MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

36- Müşriğin Mescide Girmesinin Yasaklanması ve Takva üzerine Kurulan Mescid

 

1. Cabir

 

28093 (1) Cabir bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ehl-i Kitab ve onların hizmetçileri dışında şu Mescidimize bu yılımızdan sonra hiçbir müşrik girmesin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5892) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Eş'as b. Sevvar'da zayıflık vardır. Diğer bir yandan güvenilir sayılmıştır."

 

 

 

28094 (2)- Cabir bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Antlaşmalı olanlar ve hizmetçileriniz dışında şu Mescidimize bu yılımızdan sonra hiçbir müşrik girmesin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

28095 (1) Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre babası şöyle demiştir: İki adam ilk günden takva üzere yapılan mescid hakkında münakaşa ettiler.  Biri: "Bu Kuba mescididir" derken diğeri: "Bu, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in mescididir" dedi. (Bu tartışmayı işiten) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, benim mescidimdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/280 (3099, "hasen sahih garib") ve Nesai 2/36 (697) rivayet ettiler.

 

 

 

28096 (2)- Ebu Said der ki: Biri Hudre oğullarından, biri de Amr b. Avf oğullarından olan iki adam takva üzere yapılan mescid hakkında ihtilafa düştü -veya- münakaşa etti. Hudre oğullarından olan: "Bu, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in mescididir" dedi. Amr oğullarından olan kişi ise: "Bu, Kuba mescididir" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip bunu sordular. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O, mescid Resulullah'ın mescididir'' buyurdu ve Kuba mescidi hakkında çok güzel şeyler söyledi.

 

[Sahih]

 

 

 

28097 (3)- Ebu Seleme b. Abdirrahman der ki: Abdurrahman b. Ebi Said el-Hudri bana geldi ve kendisine: "Babanın, takva üzere yapılan mescid hakkında ne dediğini işittin?" dediğimde şu karşılığı verdi: "Babam bana şöyle anlattı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinden birinin evinde iken yanına girdim ve: "Ey Allah'ın Resulü! İki mescidden hangisi takva üzerine kurulmuştur?" dedim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir avuç çakıl taşı alarak onları yere vurdu ve: ''O mescidı Medine'nin mescididir'' buyurdu. Bunun üzerine ben de kendisine: "Ben de babanın öyle dediğine dair şahitlik ederim"• dedim.

 

[Hasen]

 

 

 

28098 (4)- Ebu Said el-Hudri der ki: İki adam takva üzere yapılan mescid hakkında münakaşa ettiler. Biri: "Bu, Kuba mescididir" derken diğeri: "Bu, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mescididir" dedi. (Bu tartışmayı işiten) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O, benim bu mescidimdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28099 (5)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Biri Amr b. Avf oğullarından, biri de Hudre oğullarından olan iki adam takva üzere yapılan mescid hakkında tartıştı. Amr oğullarından olan kişi: "Bu, Kuba mescididir" dedi. Hudre oğullarından olan kişi ise: "Bu, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in mescididir" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip bunu sordular. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O, benim bu mescidimdir. Kuba mescidinde de çok hayırlar vardır" buyurdu.

 

 

3. Sehl b. Sa'd'ın Ubey b. Ka'b'dan Olan Rivayeti

 

28100 (1) Sehl b. Sa'd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e takva üzere yapılan mescid sorulunca: "Benim mescidimdir" cevabını verirdi''

 

[Hasen]

 

Heysemi (5894) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed ve kısa metinle Taberani rivayet etmiştir. Her ikisinin ravileri Sahih ricaldir."

 

 

 

28101 (2)- Ubey b. Ka'b bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Takva üzere yapılan mescid bu mescidimdir" buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (5895) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Abdullah b. Amir el-Eslemi zayıftır."

21554 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ