MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

29- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Medine ve Ahalisine Duası

 

1. Hz. Ali ve Ebu Hureyre

 

27989 (1) Ali b. Ebi Talib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yola çıktık. Harre'de Sa'd b. Ebi Vakkas'a ait olan su havuzlarına vardığımızda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana abdest için su getirin'' buyurdu. Getirilen suyla abdest aldıktan sonra kıbleye döndü, tekbir getirip şöyle dua etti: ''Allahım! Hz. İbrahim senin kulun ve dostundu. Mekke'ye bereket için dua etmişti. Ben de kulun ve Resulün Muhammed'im! Mekke'ye verdiğin bereket gibi ben de Medine ahalisinin müdd ve sa'larına bekereti iki katıyla vermeni diliyorum. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/372), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4256) ve İbn Huzeyme (209) rivayet ettiler. Heysemi (3/305): "Taberani, M. el-Evsat'ta rivayet etti, ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

27990 (2)- Sa'd b. Malik ile Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Medinelilerin bu beldesini bereketli kıl! Medinelilerin sa' larını bereketli kıl! Medinelilerin müdlerini bereketli kıl! Allahım! Hz. İbrahim senin kulun ve dostun olduğu gibi ben de senin kulun ve Resulünüm. İbrahimı Mekke ahalisi için dua etmişken ben de Medine ahalisi için sana dua ediyorum. İbrahimı Mekke ahalisi için senden ne istediyse ben de Medine ahalisi için aynısını iki katıyla istiyorum '' diye dua etti ve şöyle buyurdu: ''Medine meleklerle kuşatılmıştır ve her bir yol ağzında onu koruyan iki melek vardır. Bundan dolayı Medine'ye veba ve Deccal giremez. Medinelilere kötülük isteyen kişiyi de Allah tuzun suda erimesi gibi eritir. ''

 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Müslim (3342) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4253) rivayet ettiler.

 

 

2. Sa'd

 

27991 (1) Sa'd b. Malik ile Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''Allahım! Medinelilerin bu beldesini bereketli kıl! Medinelilerin sa 'larını bereketli kıl! Medinelilerin müdlerini bereketli kıl! Allahım, İbrahim, senin kulun ve dostun olduğu gibi ben de senin kulun ve Resulünüm. İbrahim, Mekke ahalisi için dua etmişken ben de Medine ahalisi için sana dua ediyorum. İbrahim, Mekke ahalisi için senden ne istediyse, ben de Medine ahalisi için aynısını iki katıyla istiyorum'' diye dua etti ve şöyle buyurdu: ''Medine meleklerle kuşatılmıştır ve her bir yol ağzında onu koruyan iki melek vardır. Bundan dolayı Medine'ye veba ve Deccal giremez. Medinelilere kötülük isteyen kişiyi de Allah tuzun suda erimesi gibi eritir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3342) rivayet etti.

 

 

 

27992 (2)- Sa'd b. Ebi Vakkas der ki: "Medine'nin iki dağının arası haram bölgedir. Hz. İbrahim'in Mekke'yi haram bölge yapması gibi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu bölgeyi haram kıldı. Allahım! Medine'ye bereketi iki katıyla ver ve Medinelilerin (ürünlerini ölçtükIeri hacim birimi olan) sa' ile müdlerini bereketli kıL."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/385-386) rivayet etti.

 

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

27993- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allahım! Bizim müddümüzü bereketli kıl! Allahım! Sirımızı bereketli kıl ve bereketi bize iki katıyla ver.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1374) rivayet etti.

 

 

4. Cabir

 

27994- Cabir der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şam taraflarına baktı ve: ''Allahım! Kalplerini bize Isındır'' buyurdu. sonra Irak taraflarına baktı ve benzeri bir şey söyledi. Bu şekilde dört bir tarafa bakıp aynı şeyi söyledikten sonra: ''Allahım! Bize (Medine'ye) yeryüzünün ürünlerinden ihsan et. Müddümüzü ve sa'ımızı bereketli kıl'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2779) ve İbn Mace (2915) rivayet ettiler.

 

 

5. Enes b. Malik

 

27995- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Mekke'deki bereketin iki katını Medine'ye ihsan et'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhm, umre (3/29) ve Müslim, hac 2/994 (1369) rivayet ettiler.

 

 

 

27996 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Talha'ya: ''Hizmetimi görmesi için sizin hizmetçilerden birini bulun '' buyurunca, Ebu Talha beni sırtına bindirip Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürdü. Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her konakladığı yerde hizmet ederdim. çoğu zaman: ''Allahım! Dertten ve üzüntüden, acizlik ve tembellikten, korkaklık ve cimrilikten, ağır borçtan ve başkalarının baskısı altında ezilmekten sana sığınırım'' şeklinde dua ettiğini işitirdim.

Hayber savaşı dönüşüne kadar bu şekilde ona hizmete devam ettim.

Hayber savaşı sonrası ganimetler içinden kendine seçtiği Safiyye binti Huyey ile dönüşe geçti. Yolda arasıra bineğinin arkasına bir yaygı koyuyor ve Safiyye'yi arkasına bindiriyordu. Salıba denilen yere geldiğimizde düğün ziyafeti olarak yapılan hays yemeğini bir yaygının üzerine koydu ve diğerlerini çağırmam için beni gönderdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orada (Salıba'da) Safiyye ile gerdeğe girdi. Daha sonra tekrar yola koyulduk. Uhud dağı görününce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu dağ bizi sevenı bizim de sevdiğimiz bir dağdır'' buyurdu. Medine'nin üst taraflarına vardığında da: "Allahım! Hz. İbrahim nasıl Mekke'yi haram bölge kıldıysa ben de Medine'nin iki dağı arasını haram bölge yapıyorum. Allahım! Medinelilerin müd ile sa'larını bereketli kıl'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, at'ime 9/554 (5425) rivayet etti. 25794 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

6. Hz. Aişe

 

27997- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret ettiği zaman, Medine yeryüzünde en çok vebanın ve hastalığın görüldüğü bir bölgeydi. Ebu Bekr hastalanınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allahım! Mekke'yi sevdiğimiz kadar hatta daha fazla bize Medine'yi sevdir ve havasını bize faydalı kıl. Müddümüze ve salımıza bereketler ver. Vebasını kaldırıp Cuhfe'ye yerleştir'' şeklinde dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6372) ve Müslim (1376) rivayet ettiler. 25143 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ