MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

57- İşe Erken Davranmanın Fazileti

58- Geceler

59- Şaban Ayının Onbeşinci Gecesinin Fazileti

60- Arefe Gününün Fazileti

 

57- İşe Erken Davranmanın Fazileti

 

1. Sahr el-Gamidi

 

28242 (1) Sahr el-Gamidi bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! ümmetim için gündüzün ilk vaktin (de yaptıkları işlerin) i bereketli kıl'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir askeri birlik göndereceği zaman onu gündüzün başlangıcında gönderirdi. Ravi der ki: "Sahr tacir biri idi. O, kölelerini işlerine gündüzün başlangıcında gönderirdi. Malı o kadar çoğaldı ki malım nereye koyacağım bilmezdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3388), Darimi (2/214), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (7277) ve İbn Hibban (4755) rivayet ettiler.

13218 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

58- Geceler

 

1. İbn Mes'ud

 

28243 (1) Abdullah b. Mes'üd'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Gecenin üçte ikisinden Sonra, Allah, dünya semasına iner. Sonra gökyüzünün kapılarını açar Sonra, Allah elini (Rahmet kapılarını) açarak: ''İsteyen yok mu? İsteğini vereyim'' buyurur. Bu durum tan ağarmasına kadar devam eder.''

 

[Sahih]

 

Heysemi (17243) der ki: "Ravileri Sahihin ravileridir."

6010 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

59- Şaban Ayının Onbeşinci Gecesinin Fazileti

 

1. Abdullah b. Amr

 

28244 (1) Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah! Şaban ayının onbeşinci gecesinde kullarına nazar eder ve biriyle küs veya birini öldürmüş olan kişiler dışında bütün kullarını bağışlar'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (12861) der ki: "İsnadında leyyin bir ravi olan İbn Lehia vardır."

10640 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

60- Arefe Gününün Fazileti

 

1. İbn Abbas

 

28245 (1) İbn Abbas der ki: Arefe gününde filan kişi Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğinin arkasına binmişti. Oradan gördüğü kadınlara bakmaya başlayınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle yüzünü başka tarafa çeviriyordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birkaç defa onun yüzunu başka tarafa çevirmesine rağmen yine de kadınlara bakmaya devam edince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yeğenim! Bugün öyle bir gün ki kulağına, gözüne ve diline hakim olan kişi bağışlanır'' buyurdu.

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2834) rivayet etti. Heysemi (5545) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Taberani de el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş ve eklemiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındaki bu kişi (amca oğlu) Fadl b. Abbas idi. Ahmed'in ravileri güvenilir kimselerdir."

11926 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ