MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

61- Hurma Ağacı Fazileti

 

1. İbn Ömer

 

28246 (1) Mücahid der ki: (Mekke'den) Medine'ye kadar İbn Ömer'e yoldaşlık ettim. Ancak onun Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir hadis rivayet ettiğini işitmedim. Sadece şöyle bir hadis rivayet etti: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında idik. Kendisine hurma göbeği getirildi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ağaçlardan öyle bir ağaç vardır ki o, Müslümanlardan bir adam gibidir'' buyurdu. Ben: "O, hurma ağacıdır" demek istedim, ama o toplumun en küçüğü olduğumu görüp sustum. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hurma ağacıdır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1/151) ve Müslim (2/346) rivayet ettiler.

 

 

 

28247 (2)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslüman kimse yaprakları dökülmeyen ağaç gibidir. Bu ne ağacıdır?" buyurduğunda birşeyler söylediler ama bilemediler. Ben: "Hurma ağacıdır" demek istedim ama utandım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hurma ağacıdır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6122) rivayet etti.

 

 

 

28248 (3)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben öyle bir ağaç biliyorum ki bereketi, Müslüman adam gibidir. O da hurma ağacıdır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5444) ve İbn Hibban (244) rivayet ettiler.

 

 

 

28249 (4)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Yaprakları dökülmeyen ve mümin -veya- Müslüman kimse gibi olan ağaç ne ağacıdır?'' diye sorunca insanların kafasına çöldeki ağaçlar takılmıştı. Benim içimden hurma ağacı olduğu geçmişti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O, hurma ağacıdır'' buyurdu. Bunu Ömer'e zikrettiğimde: "Onu senin söylemiş olman şunun şunun benim olmasından daha sevimliydi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (61, 313, 131) ve Müslim (7200) rivayet ettiler.

 

 

 

28250 (5)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben öyle bir ağaç biliyorum ki, kendisinden mümin bir kimseden faydalanıldığı gibi faydalanılır. O yaprakları dökülmeyen bir ağaçtır'' buyurdu. Ben: "O, hurma ağacıdır" demek istedim, ama Ömer'den korktum. Sonra Ömer'in "O, hurma ağacıdır" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

28251 (6)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mümin kimse yaprakları dökülmeyen ağaç gibidir'' buyurunca insanların kafasına çöldeki ağaçlar takılmıştı. Benim aklımdan hurma ağacı olduğu geçmişti. Ancak konuşmaya utandım. Sonra Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O, hurma ağacıdır'' buyurdu. Bunu Ömer'e zikrettiğimde: "Evladım! Konuşmaktan seni alıkoyan neydi? Vallahi onu senin söylemiş olman, şunun şunun benim olmasından daha sevimliydi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

28252 (7)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yaprakları dökülmeyen ağaç mümin -veya- Müslüman kimse gibidir'' buyurunca insanların kafasına çöldeki ağaçlar takılmıştı. Benim içimden hurma ağacı olduğu geçmişti. sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O, hurma ağacıdır'' buyurdu. Bunu Ömer'e zikrettiğimde: "Onu senin söylemiş olman, şunun şunun benim olmasından daha sevimliydi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ