadan Deccal'dan önce çıkacak olan otuz yalancıdan biridir. Kıyamet öncesi Mesih (Deccal)in korkusu Medine dışında her şehre girecektir. Ancak Medine'nin her kapısında Mesih (Deccal) in korkusunu der edecek iki melek bulunacaktır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

28358 (3)- Ebu Bekre: "İnsanların çoğu Müseylemetü'l-Kezzab hakkında ... " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

28359 (4)- Ebu Bekre: "İnsanların çoğu Müseylemetü'l-Kezzah hakkında ... " dedi ve Ukayl'in rivayetinin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

4. Cabir b. Semure

 

28360 (1) Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kıyamet öncesi ortaya bir takım yalancılar çıkacaktır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7446-8) rivayet etti.

 

 

 

28361 (2)- Cabir b. Semure der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet öncesi ortaya bir takım yalancılar çıkacaktır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

28362 (3)-Z Cabir b. Semure der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kıyamet öncesi ortaya bir takım yalancılar çıkacaktır'' buyurduğunu işittim. Simak der ki: Kardeşim (Cabir'in kardeşi), Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlardan sakının'' buyurduğunu söyledi.

 

[Sahih]

 

 

 

28363 (4)-Z Cabir b. Semure der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet öncesi ortaya bir takım yalancılar çıkacaktır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

28364 (5)- Cabir b. Semure der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet öncesi ortaya bir takım yalancılar çıkacaktır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

28365 (6)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet öncesi ortaya bir takım yalancılar çıkacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28366 (7)- Cabir b. Semure der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kıyamet öncesi ortaya bir takım yalancılar çıkacaktır'' buyurduğunu işittim.

 

Simak'ın kardeşinden bildirdiğine göre Cabir, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlardan sakının'' buyurduğunu söylemiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

28367 (8)- Simak bildiriyor: Cabir b. Semure bana şöyle dedi: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet öncesi ortaya bir takım yalancılar çıkacaktır'' buyurduğunu işittim." Ona: "Sen bunu bizzat O'ndan mı işittin?" dediğimde: "(Evet) bizzat ben kendisinden işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

28368 (9)- Amir b. Sa'd der ki: Cabir b. Semure'ye kölemle bir mektup gönderip Resulullah'tan işittiğin bir şeyi bana haber vermesini istediğimde cevaben şöyle yazdı: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet öncesi ortaya bir takım yalancılar çıkacaktır. Onlardan sakının '' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

28369 (10)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim -veya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu" demiştir-: ''Kıyamet öncesi ortaya bir takım yalancılar çıkacaktır. ''

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e benden daha yakın olan kardeşim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Onlardan sakının'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

28370 (11)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu -İbn Cafer rivayetinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim" ibaresi geçmiştir-: ''Kıyamet öncesi ortaya bir takım yalancılar çıkacaktır. ''

Yahya rivayetinde şöyle geçer: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e benden daha yakın olan kardeşim: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Onlardan sakının'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

28371 (12)- Cabir der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet öncesi ortaya bir takım yalancılar çıkacaktır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

28372 (13)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kıyamet öncesi ortaya bir takım yalancılar çıkacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. İbn Ömer

 

28373 (1) Yusuf b. Mihram bildiriyor: Abdullah b. Ömer'in yanında Küfeli bir adam vardı. Bu adam Muhtar(-i Sekafi)'yi anlatmaya başlayınca, İbn Ömer: "Şayet dediğin gibiyse bil ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kıyamet öncesi otuz tane yalancı çıkacaktır'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Hasen]

 

27670 Cl)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ