MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Belirlenen Alametlerin Kıyamet Gününe Kadar Peşpeşe Gelmesi

 

1. İbn Ömer

 

28374 (1) Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturuyorduk. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fıtneleri zikretti. Fitneler hakkında o kadar anlattı ki nihayette AhHıs fıtnesini zikretti. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Ahlas fıtnesi nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kaçışmak ve insanların mallarının yağma edilmesidir'' buyurdu. Sonra da Sena fıtnesini zikredip şöyle buyurdu: ''Serra fitnesi (ateşi) nin dumanı, benim Ehl-i Bey(imden olan bir kimsenin ayaklarının altından çıkar. O kimse benden olduğunu iddia eder. Fakat o benden değildir. Benim dostlarım ancak, takvalı olanlardır. Sonra insanlar bir kimsenin uyluğu üzerindeki eğri kemiği gibi (işinde doğruluk olmayan) bir kimseye biat ederler. '' Sonra Duheyma fıtnesini zikredip şöyle buyurdu: ''O öyle bir fitnedir ki bu ümmetten hiç bir kimseyi bırakmayıp sıkıntısı ve belası herkese isabet eder. Ne zaman fitne geçti, nihayete erdi denilirse o fitne ardı arkası kesilmeyip devam eder durur. Fitne zamanında kişi mümin olarak sabahları kafir olarak akşamlar. Nihayet insanlar iki gruba ayrılırlar. İçlerinde nifak bulunmayan imanlılar grubu ve içlerinde iman bulunmayan sırf münafıklar grubudur. İşte o zaman olunca artık o günde yahut da ertesi günde Deccal'ın çıkmasını bekleyiniz. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/152,153) ve Hakim, Müstedrek (4/465, 466) rivayet ettiler.

 

 

2. İbn Ömer

 

28375 (1) Şehr b. Havşeb bildiriyor: Abdullah b. Ömer'in şöyle dediğini işittim: "Önceleri dinar ve dirhem sahibi olan her kimse, mutlaka Müslüman kardeşinin onda hakkı olduğunu bilirdi. Şimdi ise dinarı ve dirhemi herhangi birimiz Müslüman kardeşinden daha çok sevmektedir. Oysa Resulullahtın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Eğer siz sığırlarınızın ardı sıra gider, ıyne yoluyla alışveriş yaparsanız ve Allah yolunda cihadı terkederseniz Allah size öyle bir zillet musallat eder ki önceden olduğunuz hal üzere dönmediğiniz ve Allah'a tövbe etmediğiniz sürece o zillet üzerinizden kaldırılmaz.'' Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim:

''Şüphesiz ki hicretimden sonra tekrar hicret edip babanız İbrahim'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hicret ettiği yere gideceksiniz. Ta ki oranın en kötüleri kalıncaya kadar. Yeryüzünde insanların en şerıileri kalır. Yer onları dışarı fırlatır. Yüce Rahman onları hoş karşılamaz. Bir ateş onları maymun ve domuzlarla bir araya toplar. Bu ateş insanların dinlendikleri yerde de dinlenir ve geceledikleri yerde geceler. Ateş onlardan düşen ile geriye kalanları yer. '' Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Öyle bir topluluk çıkacak ki bunlar kötü işler yapacaklardır. Kur'an'ı okuyacak, ancak okudukları boğazlarından aşağıya inmeyecektir. Kişi onların ibadetlerinin yanında kendi ibadetini değersiz görecektir. Ancak bunlar müslümanları öldüreceklerdir. Bunlar ortaya çıktığı zaman onları öldürün! Bir daha çıkmaları durumunda bir daha öldürün! Bir daha ortaya çıkmaları halinde yine öldürün! Onları öldüren kişiye ne mutlu! Onlar tarafından öldürülen kişiye ne mutlu! Ne zaman onlardan bir nesil ortaya çıksa Allah bu nesli keser. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu yirmi veya daha fazla tekrar ettiğini işittim.

 

[Hasen]

 

Heysemi (10411) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup senedinde müdellis olan Ebu Cenab bulunmaktadır."

27576 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

28376 (1) Abdullah b. Amr anlatıyor: Bir gün Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yavaş yavaş abdest alıyordu. Başını kaldırıp bana baktı ve şöyle buyurdu: "Ey ümmet! Altı şey olacak. Peygamberiniz ölecek" buyurdu. Bunu deyince sanki kalbim yerinden söküldü. Sonra: "Bu birincisiydi" buyurdu ve şöyle devam etti: 'Yine o kadar çok malınız olacak ki birine on bin (dirhem) verilince bile bundan memnun kalmayacaktır. '' Sonra: "Bu da ikincisiydi" buyurdu ve şöyle devam etti:

''Yine bir fitne çıkacak ki içinizden evine girmediği tek bir kişi dahi kalmayacak. ''

Sonra: ''Bu da üçüncüsüydü'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Yine hastalığa yakalanmış koyunların telef olması gibi insanlarda toplu ölümler baş gösterecek. '' Sonra: ''Bu da dördüncüsüydü'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Yine Rumlarla aranızda bir barış olacak. Ancak bu barış zamanında kadının hamileliği süresi kadar yani dokuz ay boyunca size karşı kuvvet hazırlayacaklar. Bu barışı ilk bozan da onlar olacaklar. '' Sonra: ''Bu da beşincisiydi'' buyurdu ve şöyle devam etti: '' (Altıncı olarak da) bir şehri fethedeceksiniz. '' Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Hangi şehir?" diye sorduğumda: ''Kostantiniyye şehri'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (7/321, 322): "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Senedinde müdellis olan Ebu Cenab el-Kelbi bulunmaktadır" dedi. Buhari'de Avf b. Malik hadisinden şahidi vardır.

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

28377 (1) Abdullah b. Amr der ki: Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in etrafında iken fıtneden bahsedince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmaklarını birbirine geçirip: '' (O zaman) insanların ahidleri, emanetleri birbirlerine karışmış şöyle şöyle olduğunu gördüğün zamandır'' buyurdu. Bunun üzerine ben kalkıp: "Sana kurban olayım, o zaman ne yapmam gerekir?" dediğimde: ''Evine gir ve diline sahip ol. Doğruluğundan emin olduğun şeyi yaparı emin almadığın şeyleri terk edersin. Yalnız kendi başının çaresine bakar ve umumun meseleleriyle uğraşmaktan uzak durursun'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4343), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (10033) ve Hakim, Müstedrek'te (2/282) rivayet ettiler.

 

 

5. Abdullah b. Amr

 

28378 (1) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıyamet alametleri bir ipe dizilmiş boncuk gibidir. İp kesildiği zaman kıyamet alametleri birbiri ardından çıkmaya başlarlar. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi Mecma'uz-Zevaid (7/321): "Senedinde hadisi hasen olan Ali b. Zeyd bulunmaktadır" dedi.

 

 

6. Muaz b. Cebel

 

28379 (1) Muaz b. Cebel der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Altı şey, kıyametin alametlerindendir. Benim ölümümı Beytü'l-Makdis'in (Kudüs'ün) fethedilmes( hastalığa yakalanmış koyunların telef olması gibi insanlarda toplu ölümlerin baş göstermesi, bozgunculuğa sebep olan fitnenin her Müslümanın evine girmesi, kişiye (karşılıksız olarak) bin dinar verilmesi ve onun (bunu az görüp) öfkelenmesi, Bizansltların anlaşmayı bozarak her bir bayrak altında seksen bin askerin bulunduğu seksen bayrakla (üzerinize) yürümesi.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 20/122 (244) 20/173 (368) rivayet etti.

 

 

7. Muaz b. Cebel

 

28380 (1) Muaz b. Cebel der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bey tü'l Makdis'in (Kudüs'ün) imarı Yesrib'in harabıdır. Yesrib'in harabı ise büyük savaşın çıkmasıdır. Büyük savaşın çıkması Kostantiniyye'nin fethidir. Kostantiniyye'nin fethi ise Deccal'in çıkmasıdır. '' Ravi der ki: Muaz bunu aktardıktan sonra (bunu anlattığı kişinin) koluna veya omuzuna dokundu ve: "Vallahi şimdi senin burada oturman nasıl gerçek ise bunlar da gerçekleşecektir" dedi.

Ravi der ki: Mekhül, Cubeyr b. Nufeyr kanalıyla Malik b. Yehamİr'den, o da Muaz'dan aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/107 (4294), İbn Ebi Şeybe (8/649) ve Hakim (4/420, "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

28381 (2)- Muaz der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Beytu'l-Makdis (Kudüs) imar olunca Yesrib (Medine) harab olacaktır. Yesrib harap olunca büyük bir savaş çıkacaktır. Büyük bir savaş çıkınca Kostantiniyye fethedilecektir. Kostantiniyye fethedilince de Deccal çıkacaktır. '' Ravi der ki: Muaz bunu aktardıktan sonra bunu anlattığı kişinin koluna veya omuzuna dokundu ve: "Vallahi şimdi senin burada oturman nasıl gerçek ise bunlar da gerçekleşecektir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/482 (4294), Tahavi, Müşkil (1/217) ve Hakim (4/420, "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

28382 (3)- Muaz b. Cebel der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Büyük savaşın çıkması, Konstantiniyye'nin fethedilmesi ve Deccal'in zuhuru yedi ay içinde gerçekleşecektir.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4295), İbn Mace (4092) ve Tirmizi (2238) rivayet ettiler.

 

 

8. Avf b. Malik

 

28383 (1) Avf b. Malik der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girmek için izin isteyip (bulunduğu çadırın küçüklüğünden dolayı):

"Vücudumun tümüyle mi yoksa bir kısmıyla mı gireyim?" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tümüyle gir'' buyurdu. Bunun üzerine yanına girdim. Kendisi yavaş yavaş abdest alıyordu. Bana şöyle buyurdu: ''Ey Avf b. Malik! Kıyametten önce altı olay gerçekleşecektir. Peygamberinizin ölümü, bu birincisidir. Sonra Beytü'l-Makdis fethedilecektir. Sonra hastalığa yakalanmış koyunların telef olması gibi insanlarda toplu ölümler baş gösterecektir. Sonra fitne zuhur edecektir. Sonra mal o kadar artacak ki kişiye (karşılıksız olarak) yüz dinar verilecek ve o (bunu az görüp) öfkelenecektir. Sonra Benu'l-Asfar (Bizans) her bir bayrak altında on iki bin asker bulunduğu seksen bayrakla (üzerinize) yürüyecektir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (15/104) rivayet etti.

 

 

 

28384 (2)- Avf b. Malik der ki: TEbuk'te iken gecenin sonunda deriden bir çadırda bulunan Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittim. Sonra yanına girmek için izin istedim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gir!'' deyince (bulunduğu çadırın küçüklüğünden dolayı): "Vücudumun tümüyle mi (yoksa bir kısmıyla mı) gireyim?" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tümüyle gir'' buyurdu. Bunun üzerine yanına girdim. Kendisinin yavaş yavaş abdest aldığını gördüm.

 

[Sahih]

 

 

 

28385 (3)- Avf b. Malik el-Eşcai anlatıyor: Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem} çadırının içinde iken yanına gittim ve: "Gireyim mi?" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gir'' buyurunca (bulunduğu çadırın küçüklüğünden dolayı): "Vücudumun tümüyle mi (yoksa bir kısmıyla mı) gireyim?" dedim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yümüyle gir'' buyurdu. (Girip) oturduğumda şöyle buyurdu: ''Kıyametten önce gerçekleşecek olan şu altı şeyi aklında tut. Birincisi Peygamberinizin vefatıdır. '' Bunun üzerine ben ağladım. -Huşeym rivayetinde "Saymaya hangisiyle başladı bilmiyorum" dedi.liSonra Beytü'l-Makdis fethedilecektir. Sonra fitne her eve girecektir. Sonra mal o kadar çoğalacak ki kişiye (karşılıksız olarak) yüz dinar verilecek ve o (bunu az görüp) öfkelenecek. Sonra hastalığa yakalanmış koyunların telef olması gibi insanlarda toplu ölümler baş gösterecektir. Sonra BEbu'l-Asfar (Bizans) anlaşmayı bozarak her bir bayrak altında on iki bin asker bulunduğu seksen Ya'la rivayetinde: ''altmış'' -bayrakla (üzerinize) yürüyecektir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (18/150) rivayet etti.

 

 

 

28386 (4)- Avf b. Malik el-Eşcai anlatıyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gidip selam verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Ey) Avf sen misin?'' buyurunca: "Evet (benim)" dedim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gir'' buyurunca (bulunduğu çadırın küçüklüğünden dolayı): "Vücudumun tümüyle mi, yoksa bir kısmıyla mı gireyim?" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tümüyle gir'' buyurdu. (Girdiğimde) şöyle buyurdu: ''Say ey Avf, Kıyametten önce altı şey gerçekleşecektir. Birincisi benim ölümümdür. -Bunun üzerine ben o kadar ağladım ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni sakinleştirmeye çalıştı- ''İkincisi, Beytü'l-Makdis'in (Kudüs'ün) fethedilmesidir. üçüncüsüi hastalığa yakalanmış koyunların telef olması gibi insanlarda toplu ölümlerin baş göstermesidir. Dördüncüsüi ümmetim arasında zuhur edecek olan fitnedir. Beşincisi, malokadar çoğalacak ki kişiye (karşılıksız olarak) yüz dinar verilir ve o (bunu az görüp) öfkelenir. Altıncısı, BEbu'l-Asfar ile aranızda bir anlaşma olacak ve onlar (bozarak) seksen ğaye ile üzerinize yürüyecektir. '' Ben: "Gaye" nedir?" dediğimde ''Sancaktır ve her sancak altında on iki bin asker bulunacaktır. O zaman Müslümanların (karargah) çadırı ''Dimaşk'' denilen şehirde ''Ğuta'' denilen yerde olacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (18/72) rivayet etti.

 

 

9. Ebu Hureyre

 

28387 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: 'Altı şey görülmeden önce salih ameller yapmaya çalışın. Bu altı şeyden biri Güneş'in battığı yerden doğmasıdır. Diğeri Deccal'in ortaya çıkışıdır. Diğeri Duman'ın görülmesidir. Diğeri Dabbetü'l-arz'ın çıkmasıdır. Diğeri ölümünüzün gelip çatmasıdır. Bir diğeri de herkesi ilgilendiren olayın gerçekleşmesidir (kıyametin kopmasıdır). ''

 

Affan rivayetinde şöyle geçer: Katade bu hadisi rivayet ederken: "Herkesi ilgilendiren olayın gerçekleşmesidir'' dediği zaman: "Burada kıyametin kopması kastedilmektedir" derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2947) rivayet etti.

 

 

 

28388 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Altı şey görülmeden önce salih ameller yapmaya çalışın. Bu altı şeyden biri GüneŞ'in battığı yerden doğmasıdır. Diğeri Deccal'in ortaya çıkışıdır. Diğeri Duman'ın görülmesidir. Diğeri yerden Dabbe'nin çıkmasıdır. Diğeri ölümünüzün gelip çatmasıdır. Bir diğeri de herkesi ilgilendiren olayın gerçekleşmesidir (kıyametin kopmasıdır). ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Müşkil'de (965) rivayet etti.

 

 

 

28389 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Altı şey görülmeden önce salih ameller yapmaya çalışın. Bu altı şeyden biri Güneşin battığı yerden doğmasıdır. Diğeri Deccal'n ortaya çıkışıdır. Diğeri Duman'ın görülmesidir. Diğeri yerden Dabbe'nin çıkmasıdır. Diğeri ölümünüzün gelip çatmasıdır. Bir diğeri de herkesi ilgilendiren olayın gerçekleşmesidir (kıyametin kopmasıdır).''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, (iten 412267 (2947), İbn Mace, fiten 2/1348 (4056), Hakim (4/517. "Sahih") ve Teyalis!, minhe 21215 (2770) rivayet ettiler.

 

 

 

28390 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Altı şey görülmeden önce salih ameller yapmaya çalışın. Bu altı şeyden biri Güneşin battığı yerden doğmasıdır. Diğeri Deccal'ın ortaya çıkışıdır. Diğeri Duman'ın görülmesidir. Diğeri Dabbetüll-arzlın çıkmasıdır. Diğeri ölümünüzün gelip çatmasıdır. Bir diğeri de herkesi ilgilendiren olayın gerçekleşmesidir (kıyametin kopmasıdır). ''

 

Katade bu hadisi rivayet ederken: "Herkesi ilgilendiren olayın gerçekleşmesidir'' dediği zaman: "Burada kıyametin kopması kastedilmektedir" derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fiten 412267 (2947), İbn Mace, fiten 2/1348 (4056) ve Hakim, fiten: (4/516, "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

28391 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: 'Altı şey görülmeden önce salih ameller yapmaya çalışın. Bu altı şeyden biri Güneş'in battığı yerden doğmasıdır. Diğeri Deccal'in ortaya çıkışıdır. Diğeri Duman'ın görülmesidir. Diğeri Dabbetü'l-arz'ın çıkmasıdır. Diğeri ölümünüzün gelip çatmasıdır. Bir diğeri de herkesi ilgilendiren olayın gerçekleşmesidir (kıyametin kopmasıdır). ''

 

[Hasen]

 

 

10. Huzayfa b. Esid

 

28392 (1) Huzeyfe b. Esid bildiriyor: Biz aramızda kıyameti müzakere ederken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize bakıp: "Neyi müzakere ediyorsunuz?'' diye sordu. Ashab: "Kıyamet saatini müzakere ediyoruz" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''On alamet görülmeden kıyamet kopmayacaktır: Dumanın görülmesi, Deccal'ın çıkması, yerden Dabbe'nin çıkması, Güneş'in batıdan doğması, İsa b. Meryem'in gönderilmesi, Yecuc ve Mecuc'un çıkması, biri doğuda biri batıda, bir diğeri de Arap yarımadasında meydana gelecek yere batma hadisesi, çöküntüler, (Aden) tarafından çıkacak bir ateşin insanları mahşere sürmesi. ''

Ebu Abdirrahman der ki: "Metinde bir kelime (Parentez içindeki bölüm) düşmüştür."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fiten 4/2225 (2901), Ebu Davud, melahim 4/114 (4311), Tirmizi, fiten 4/377 (2183, "hasen Sahih") ve İbn Mace 2/1347 (4055) rivayet ettiler.

 

 

 

28393 (2)- Ebu Serihe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odasında iken biz aramızda konuşuyorduk. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üst kattan bize bakıp: "Neyi müzakere ediyorsunuz?'' diye sordu. Ashab: "Kıyamet saatini müzakere ediyoruz" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''On alamet görülmeden önce kıyamet kapmayacaktır. Bunlar da doğuda meydana gelecek yere batma hadisesi, batıda meydana gelecek yere batma hadisesi, Arap yarımadasında meydana gelecek yere batma hadisesi, Duman'ın görülmesı; Deccal'ın çıkmasıi yerden Dabbe'nin çıkmasıi Güneş'in batıdan doğmasıi Yecuc ve Mecuc'un çıkması, (Aden'in dibinde n) tarafından çıkacak bir ateşin insanları mahşere sürmesidir. ''

Şu'be der ki: Sanırım Furat: ''Bu ateş, onların konakladığı yerde konaklayacak, dinlendikleri yerde dinlenecektir'' sözünü de söyledi.

Şu'be der ki: Adamın biri bu hadisi bana Ebu Tufeyl kanalıyla Ebu Serihe'den Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmadan rivayet etti. Rivayet edenlerden biri bu on alamet içinde İsa b. Meryem'in inişini zikretti. Diğeri de insanları denize dökecek olan bir rüzgarı zikretti."

 

[Sahih]

 

 

 

28394 (3)- Huzeyfe b. Esid el-Gifari bildiriyor: Biz aramızda kıyameti müzakere ederken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üst kattan bize bakıp şöyle buyurdu: ''On alamet görülmeden kıyamet kapmayacaktır: Güneşin batıdan doğması, Dumanın görülmesi, Dabbe'nin çıkması, Yecuc ve Mecuc'un çıkması, İsa b. Meryem'in gönderilmesi, Deccal'ın çıkması, biri doğuda biri batıda bir diğeri de Arap yarımadasında meydana gelecek yere batma hadisesi, çöküntüler, Aden'in dibinden çıkacak bir ateşin insanları mahşere sürmesi. Bu ateş, onlarla beraber gelip gidecek ve onlarla beraber istirahat edecektir. ''

 

[Sahih]

 

 

11. Seleme b. Nufeyl

 

28395 (1) Seleme b. Nufeyl es-Sekuni anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturuyorduk. Bir kişi: "Ey Allah'ın Resulü! Sen gökten yemek indirdin mi?" deyince: ''Evet (indirdim)'' buyurdu. Bu kişi: "Ne ile indirdin?" diye sorunca: ''Çömlek ile indirdim'' buyurdu. Oradakiler: "Onda senden bir artık kaldı mı?" diye sorunca: ''Evet'' buyurdu. Adam: "O ne yapıldı?" diye sorunca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi:

''Göğe kaldırıldı. Bana vahyedildiğine göre ben gidiciyim. Bundan sonra ben aranızda uzun bir süre kalmayacağım. Benden sonra sizler de fazla kalmayacaksınız. Siz: ''Ne zaman öleceğiz?'' diyeceksiniz. Kitleler halinde bana geleceksiniz. Birbirinizi yiyip bitireceksiniz. Kıyametten önce büyük ölümler yaşanacak ve onu deprem yılları takip edecektir. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi (12350) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel, Taberani, Bezzar ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri güvenilirdir."

 

 

12. İbn Havale

 

28396 (1) İbn Zuğb el-İyadi der ki: Abdullah b. Havale el-Ezdi evimde misafır oldu ve bana şöyle anlattı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi Medine'nin etrafında ganimet alalım diye yaya olarak gönderdi. Ancak biz hiçbir ganimet elde etmeden geri döndük. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yorgunluğumuzu yüzümüzden anlayarak doğruldu ve: ''Allahım! Onları bana bırakma ki bu konuda zayıf düşebilirim. Onları kendi başlarına da bırakma ki aciz düşebilirler. Onları diğer insanlara da bırakma ki başkalarını onlara tercih edebilirler'' buyurdu. ı

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2535) ve Hakim (4/425) rivayet ettiler.

 

Sonra şöyle buyurdu: ''Şam, Bizans ve İran lı -veya- Bizans ve İran'ı fethedeceksiniz. Hatta kişinin şu kadar şu kadar devesi olur, şu kadar şu kadar sığırı olur, aynı şekilde o kadar koyunu olur, hatta kişiye (karşılıksız olarak) yüz dinar verilir ve o (bunu az görüp) öfkelenir. '' Sonra elini başıma koyup: ''O gün kıyametin kopması, insanlara, şu elimin, başına olan yakınlığından daha yakındır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

13. İbn Mes'ud

 

28397 (1) Seyyar Ebu'l-Hakem, Tank'tan bildiriyor: Kendisi: "Ey Ebu Abdirrahman! Adam sana selam verince niçin: "Allah ve Resulü doğru söylemiş, dedin?" diye sorunca şu karşılığı verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyametten önce has olarak (sadece tanıdık kişilere) selam verilir ve ticaret yaygınlaşır. Hatta kadın kocasının ticaretine yardımcı olacak kadar yaygınlaşır. Akrabalık ilişkileri de kesilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

20803 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

14. Ebu Hureyre

 

28398 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), meclisinde oturmuş orada bulunanlara bir şeyler anlatırken bir bedevi gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacaktır?" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sözüne devam edince oradakilerden bir kişi: "Resulullah onu işitti, ama sorudan hoşlanmadığı için cevap vermedi" dedi. Başka biri ise: "Hayır adamı işitmedi" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sözünü bitirince: ''Kıyametten soran kişi nerede?'' diye sordu. Bedevi: "Buradayım ey Allah'ın Resulü!" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Emanetler heba edildiği zaman kıyametin kopmasını bekle!'' buyurunca, bedevi: "Emanetler nasıl heba edilir?" diye sordu. Bunun üzerine Allah Resulü: ''Görevler ehil olmayan kişilere verdildiği zaman kıyametin kopmasını bekler karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (59,6469) rivayet etti.

 

 

15. Ebu Hureyre

 

28399 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Azatltlardan kendisine Cehcah denilen bir adam hükümdar olmadıkça gece ve gündüz gitmeyecektir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (8/184) ve Tirmizi (2228) rivayet ettiler.

 

 

16. Ebu Hureyre

 

28400 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kahtan'dan bir adam çıkıp insanları asasıyla sürmedikçe kıyamet kapmayacaktır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fiten 2232 (2910) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ