MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

33- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye Karşı Olan Sevgisi, Onu Tibe Diye Adlandırması ve Yesrib Adının Hoş Karşılanmaması

 

1. Enes

 

28063 (1) Enes bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculuktan geri döndüğü ve şehrin binaları görünmeye başladığı zaman devesini hızlandırırdı. Eğer bir binit üzerinde ise Medine'ye olan sevgisinden dolayı binitini hızlandırırdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, umre (3/9), Tirmizi, da'vat 5/499 (3441), Beğavi, Şerhu's-Sünne (7/315) ve BeyhakI (5/260) rivayet ettiler.

 

 

 

28064 (2)- Enes bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculuktan geri döndüğü ve şehrin binaları görünmeye başladığı zaman devesini hızlandırırdı. Eğer bir binit üzerinde ise Medine'ye olan sevgisinden dolayı binitini hızlandırırdı."

 

[Sahih]

 

 

2. Bera

 

28065 (1) Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kim Medine'ye Yesrib derse Allah'dan mağfiret dilesin. Zira o Tabedir, o Tabedir, o Tabedir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 31247 (1688) rivayet etti. Heysemi (3/300) hadisi Ebu Ya'la'ya dayandırarak: "Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

3. Fatıma binti Kays

 

28066 (1) Fatıma binti Kays bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine'yi anıp: ''O; Taybe'dir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Daha uzun bir metinle Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (24/956) rivayet etti.

 

 

4. Cabir b. Semure

 

28067 (1) Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allahl Medine'yi Tabe diye adlandırdı'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3336) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4246) rivayet ettiler.

 

 

 

28068 (2)-Z Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah, Medine'yi Tabe diye adlandırdı'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

28069 (3)-Z Cabir b. Semure der ki: Önceleri Medine'ye hem Yesrib hem de Medine derlerdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah, onu Taybe diye adlandırdı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28070 (4)-Z Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

"Allah, Medine'yi Tabe diye adlandırdı'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

28071 (5)-Z Cabir b. Semure der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında Medine anılınca: ''Bizzat Allah, Medine'yi Tabe diye adlandırdı'' buyurdu. Ben bunu bizzat Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittim.

 

 

 

28072 (6)- Cabir b. Semure bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Allah, Medine'yi Tabe diye adlandırdı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28073 (7)- Cabir b. Semure der ki: Önceleri Medine'ye hem Yesrib, hem de Medine derlerdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah, onu Tabe diye adlandırdı'' buyurdu.

Sureye: "Yesrib'den kasıt Medine'dir" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

28074 (8)- Cabir b. Semure der ki: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine'yi Tabe diye adlandırdığnı işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

28075 (9)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah, Medine'yi Tabe diye adlandırdı. ''

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Hureyre

 

28076 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bütün kasabalara galip gelen bir kasabaya gitmekle emrolundum. O kasabaya Yesrib denilmektedir. O da Medine'dir. Medine, körüğün demirin pasını temizlemesi gibi insanları temizler. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (553), Buharl (1871) ve Müslim (4/120) rivayet ettiler.

 

 

 

28077 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bütün kasabalara galip gelen bir kasabaya gitmekle emrolundum. O kasabaya Yesrib denilmektedir. O da Medine'dir. Medine, körüğün demirin pasını temizlemesi gibi insanları temizler. ''

 

[Sahih]

 

 

 

28078 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bütün kasabalara galip gelen ve körüğün demirin pasını temizlemesi gibi insanları temizleyen bir kasabaya gitmekle emrolundum,''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ