MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

37- Mescid-i Nebevi'nin Yeri ve inşa Edilişi

 

1. Enes b. Malik

 

28102 (1) Enes b. Malik der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mescid'inin yeri Neccar oğullarına ait bir yerdi ve içinde hurmalık ile müşriklerin bir mezarlığı vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Ey Necedr oğulları! Burayı bana satın'' buyurunca, onlar: "Biz herhangi bir bedel almayız, Allah için veririz" dediler. Bunun üzerine oradaki hurma ağaçları kesildi, tarla düzeltildi ve müşriklerin mezarlığı boşaltıldı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu Mescid'in inşasından önce namazı vakti girdiği yerde veya koyun ağıllarında kıldırırdı. Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'i inşa ederken onlar taş taşıdıkça: "Allahım! Gerçek hayır, ancak ahiretteki hayırdır. Ensar ile Muhacirlere yardım et'' derdi.

 

[Sahih]

 

3838 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Said

 

28103 (1) Ebu Said der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize mescid inşasında çalışmamızı emretti. Bunun üzerine kerpiçleri birer birer taşımaya başladık. Ammar ise ikişer ikişer taşıyordu. Bu sebeple başı toprak olmuştu. Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işitmediğim, ancak bana dostlarımın anlattığına göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ammar'ın başındaki toprağı silerek: ''Vay haline ey İbn Sumeyye! Seni azgın bir grup öldürecektir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad (4/25) ve Müslim, fi.ten 4/2235 (2915) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

28104 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Müslümanlar mescid inşası için kerpiç taşıyor ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendileriyle birlikte çalışıyordu. Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karnı üzerinde kerpiç koyup taşıdığını gördüm ve kendisine ağırlık yaptığını düşünerek: "Onu bana ver ey Allah'ın Resulü!" dedim. Bana: ''Başka bir kerpiç al ey Eba Hureyre! Zira ahiret yaşamından başka bir yaşam yoktur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid'de (2/9): "Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

SONRAKİ