MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

54- Mısır ve Mağrib

55- Berberiler

56- Bazı Günlerin Fazileti

 

54- Mısır ve Mağrib

 

1. Ebu Zer

 

28237 (1) Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizler Mısırlı fethedeceksiniz. Orası (paraya) ''kirat'' denilen yerdir. Orayı fethettiğiniz zaman halkına iyi davranın. Onların zimmet ve rahim (hakkı) veya- onların zimmet ve oradan evlilik ile akrabalık bağı (hakkı) vardır. Orada iki kişinin bir kerpiç yeri kadar bir yer için tartıştıklarını görürsen Mısırlı terket. '' Abdurrahman b. Şurahbil İbn Hasene ve kardeşi Rabia'nın bir kerpiç yeri kadar bir yer için tartıştıklarım gördüm ve Mısır'ı terkettim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1970 (2543) ve Beyhaki (9/206) rivayet ettiler.

 

 

 

28238 (2)- Başka bir kanalla bu hadisirı aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

2. Sahabeden Biri

 

28239 (1) Ebu Mus'ab der ki: Medine halkından olan yaşlı bir adam geldi. Onun bineğine yumuşak davrandığını gördü:er. Ona (nereye gittiğini) sorduklarında batıya doğru gitmek istediğini söyledi ve dedi ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Bir takım insanlar batı tarafına sefere çıkacaklar. Bu kimseler kıyamet gününde yüzleri (parlaklık ve güzellik olarak) güneşin ışığı gibi olduğu halde gelirler. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (9445) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden İbn Lehia'nın hadisi hasen derecesindediL Kendisinde zayıflık bulunmaktadır."

 

 

55- Berberiler

 

1. Ebu Hureyre

 

28240 (1) Ebu Hureyre der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına bir adam oturdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Sen nerelisin?'' diye sorunca: "(Ben) Berberiyim" karşılığını verdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu dirseğiyle dürterek: ''Yanımdan kalk'' buyurdu. Adam yanından kalkınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize doğru dönerek: ''Şüphesiz ki imanı onların boğazlarını geçmez'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (7198) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden Abdullah b. Naii' metruk biridir. İbn Main der ki: "Hadisi yazılır." Ravilerden Tev'eme'nin azatlısı olan Salih ise, ahir ömründe bunamıştır."

 

 

56- Bazı Günlerin Fazileti

 

1. Ebu Hureyre

 

28241 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cennet kapıları her Pazartesi ve Perşembe günleri açılır. Bu günde Allah kendisine şirk koşmamış her kulu bağışlar. Ancak kişinin, kardeşiyle arasında bir düşmanlık varsa, Allah meleklere: ''Barışana kadar bu ikisini bağışlamadan bekletin'' buyurur. ''

 

Süheyl'den başkası rivayet ederken: ''Her Pazartesi ile Perşembe günleri ameller (Allah'a) sunulur ... '' lafzını kullanır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/280), Ebu Davud (4916), Tirmizi (3/152-153), Malik, Muvatta'da (s. 908-909) ve Buhari, el-EdEbu'l-Müfred'de (s. 61) rivayet ettiler.

23731 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ