MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

34- Ahir Zamanda Medine'nin Harab Olması

 

1. Ebu Hureyre

 

28079 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine hakkında: ''O; en güzel haline rağmen yırtıcı hayvanlara ve kuşlara terkedilecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, hac 2/1009 (1389) rivayet etti.

 

 

 

28080 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Medine halkı Medine'yi en verimli ve meyveleri bolalduğu bir zamanda terk edecektir'' buyurdu. Ashab: "Onun meyvelerini ve yemişlerini kim yiyecektir?" diye sorunca: ''Kuşlar ve yırtıcı hayvanlar yiyecektir'' buyurdu.

 

[Hasan]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

28081 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanların Medine'ye dönmeleri ve görevlilerin silahlanmaları pek yakındır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4250, 4251) rivayet etti. Heysemi (5926) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri güvenilirdir. Bir kısmında ise zararsız eleştiriler vardır."

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

28082 (1) Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Medine

verimli olduğu bir zamanda halkı tarafından terkediledecektir'' buyurdu.

Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Onun meyvelerini ve yemişlerini kim yiyecektir?" diye sorunca: ''Yırtıcı hayvanlar ve kuşlar yiyecektir'' karşılığını verdi.

Ebu Avane der ki: Bana bildirildiğine göre Ebu Bişr: "Bu hadis Süleyman b. Kays'ın kitabında geçmektedir" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

28083 (2)- Cabir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

''Gün gelecek ve bir süvari Medine'nin yanındaki vadiden geçerken: ''Bir zamanlar buralarda birçok mümin yaşardı'' diyecektir. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Şebeb (1/283) rivayet etti.

 

 

 

28084 (3)- Cabir bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Medine halkı Medine'yi verimli olduğu bir zamanda terk edecektir'' buyurduğunu işittim. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Onun meyvelerini ve yemişlerini kim yiyecektir?" diye sorunca: ''Kuşlar ve yırtıcı hayvanlar yiyecektir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

28085 (4)- Cabir bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Gün gelecek ve bir süvari Medine'nin yanından geçerken: ''Bir zamanlar buralarda birçok mümin yaşardı'' diyecektir. ''

 

[Hasen]

 

 

4. Ömer b. el-Hattab

 

28086 (1) Ömer b. el-Hattab der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Gün gelecek Medine'nin yanından geçen yolcular: ''Bir zamanlar buralarda birçok mümin yaşardı'' diyeceklerdir. ''

Ahmed b. Hanbel der ki: "Hasan el-Eşyeb bunu rivayet ederken (rivayet zincirini) Cil.bir'den öteye (Hz. Ömer'e) götürmezdi."

 

[Sahih]

 

Heysemi (5923) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadı hasendir."

 

 

5. Ebu Zer

 

28087 (1) Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte geldik ve Zul-Huleyfe'de konakladık. Bazı kimseler orada konaklamadan Medine'ye gitti. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orada geceleyince biz de kendisiyle kaldık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabahlayıp gidenleri sorunca:

"Durmaksızın Medine'ye gittiler" denildi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar Medine'ye ve kadınlara koştular. Ancak kendileri Medine'yi en güzel anında terkedecekler" buyurdu. Daha sonra da: "Keşke Yemen'deki Virak dağına çıkarak gündüzün aydınlığı gibi Busra'da çökmüş olan develerin boyunlarını aydınlatacak olan ateşin ne zaman çıkacağını bilseydim" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban, Mevarid 466 (1891) rivayet etti. Heysemi (8/12): "Güvenilir olan Habib b. Himaz dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

28088 (2)- Habib b. Himaz bildiriyor: Ebu Zer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idik" dedi ve mana olarak bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ