MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Müslümanların Birbirlerine Karşı Savaş Açması

 

1. Ebu Musa el-Eş'ari

 

28298 (1) Eş'ari bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet kopmadan önce mutlaka herc baş gösterir'' buyurdu. Müslümanlar: "Herc nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öldürmelerdir'' buyurdu. Müslümanlar: "Bu öldürdüğümüzden daha fazlası mı? Her yıl yetmiş bin kişiden fazla kişiyi öldürmekteyiz" deyince, Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Müşrikleri öldürmeniz değiL. Sizlerin birbirinizi öldürmenizdir'' buyurdu. Müslümanlar: "O gün aklımız başımızda olduğu halde mi birbirimizi öldüreceğiz?" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zamankilerin aklı başlarından alınmış olacaktır. Halk içinde kıt akıllılar idareyi ele alacaktır. çoğu kimse kendini bir şey üzere olduğunu zanneder. Oysa onlar bir şey üzere değildirIer'' buyurdu.

Affan'ın rivayetinde bildirdiğine göre Ebu Musa şöyle demiştir: "Canım elinde olana yemin olsun ki şayet böylesi fıtneye yetişirsek bundan tek kurtuluş yolumuz, fitneye girdiğimiz gibi herhangi bir mala veya cana dokunmadan çıkmamızdır."

 

[Hasen]

 

 

 

28299 (2)- Esid b. el-Muteşemmis der ki: Ebu Musa ile birlikte Isbehan'dan geldik ve acele ettik. Ukayle gelince Ebu Musa: "Cariyemi indirecek biri yok mudur?" dedi. Ben de: "Vardır" dedim ve onu bir ağaca yaklaştırıp indirdim. Sonra kavmin yanına dönüp oturdum. Ebu Musa: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize anlatmış olduğu bir hadisi size anlatayım mı?" deyince: "Allah'ın rahmeti üzerine olsun, anlat" dedik. Bunun üzerine şöyle devam etti:

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bize kıyamet kopmadan önce herc'in baş göstereceğini söylerdi. Kendisine: "Herc nedir?" diye sorulunca: ''Yalan ve öldürmelerdir" buyurdu. Müslümanlar: "Şimdiki öldürdüğümüzden daha fazlası mı?" deyince: ''Kafirleri öldürmeniz değiL. Sizlerin birbirinizi öldürmenizdir. Hatta kişi komşusunu, kardeşini, amcasını ve amcası oğlunu öldürecektir" buyurdu. Müslümanlar: "Sübhanallah! O gün aklımız başımızda mı olacak?" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zamankilerin aklı başlarından alınmış olacaktır. Sizden biri bir şey üzere olduğunu zanneder. Oysa bir şey üzere değildir'' buyurdu. Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki şayet böylesi fitneye yetişirsek bundan tek kurtuluş yolumuz, fitneye girdiğimiz gibi herhangi bir ihdas etmeden çıkmamızdır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1309 (3959) rivayet etti.

 

 

 

28300 (3)- Ebu Musa bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet kopmadan önce mutlaka herc baş gösterir'' buyu rdu. Müslümanlar: "Herc nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öldürmelerdir'' buyurdu. Müslümanlar: "Her yıl yetmiş bin kişiden fazla kişiyi öldürmemizden daha fazlasını mı?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müşrikleril öldürmeniz değiL. Sizlerin birbirinizi öldürmenizdir'' buyurdu. Müslümanlar: "O gün aklımız başımızda olduğu halde mi birbirimizi öldüreceğiz?" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zamankilerin çoğunun aklı başlarından alınmış olacaktır. Halk içinde kıt akıllılar idareyi ele alacaktır. çoğu kimse kendini bir şey üzere olduğunu zanneder. Oysa onlar bir şey üzere değildirIer'' buyurdu.

 

Ebu Musa şöyle demiştir: "Canım elinde olana yemin olsun ki şayet böylesi fıtneye yetişirsek bundan tek kurtuluş yolumuz, fıtneye girdiğimiz gibi herhangi bir mala veya cana dokunmadan çıkmamızdır."

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

28301 (1) Ebu Hureyre der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet kopmadan önce mutlaka herc baş gösterir'' buyurdu. Müslümanlar: "Herc nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öldürmelerdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Halid b. el-Velid

 

28302 (1) Halid b. el-Velid der ki: Müminlerin emiri Şam'ın buğdayı ve bal gibi ürünleri toplandığı bereketli bir zamanda bana mektup yazarak Hind üzerine yürümemi emretti. -Affan bir rivayetinde: "Şam şöyle şöyle ürünler verdiği bir zamanda" ibaresi geçmiştir.- O zamanlarda bize göre Hind, Basra idi. Ben de bunu yapmak istemiyordum. Bir adam kalkıp bana:

"Ey Ebu Süleyman! Allah'tan kork. Fitneler zuhur etti" dedi. Bunun üzerine ona şu karşılığı verdim: "İbnu'l-Hattab daha sağ iken mi? Asıl fıtneler onun ölümünden sonra, insanların Zi-Billiyan'da -veya- Zi-Billiyan'da şu şu yerde bulunduğu bir sırada zuhur edecektir. Öyle ki kişi bakar ve acaba bulunduğu yerde meydana gelen fıtne ve şerrin düşmediği bir yer bulabilir miyim" diye düşünür. Ama öyle bir yer bulamaz. İşte o günler, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıyametten önce yaşanacağını belirttiği öldürme günleridir. O günlerin bize yetişmesinden Allah'a sığınırız."

 

[Hasen]

 

Heysemi (7/307): "Ahmed, Taberani, M. el-Kebir ve M. el-Evsat'ta rivayet ettiler.

Ravileri güvenilir kişilerdir. Ancak kendilerinde zayıflık ta vardır" dedi.

 

 

4. Sunabihi

 

28303 (1) Sunabihi el-Ahmesi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Ben Havz'ın başına sizden önce varacağım ve diğer ümmetiere karşı sızın çokluğunuzla övüneceğim. Sakın benden sonra birbirinizle savaşmayınız. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3944) rivayet etti.

 

 

5. İbn Ömer

 

28304 (1) Said b. Cübeyr der ki: Abdullah b. Ömer yanımıza çıktı. Onun bize iyi bir hadis anlatmasını arzuluyorduk. Kendisine Hakem denilen bir adam bizden önce davranıp: "Ey Ebu Abdirrahman! Fitne zamanındaki öldürmeler hakkında ne dersin?" diye sordu. Bunun üzerine Abdullah b. Ömer şu karşılığı verdi: "Annen seni kaybetsin. Fitnelerin ne olduğunu biliyor musun? Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müşriklerle savaşırdı. Onların dinine girmek fıtnedir. O zamanki öldürmeler, idareyi ele geçirmek için olan şimdiki öldürmeleriniz gibi değildir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/233) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ