MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ashubına Fitnelerin Zuhur Etmesi Halinde Ondan Kaçınmaları ve Birbirlerini Hayırlı Olan Şeylere Yönlendirmelerini Tavsiye Etmesi

 

1. İbn Mes'ud

 

28305 (1) Vabise el-Esedi der ki: Ben Küfe'de evimdeyken kapı önünde: "es-Selimu aleykum, girebilir miyim" diye bir ses işittim. Ben de: "Ve aleykum us-Selim, gir" dedim. İçeri girdiğinde bu kişinin Abdullah b. Mes'ud olduğunu gördüm. Ona: "Ey Ebi Abdurrahman! Bu satte bu ne ziyaretidir?" dedim. çünkü günün tam ortasıydı. O: "Gündüz bana uzun geldi ve kendisiyle sohbet edebileceğim birini hatırladım" dedi.

Sonra birbirimize Hz. Peygamber'den {Sallallahu aleyhi ve Sellem} anlatmaya başladık. O ise dedi ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Fitne zuhur edecektir. O zaman uyuyan yatandan, yatan oturandan, oturan ayakta durandan, ayakta olan yürüyenden, yürüyen binekliden, binekli olan bineğini sürenden daha hayırlıdır. Bu olaylarda öldürenlerin hepsi de cehennemliktir. ''

Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ne zaman olacaktır?" dediğimde: ''Herc günlerinde olacaktır'' buyurdu. "Herc günleri ne zamandır?" dediğimde: "Kişinin arkadaşından emin olmadığı zamandır'' buyurdu. Ben: "Şayet o günlere yetişirsem ne yapmamı emredersin?" dediğimde: ''Kendine ve eline sahip olup evinin avlusuna gir'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ya biri zorla evimin avlusuna girerse (ne yapayım?)" dediğimde: ''Evinin içine gir'' buyurdu. Ben: "Ya evimin içine girerse (ne yapayım?)" dediğimde, sağ elinin bileğini tutarak: ''Namazgahına girip şöyle yap ve: ''Rabbim Allah'' de. Ölene kadar da böyle kal'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

28306 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (7/301, 302): "Ahmed rivayet etti. Ahmed'in ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

2. Ebu Bekre

 

28307 (1) Müslim b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şüphesiz ki fitneler zuhar edecektir. O zaman uzanan oturandan, oturan ayakta durandan, ayakta olan yürüyenden, yürüyen koşandan daha hayırlıdır'' buyurdu. Bir adam: "(Şayet o günlere yetişirsem) ne yapmamı emredersin?" dediğinde: ''Devesi olan devesinin ardından gitsin. Koyunu olan koyununun ardından gitsin. Tarlası olan tarlasına gitsin. Bir şeyi olmayan da kılıcına gitsin, keskin tarafını taş'a vursun. Sonra da gücü yetiyorsa kurtulmaya baksın. Sonra da gücü yetiyorsa kurtulmaya baksın.'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7353-4) ve Ebu Davud (4256) rivayet ettiler.

 

 

 

28308 (2)- Müslim b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şüphesiz ki fı"tneler zuhur edecektir. Sonra yine fitneler zuhur edecektir. O zaman yürüyen koşandan, oturan ayakta olandan, uzanan oturandan daha hayırlıdır. Dikkat edin! O zaman koyunu olan koyununun ardından gitsin. Tarlası olan tarlasına gitsin. Devesi olan devesinin ardından gitsin. '' Toplumdan bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Canım sana feda olsun. Koyunu, tarlası ve devesi olmayan ne yapsın?" deyince: ''Kılıcını alsın ve bir kayanın yanına gidip kılıcının ağzını taşla köreltsin. Sonra da gücü yetiyorsa kurtulmaya baksın. Allahım! Tebliğ vazifemi yaptım mı? Allahım! Tebliğ vazifemi yaptım mı?'' dedi. Bir adam: ''Ey Allah'ın Resulü! Canım sana feda olsun. Eğer istemediğim halde savaşan iki saftan -veya-

fırkadan birine götürülürsem -buradaki şüphe ravi Osman'a aittir- ve biri beni kılıcıyla öldürürse halim ne olur?" dediğinde: ''O hem senin, hem kendisinin günahıyla geri döner ve cehennem ahalisinden olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

28309 (1) Busr b. Said bildiriyor: Sa'd b. Ebi Vakkils, Hz. Osman'ın (evde mahsur kaldığı) fıtne zamanı şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğuna şahitlik ederim: "Mutlaka fitneler olacaktır. Bu fitne zamanlarında oturanı ayakta durandan daha hayırlıdır. Ayakta duran yürüyenden daha hayırlıdır. Yürüyen de koşandan daha hayırlıdır. '' Ona: "Eğer biri evime girer ve beni öldürmek için el kaldırırsa?" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adem'in oğlu (Habil) gibi or karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4257 ve Tirmizi (2194) rivayet ettiler.

24588 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Muhammed b. Mesleme

 

28310 (1) Ebu Burde anlatıyor: Rebeze'ye vardım ve orada bir çadırın kurulu olduğunu gördüm. "Bu kimindir?" dediğimde: "Muhammed b. Mesleme'nindir" denildi. Yanına girmek için izin istedim. İzin verilince içeri girdim ve: "Allah sana rahmet etsin. Sen bu işte saygın bir yere sahipsin, çıkıp insanlara (iyiliği) emredip (kötülükten) nehyetsen (daha iyi olmaz mı?)" dedim. Bunun üzerine o şu karşılığı verdi: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Fitneler, ayrılmalar ve ihtilaflar olacaktır, Böyle olduğu zaman sen kılıcını alıp Uhud'a git. Kılıcının keskin tarafını dağa vurup ağzını parçala. Okunu kır ve kirişini kopar.'' -Yezid bir başka rivayetinde: ''Onu kesene kadar vur ve kör bir darbe sana gelinceye veya Allah sana afiyet verinceye kadar evinde otur'' demiştir. - Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdiği bu haber ortaya çıktı. Söylediği şey gerçekleşti. Ben de onun bana verdiği emri yerine getirdim." Böyle dedikten sonra çadırın direğine asılı kılıcı indirdi ve onu parçaladı. Kılıcın tahtadan yapılmış olduğunu gördüm. o: "Ben Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana vermiş olduğu emri yerine getirdim. Bu kılıcı da insanları korkutmak için yanıma almıştım" dedi.

 

[Hasan]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3962) rivayet etti.

 

 

 

28311 (2)- Ali b. Zeyd bildiriyor: Ebu Burde: "Rebeze'ye vardık ve orada bir çadırın kurulu olduğunu gördük" dedi ve söz konusu hadisi aktarıp şöyle devam etti: ''Fitneler ve ayrılmalar olacaktır. (Böyle olduğu zaman sen) kılıcının keskin tarafını Uhud dağına vur. ''

 

[Hasen]

 

 

 

28312 (3)- Ebu Musa der ki: Rebeze'ye vardığımızda orada bir çadırın kurulu olduğunu gördük ve: "Bu kimindir?" dedik ... " Sonrasında Ebu Musa sözkonusu hadisi aktardı.

 

[Hasen]

 

 

 

28313 (1) Zu'l-Esabi' der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Senden sonra fıtneye maruz kalırsak nereye gitmemizi emredersin?" dediğimde: ''Beytü'l-Makdis'e gitmeye bak. Umulur ki oraya sabah akşam gidecek bir zürriyetin olur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 4/238 (4237) rivayet etti.

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (4/7) der ki: "Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de ve İmam Ahmed'in oğlu Abdullah babasının Müsned'ine yapmış olduğu ziyadeler içinde rivayet etmİştir. Senedinde Osman b. Ata vardır. Duhaym güvenilir olduğunu belirtirken bir takım insanlar zayıf olduğunu ileri sürmüşlerdir."

 

 

6. Ebu Zer

 

28314 (1) Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir eşeğe bindi ve beni terkisine bindirip: ''Ey Eba Zer! Eğer döşeğinden kalkıp mescide gelecek gücün kalmıyacak kadar insanları açlık vursa ne yaparsın?'' dedi. Ben: "Alah ve Resulü daha iyi bilir" diye cevap verince: ''Haramlardan ve kötülüklerden sakın'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Ey Eba Zer! İnsanlara çok ölüm gelip te bir ev (yani bir mezar) bir köle değerinde olduğu zaman ne yaparsın?'' buyurdu. Ben: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sabret'' buyurdu ve devam etti: ''Ey Eba Zer! Medine'deki HicaretülzZeyt kanlar içinde kalacak kadar insanların birbirlerini öldürdüğünü görsen ne yaparsın?'' buyurdu. Ben yine: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" diye cevap verince: "Evinde otur ve kapını kapa(1 dedi. Ben: "Eğer beni bırakmazlarsa" dediğimde: ''Sen kendilerinden olduğun kişilerin yanına katıl'' buyurdu. Ben: "Silahımı da alayım mı?" deyince: ''Eğer silahını alırsan onlara ortak olmuş olursun. Eğer sen kılıcın parıltısından korkarsan elbiseni yüzüne çek. Ta ki o, hem senin, hem kendisinin günahı ile geri dönene kadar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, fiten 4/101 (4261) hudad 4/142 (4409), İbn Hibban (6685) ve Hakim, Müstedrek'te (2/156-7) rivayet ettiler.

 

 

7. Abdullah b. Amr

 

28315 (1) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "İnsanların en değersizleri arasında kaldığın zaman halin ne olacaktır?'' buyurduğund:ı.: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ne demektir?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ahidleri, emanetleri birbirlerine karışmış ve şöyle şöyle olduğu zaman'' buyurdu. -Yunus, ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl yaptığını göstermek için parmaklarını birbirine geçirdi.- "Ben: "Ey Allah'ın Resulü! O zaman ne yapmam gerekir?" dediğimde: ''Allah'tan kork. Doğruluğundan emin olduğun şeyi yaparı emin olmadığın şeyleri terk edersin. Yalnız kendi başının çaresine bakar ve genelin sorunlarıyla uğraşmaktan uzak durursun'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4342, 4343) rivayet etti.

 

 

 

28316 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öyle bir zaman gelecek ki insanlar elenecek ve değersizleri kalbur üstünde kalacaktır. O zaman ahidler ve emanetler birbirine karışacak -ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmaklarını birbirine geçirerek-şöyle şöyle olacak hale gelinceye kadar anlaşmazlıklara düşeceklerdir'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! O durumdan çıkış yolu nedir?" dediğinde: "Doğruluğundan emin olduğunuz şeyi yaparı emin olmadığınız şeyleri terk edersiniz. Yalnız kendi başınızın çaresine bakar ve genelin sorunlarıyla uğraşmaktan uzak durursunuz'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

28317 (3)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmaklarını birbirine geçirip: ''İnsanIarın elenip de ahidleri ve emanetleri şöyle birbirine karışan değersizlerin kalbur üstünde kalması yakındır'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! O zaman ne yapmalıyız?" diye sorunca: "Doğruluğundan emin olduğunuz şeyi yaparı emin olmadığınız şeyleri terk edersiniz. Yalnız kendi başınızın çaresine bakar ve genelin sorunlarıyla uğraşmaktan uzak durursunuz'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek (4/435), Ebu Davud 4/216, 217 (4342) ve İbn Mace (2/243) rivayet ettiler.

 

 

8. Huzeyfe

 

28318 (1) Rib'i der ki: Huzeyfe'nin cenazesinde bir adamın şöyle dediğini işittim: "Bu tabut sahibinin şöyle dediğini duydum: "Ben Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dediklerini işittikten sonra içimde hiç bir korku kalmadı. Eğer birbirinizle çatışırsanız evime gireceğim. Evime girilirse (giren kişiye): ''Hem benim, hem de kendinin günahını üstlen'' diyeceğim,"

 

[Hasen]

 

 

 

28319 (2)- Rib'i b, Hiraş der ki: Huzeyfe'nin cenazesinde iken bir adam şöyle dedi: Şunun (yani Huzeyfe'nin) şöyle dediğini işittim: "Ben Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dediklerini işittikten sonra içimde hiç bir korku kalmadı. Eğer birbirinizle çatışırsanız evime en yakın olan eve gireceğim. Evime girilirse (giren kişiye): ''Hem benim, hem de kendinin günahını üstlen'' diyeceğim."

 

[Hasen]

 

 

9. Hz. Ali

 

28320 (1)-z Ali b. Ebi Talib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Benden sonra ihtilaf veya bir durum vaki olacaktır. Bu durumda eğer sen barışı sağlayabilirsen bunu yap.''

 

[Sahih]

 

Heysemi (7/234): "Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

10. Ebu Hureyre

 

28321 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğu nu işittim: ''Size öyle bir zaman gelecek ki adam acizlik ve fücur arasında muhayyer bırakılacaktır. Sizden o zamana yetişen kimse fücura karşı acizliği tercih etsin.'

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (7/287): "Ahmed ve Ebu Ya'la, yaşlı bir adam kanalıyla Ebu Hureyre'den rivayet ettiler. Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

 

28322 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelecek ki kişi, acz ve fücur arasında muhayyer bırakılacaktır. (O zamana yetişen) kimse, fücura karşı aczı tercih etsin'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

11. Ebu Musa

 

28323 (1) Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıyamete yakın bir zamanda karanlık gecelerinbölümleri gibi fitneler gelecektir. Kişi mümin olarak sabahlayıp kafir olarak akşamlayacaktır. Mümin olarak akşamlayan kişi de kafir olarak sabahlayacaktır. Bu fitnelerin içinde ayakta duran yürüyenden daha hayırlı olup yürüyen de koşandan daha hayırlıdır. Yaylarınızı kırın ve kirişlerinizi kesip koparın. Kılıçlarınızı da taşlara vurun. Eğer birinizin evine (öldürülmek üzere) girilirse, o kişi Adem'in iki oğlundan hayırlı olanı gibi (yani öldürülen) olsun.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4259), İbn Mace (3961) ve Tirmizi (2204) rivayet ettiler.

 

 

12. Nu'man b. Beşir

 

28324 (1) Nu'man b. Beşir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sohbetlerinde bulunduk ve şöyle buyurduğunu işittik: "Kıyamete yakın bir zamanda karanlık gecelerin bölümleri gibi fitneler gelecektir. Kişi mümin olarak sabahlayıp' kafir olarak akşamlayacaktır. Mümin olarak akşamlayan kişi de Kafir olarak sabahlayacaktır. (O zaman) bazı kavimler nasiplerini (dinlerini) basit bir dünyalık karşılığında satarlar.''

 

[Sahih]

 

Heysemi (12365) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Mubarek b. Fadale'de, bir grup güvenilir kabul etmiş olmakla beraber gevşeklik vardır. Diğer ravileri ise Sahih'in ravileridirler."

 

 

 

28325 (2)- Hasan bildiriyor: Nu'man b. Beşir, Kays b. el-Heysem'e şöyle bir mektup yazdı: Sizler bizim arkadaşlarımız ve (öz) kardeşlerimizsiniz. Bizler Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şahid olduk, sizler almadınız. Bizler ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i işittik, sizler işitmediniz. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururdu: "Kıyamete yakın bir zamanda karanlık gecelerin bölümleri gibi (itneler gelecektir. Kişi mümin olarak sabahlayıp Kafir olarak akşamlayacaktır. (O zaman) bazı kavimler nasiplerini (dinlerini) basit bir dünyalık karşılığında satarlar. ''

 

[Sahih]

 

 

13. Ebu Hureyre

 

28326 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Karanlık gecelerin bölümleri gibi gelecek olan fitnelerden dolayı Arapların vay haline! Kişi mümin olarak sabahlayıp kafir olarak akşamlayacaktır. (O zaman) bazı kavimler dinlerini basit bir dünyalık karşılığında satarlar. O gün dinine sarılan kimse elinde kor tutmuş -veyaelini diken üzerine kapatmış gibidir. ''

Hasan rivayetinde: '' (Eliyle) dikenlere vuran kimse gibidir'' ibaresi geçmiştir .

 

[Hasen]

 

Heysemi (12214) der ki: "Ben derim ki: Hadisi "O gün dinine birazcık olsun sarılan" ifadesinden sonunda kadar Ebu Davud ve başka kaynaklar da rivayet etmişlerdir. Bu şekliyle ise Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen İbn Lehia'da zayıflık vardır. Diğer ravileri ise Sahih'in ravileridirler."

 

 

 

28327 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yakın zamanda karanlık gecelerin bölümleri gibi gelecek olan fitnelerden dolayı Arapların vay haline! Kişi mümin olarak sabahlayıp kafir olarak akşamlayacaktır. (O zaman) bazı kavimler dinlerini basit bir dünyalık karşılığında satarlar. O gün dinine sarılan kimse elinde kor tutmuş -veyaelini diken üzerine kapatmış gibidir. ''

Hasan rivayetinde: '' (Eliyle) dikenleri tutan kimse gibidir'' ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

28328 (3)- - Ebu Hureyre der ki -A'meş: "Ebu Hureyre hadisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırarak şöyle demiştir" dedi-: ''Yaklaşan kötü bir şeyden (fitneden) dolayı Arapların vay haline! Bu durumdan geri duran kurtuluşa erecektir. '' Ebu Muaviye hadisi Ebu Hureyre'nin sözü olarak aktardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud {4249) rivayet etti.

 

 

14. Ebu Hureyre

 

28329 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İnsanların üzerine öyle bir zaman gelecek ki o zaman insanlar için en güzel konumı atının dizginini tutup da Allah yolunda savaşan kişidir ki, her (tehlikeli bir) ses işittiğinde atının üzerinde doğrulup öldürme veya öldürülme ihtimali olan yerlere saldıran kişinin konumudur. Bir de (insanlardan) ayrılmış, bir tepede namazını kılanı zekatını veren ve insanların şerrinden uzak duran kişinin konumudur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, cihad 3/1503 (1889) ve İbn Mace, fiten 2/1316 (3977) rivayet ettiler.

 

 

15. Ebu Musa

 

28330 (1) Ebu Kebşe der ki: Ebu Musa'nın minberde şöyle dediğini işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Kıyamete yakın bir zamanda karanlık gecelerin bölümleri gibi fitneler gelecektir. Kişi mümin olarak sabahlayıp kafir olarak akşamlayacaktır. Mümin olarak akşamlayan kişi de kafir olarak sabahlayacaktır. Bu fitnelerin içinde ayakta duranı yürüyenden daha hayırlı olup yürüyen de koşandan daha hayırlıdır.'' Ashab: "O zaman ne yapmamızı emredersin?" diye sorunca: ''Evinizde olmaya bakın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4262) rivayet etti.

 

 

 

28331 (2)- Ebu Musa bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Fitne zamanında yaylarınızı kırın ve kirişlerinizi kesip koparın. Evlerinize kapanıp Adem'in iki oğlundan hayırlı olanı gibi olun. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/490 (2204, "hasen garib sahih") Ebu Davud, fiten (4/457) ve İbn Mace 2/1310 (3961) rivayet ettiler.

 

 

16. Ebu Said

 

28332 (1) Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Müslüman kişinin dinini fitnelerden korumak için insanlardan uzaklaşıp dağ başlarında ve sulu yerlerde otlatıp beslediği koyun sürüsünün en hayırlı malı olması çok uzak değildir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (19, 3300, 3600, 6495, 7088), Ebu Davud, fiten 4/103 (4267), Nesai, iman 8/124 (5036), İbn Mace 2/1317 (3980) ve Malik (2/970) rivayet ettiler.

 

 

17. Ebu Hureyre

 

28333 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: '' (Gelecekte bir takım) fitneler olacaktır, O zaman oturan ayakta durandan, ayakta duran yürüyenden ve yürüyen koşandan daha hayırlıdır, Her kim o zaman sığınacak bir yer bulursa hemen oraya sığınsın,''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (13/26), Müslim (2/361) ve Tay.ilis! (2344) rivayet ettiler.

 

 

 

28334 (2)- Ebu Hureyre der ki: "(Gelecekte bir takım) fitneler olacaktır. Her kim o zaman sığınacak bir yer bulursa hemen oraya sığınsın."

 

[Sahih]

 

 

18. Bareşe b. el-Bur

 

28335 (1) Haraşe b. el-Hur der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Benden sonra bir fitne olacaktır. O fitne zamanında uyuyan uyanıktan, oturan ayakta olandan, ayakta olan koşandan daha hayırlıdır. O zamana yetişen kimse kılıcıyla büyük bir taşın yanına gitsin ve onu kırana kadar (taşa) vursun. Sonra ne olursa olsun uzanıp beklesin.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (4180) ve Ebu Ya'la (924, 6854) rivayet ettiler.

Heysemi (12325) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la ve Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Ebu Kesir el-Muharibl'yi tanımıyorum. Diğer ravileri ise güvenilirdir. "

 

 

19. ümmü Malik el-Behziyye

 

28336 (1) Ümmü Malik el-Behziyye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Fitne zamanında insanların en hayırlısı, malında insanlardan uzağa çekilip üzerindeki hakkı (yapması gereken ibadetleri) ödemeye çalışani Allah yolunda atının gemini tutup düşmanın peşinden giden, onlara korku salan ve onlardan korkan kişidir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/473 (2177, "hasen garib") ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (25/360) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ