MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

50- Uman'ın ve Halkının, Aden'in ve Halkının Fazileti

51- Yemen Kabileleri

52- Taif ve Mekke Arasındaki Vecc Vudisinde Yaşanan Olay

53- Farisiler, Merv Şehri ve Horasan

 

50- Uman'ın ve Halkının, Aden'in ve Halkının Fazileti

 

1. Hz. Ömer

 

28226 (1) Ebu Lebid der ki: Kendisine Bayrah b. Esed denilen bir adam Tahiya'dan hicret ederek Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatından birkaç gün sonra Medine'ye geldi. Ömer onu görüp yabancı olduğunu anladı ve: "Kimlerdensin?" diye sordu. Adam: "Uman halkındanım" cevabını verdi. Ömer: "Evet" diyerek kendisini elinden tutup Ebu Bekr'in yanına götürdü ve şöyle dedi: "Bu, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haklarında şöyle buyurduğunu duyduğum ülkenin halkındandır: ''Bir tarafı denizle kaplı Uman diye bir yer biliyorum. İşte orada bir Arap kabilesi bulunmaktadır ki elçim onlara gitse kendisine ne bir okı ne de bir taş atarlar. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (10/52): "Güvenilir olan Ebu Lebid Lemaze b. Zebbar dışındaki rameri Sahih'in rameridir. Ebu Ya'la rivayet etti" dedi.

 

 

2. İbn Ömer

 

28227 (1) Hasan b. Hadiye der ki: İbn Ömer ile karşılaştığımda, bana:

"Sen kimlerdensin?" diye sordu. Ben: "Uman halkındanım" deyince: "Uman halkından mı?" dedi. Ben de: "Evet" deyince, bana: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işitmiş olduğum bir şeyi sana anlatmamı ister misin?" deyince de: "Evet (isterim)" dedim. Bunun üzerine dedi ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Bir tarafı denizle kaplı Uman diye bir yer biliyorum. Oradan yapılan hac başka yerlerden yapılan iki hacdan daha üstündür. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi (5322) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir ."

 

 

3. Ebu Berze

 

28228 (1) Ebu Berze der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arap kabilelerinden birine bir adam göndermişti. Orada bu adama sövdüler ve onu dövdüler. Adam, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dönüp bu durumu şikayette bulununca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer Uman halkına gitseydin, onlar seni dövmezler ve sana sövmezlerdi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fadailu's-sahabe 4/1977 (2544) rivayet etti.

 

 

 

28229 (2)- Ebu Berze der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arap kabilelerinden birine hatırlamadığım bir husus için bir adam göndermişti. Orada bu adama sövdüler ve onu dövdüler. Adam bu durumu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şikayette bulununca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer Uman halkına gitseydin onlar sana sövmezler ve seni dövmezlerdi" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28230 (3)- Cabir Ebu'l-Vazi' der ki: Ebu Berze: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arap kabilelerinden birine bir adam göndermişti" dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

4. İbn Abbas

 

28231 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Aden-i Ebyen'den Allah ve Resulü'ne yardım eden on iki bin kişilik bir ordu çıkacaktır. Onları benimle onlar arasında olanların en hayırlılarıdır"buyurdu.

 

Abdurrezzak der ki: (Hocam) Ma'mer bana: "Git ve bu hadisi Münzir'e bir daha sor" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (1/55) hadisi Ebu Ya'la ve Taberani'ye dayandınp: "Güvenilir olan Münzir el-Eftas dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

51- Yemen Kabileleri

 

1. Ebu Sevr

 

28232 (1) Ebu Sevr -el-Pehmi- der ki: Bir gün Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındayken, kendisine Meafir kabilesinin giydiği elbiselerden bir tane getirildi. Ebu Süfyan: "Allah bu elbiseye ve bunu yapana lanet etsin" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlara lanet okuma. Onlar benden, ben de onlardanım'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 22/310 (787) rivayet etti. Heysemi (10/56) hadisi Taberanl'ye dayandınp İbn Lehl'a sebebiyle: "İsnadı hasendir" dedi.

 

 

2. Amr b. Abese

 

28233 (1) Amr b. Abese es-Sülemi der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sekun, Sekasik, Havlanu'ı-Aliye ve Redman'daki Emluk kabilesine hayır duada bulundu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (16551) der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ravilerden Abdurrahman b. Yezid b. Mevhib'i tanımıyorum. Diğer ravileri güvenilirdir."

27885 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

52- Taif ve Mekke Arasındaki Vecc Vudisinde Yaşanan Olay

 

1. Zubeyr

 

28234 (1) Zübeyr anlatıyor: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hareket edip Sedir ağacının yanına vardığımızda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Karnu'l-Esved dağının bir tarafında durdu ve bakışlarını Nahib vadisine doğru çevirdi. Tüm insanlar yanında toplanıncaya kadar orada bekledi. Sonra da şöyle buyurdu: ''Vecc (denilen yer) in avı ve idah (denilen ağac)'ı Allah için haram kılınmıştır'' Bu olay ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Taif'e irıip Sakifİ muhasara altına almasından önceydi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/164, 165), Beyhaki (5/200) ve Buhari, T. el-Kebir (1/1/140) rivayet ettiler.

 

 

53- Farisiler, Merv Şehri ve Horasan

 

1. Ebu Hureyre

 

28235 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer ilim Süreyya yıldızında olsaydı, Faris oğullarından bazıları onu elde ederdi'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (16686) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravilerden Şehr'i, Ahmed güvenilir bulmuş ama hakkında ihtilaf vardır. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

2. Bureyde

 

28236 (1) Bureyde der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Benden sonra birçok yere birlikler gönderilecek. Horasanla gönderilecek birliğin içinde olmaya çalışın ve Horasan'da Merv şehrinde konaklayın. Zira o şehri Zü'l-Karneyn inşa etmiş ve bereketli olması için de dua etmiştir. Bundan dolayı Merv ahalisine hiçbir kötülük dokunmaz.''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (16683) der ki: "Ahmed rivayet etti. Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'inde ve el-Mu'cemu'l-evsat'ında buna benzer bir rivayette bulundu. Ahmed ve el-Mu'cemu'levsat'taki senedlerde Evs b. Abdillah, el-Mu'cemu'l-kebir'in senedinde ise Husam b. Musk vardır ve zayıflıkları konusunda icma mevcuttur."

 

 

SONRAKİ