MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

28- Medine'nin Haram Bölge Olması

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

27954- İbrahim et- Teymi, babasından bildiriyor: Hz. Ali bize verdiği hutbesinde şöyle dedi: "Yanımızda Allah'ın Kitab'ı ve şu kağıttan başka okunacak bir şeylerin olduğunu iddia edenler yalan söylüyordur. Bu kağıtta da zekat develerinin yaşları ile yaralamalardaki diyetler konusunda bir şeyler yazılıdır. Yine içinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şu sözleri yazılıdır: ''Ayr'dan Sevr'e kadar Medine haram bölgedir. Allah'ın, meleklerin ve tüm insanların laneti, bu bölge içinde cinayet işleyen veya cani olan birini himaye eden kişinin üzerine olsun. Allah kıyamet gününde böylesi bir kişiden farz olsun, nafile olsun hiçbir ibadeti kabul etmez. Yine Allah'ın, meleklerin ve tüm insanların laneti kendini babasından başka birine nisbet eden veya gerçek efendilerinden başkalarını efendi edinen kölelerin üzerine olsun. Allah kıyamet gününde böylesi bir kişiden farz olsun, nafile olsun hiçbir ibadeti kabul etmez. Bir müslümanın başka dinden birine vereceği güvence (eman) bütün müslümanları bağlar. Bu konuda makam olarak en altta olan kişinin bile bunu verme hakkı vardır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1870, 3172, 3179, 6766, 7300) ve Müslim (3306-8) rivayet ettiler.

27519 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn Abbas

 

27955- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Her peygamberin bir haram bölgesi vardır. Benim de haram bölgem Medine'dir. Allahım! Senin de yasaklamanla bu bölge içinde suçlu olan birinin himaye edilmesini, yeşilliğinin kesilmesini, dikenlerinin dahi koparılmasını ve ilanını yapmak için olmadıkça yitiğinin alınmasını yasaklıyorum.''

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/301): "Ahmed rivayet etti, isnadı hasen'dir" demiştir.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

27956 (1) Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'nin iki dağı arasını haram bölge kıldı. Bundan dolayı bu iki tepe arasında bir ceylan görecek olsam onu ürkütmem. Ayrıca Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'nin dört bir tarafından on iki millik bir alam(ın ağaçlarım) koruluk ilan etti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/387) rivayet etti.

 

 

 

27957 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim dilimle Medine'nin iki dağı arası haram bölge kılındı'' buyurdu. Sonra Hirise oğullarının yanına geldi ve: ''Ey Harise oğulları! Gördüğüm kadarıyla siz haram bölgenin dışında kalıyorsunuz'' buyurdu. Sonra bir daha bakıp: ''Hayır! Aksine siz bu bölgenin içindesiniz! Siz de bu bölgenin içindesiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1869) rivayet etti.

 

 

 

27958 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah benim dilimle Medine'nin iki dağı arasını haram bölge kıldı'' buyurdu. Sonra Filan oğullarının yanına geldi ve: ''Gördüğüm kadarıyla siz haram bölgenin dışında kalıyorsunuz'' buyurdu. Sonra bir daha bakıp: ''Hayır! Aksine siz bu bölgenin içindesiniz! Siz de bu bölgenin içindesiniz'' buyurdu.

Muhammed b. Ubeyd rivayet ederken Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cariye oğullarına geldiğini zikretmiştir, ancak doğrusu Harise oğullarıdır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fadail4/81 (1869) ve Müslim, hac 2/991 (1361) rivayet ettiler.

 

 

 

27959 (4)- Ebu Hureyre der ki: Medine'nin iki dağı arasındaki bölgede yayılan dağ keçisi bile görsem onu ürkütmem ve dokunmam. Zira Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bu bölgenin ağaçlarının kesilmesini veya yapraklarının sopalarla dökülmesini yasakladığını işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

27960 (5)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'nin iki dağı arasında kalan bölgeyi haram bölge kıldı. Bundan dolayı bu bölge içinde kendi halinde bir ceylan dalıi görsem onu ürkütmem.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fadail 4/89 (1873), Müslim, hac 2/1000 (1372), Tirmizi 51721 (3921, "hasen sahih") ve Malik, cami' (2/889) rivayet ettiler.

 

 

 

27961 (6)- Ebu Hureyre der ki: Medine'de ceylan dahi görsem onu ürkütmem. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (Medine'nin) iki dağı arası haram bölgedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buharl (4/77) ve Malik, Muvatta'da (s. 889) rivayet ettiler.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

27962 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Medine haram bölgedir. Kim bu bölge içinde bir suç işler veya suç işleyen birini himaye ederse Allah'ın meleklerin ve tüm insanların laneti üzerine olsun! Allah böylesi bir kişiden farz olsun, nafile olsun hiçbir ibadeti kabul etmez. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4/116) rivayet etti.

 

 

 

27963 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kim Medine'de bir suç işler veya suçlu olan birini himaye ederse veya (kölelerden biri) efendilerinden başkalarının himayesine girerse, Allah'ın meleklerin ve tüm insanların laneti üzerine olsun! Allah böylesi bir kişiden farz olsun, nafile olsun hiçbir ibadeti kabul etmez. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (8/725) rivayet etti.

 

 

5. Ebu Said

 

27964- Ebu Said der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'nin iki dağı arasında kalan bölge içindeki ağaçların kesilmesini veya yapraklarının silkelenmesini yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 2/1001 (1374) ve Ebu Davud 2/217 (2036) rivayet ettiler.

 

 

6. Enes b. Malik

 

27965 (1) Asım der ki: Enes b. Malik'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'yi haram bölge kıldı mı?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi:

"Evet, haram bölgedir. Allah ve Resulü onu haram bölge kılmışlardır. Bundan dolayı yeşilliği kesilmez. Allah'ın, meleklerin ve tüm insanların laneti, bunu yapan kişinin üzerine olsun!"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1867, 7306) ve Müslim (3302) rivayet ettiler.

 

 

 

27966 (2)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Şurdan şuraya kadar Medine haram bölgedir. Kim bu bölge içinde bir suç işler veya suçlu birini himaye ederse, Allah'ın, meleklerin ve tüm insanların laneti üzerine olsun. Ayrıca bölgenin ağaçlarından bir şey kesilemez. ''

Hasan rivayet ederken: ''Kişinin devesini otlatması dışında ağaçlarından bir şey kesilemez'' lafzını kullanmıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

27967 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'den dönerken Uhud dağı görününce: ''Bu dağ bizi sevenı bizim de sevdiğimiz bir dağdır'' buyurdu. Medine'nin üst taraflarına vardığında da: ''Allahım! Hz. İbrahim nasıl Mekke'yi haram bölge kıldıysa, ben de Medine'nin iki dağı arasını haram bölge yapıyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2599), Buhari (2235, 4211, 4084, 4211, 5425, 6363, 7333), Müslim (33001), Ebu Davud (2995) ve Tirmizi (3922) rivayet ettiler.

 

 

 

27968 (4)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Şuradan şuraya kadar Medine haram bölgedir. Kim bu bölge içinde bir suç işler veya suçlu birini himaye ederse, Allah'ın, meleklerin ve tüm insanların laneti üzerine olsun. Allah böylesi bir kişiden farz olsun, nafile olsun hiçbir ibadeti kabul etmez. '' Hammad der ki: Humeyd bunu: ''Bu bölge içinde savaş için silah taşınmazlı eklemesiyle rivayet etmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

27969 (5)- Enes b. Malik der ki: Yolculuklarından birinde Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte Medine'ye dönerken Uhud dağı görününce, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu dağ bizi sevenı bizim de sevdiğimiz bir dağdır'' buyurdu. Medine'nin üst taraflarına vardığında da: ''Allahım! Hz. İbrahim nasıl Mekke'yi haram bölge kıldıysa, ben de Medine'nin iki dağı arasını haram bölge yapıyorum. Allahım! Medinelilerin müdd ve Sa'ını bereketli kıl'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

7. Cabir

 

27970 (1) Cabir bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'nin iki volkanik taşlığı arasını haram bölge kıldı. Bundan dolayı kişinin devesini otlatması dışında bu bölgenin yeşilliğinden bir şey kesilemez."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, umre (3/26) rivayet etti.

 

 

 

27971 (2)- Cabir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Medine (iyiyi kötüden ayıran) demirci körüğü gibidir. Hz. İbrahim Mekke'yi haram bölge kılmıştırı ben de Medinciyi haram bölge yapıyorum. Bundan dolayı Mekke gibi Medine'nin iki volkanik taşlığı arası haram bölgedir. Bölgenin tümü koruluktur ve bundan dolayı kişinin devesini otlatması dışında bu bölgenin yeşilliğinden bir şey kesilemez. Allah'ın izniyle de Medine'ye veba ve Deccal yaklaşamaz. Melekler yolbaşlarını ve tüm kapılarını tutmuşlardır. '' Yine: ''Medine'de hiç kimse savaş için silah taşıyamaz'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Başka kanalla Müslim (1362) rivayet etti.

 

 

 

27972 (3)- Cabir der ki: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Medine'de hiç kimse savaş için silah taşıyamaz'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

8. Abdullah b. Zeyd

 

27973- Abdullah b. Zeyd'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Hz. İbrahim Mekke'yi haram bölge yapıp ona dua etmiştir. Hz. İbrahim'in Mekke'yi haram bölgesi yapması gibi ben de Medine'yi haram bölge yapıyorum. Hz. İbrahim'in Mekke'ye dua etmesi gibi ben de Medine'nin müdd ve sa'ının bereketli olması için dua ediyorum.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2129) ve Müslim (3292-3) rivayet ettiler.

 

 

9. Hasan el-Mazini

 

27974-z Yahya b. Umare der ki: Esvafa gittiğimde iki kumru yavrusunu yakaladım. Ancak ben onları yakalamaya çalışırken anneleri kanat çırpıp ötmeye başladı. Ebu Hasan yanıma girince bir sapa alıp bana vurdu. Bizim akrabalardan Meryem adında bir kadın bana: "Yazık sana! Sopayı üzerinde kırdın!" demeye başladı. Sonra Ebu Hasan: "Sen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Medine'nin iki dağı arasını haram bölge kıldığını bilmiyor musun?" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/981) rivayet etti. Heysemi (5806) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed'in oğlu Abdullah ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Müsned'in ravileri Sahih ricalidir."

 

 

10. Rafi' b. Hadic

 

27975 (1) Rafi' b. Hadic bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'yi zikretti ve: "Hz. İbrahim Mekke'yi haram bölge kılmıştırı ben de Medine'nin iki dağı arasını haram bölge yapıyorum'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

27976 (2)- Nafi' b. Cübeyr der ki: Mervan bir hutbe verip Mekke'den ve kutsallığından bahsedince Rafi' b. Hadic ona: "Şayet Mekke haram bölge ise Medine de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in haram kıldığı bir bölgedir. Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sözü de Havlanı deri üzerinde yanımızda yazılıdır. İstersen onu sana okutabiliriz" diye seslendi. Bunun üzerine Mervan ona: "Doğrudur! Böyle olduğu bize de bildirildi" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Müslim (1360) rivayet etti.

 

 

 

27977 (3)- Rafi' b. Hadic'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Hz. İbrahim Mekke'yi haram bölge kılmıştırı ben de Medine'nin iki dağı arasını haram bölge yapıyorum'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

11. Zeyd b. Sabit

 

27978 (1) Şurahbil der ki: Esvafta kerkenez kuşu yakaladım. Ancak Zeyd b. Sabit kuşu benden alıp serbest bıraktı ve: "Sen Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'nin iki dağı arasını haram bölge kıldığını bilmiyor musun?" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir' de (4910) rivayet etti. Heysemi (5802-3) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. İbn Hibban Şurahbll'in güvenilir olduğunu belirtmiş; başkaları ise zayıf değerlendirmesinde bulunmuşlardır."

 

 

 

27979 (2)- Şurahbil b. Sa'd der ki: Bahçemizdeyken Zeyd b. Sabit yanımıza geldi. o sırada da elimizde kapanlar vardı ve hayvan yakalamak için kurmaya çalışıyorduk. Ancak Zeyd bu kapanları bizden alıp attı ve: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine'nin hayvanlarının avlanmasını yasakladığını bilmiyor musunuz?" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

27980 (3)- Şurahbil b. Sa'd der ki: Esvaftayken Zeyd b. Sabit elimde avladığım bir kuş gördü. Arkama bir tekme atıp kuşu serbest bıraktı ve: "Ey kendinin düşmanı! Sen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Medine'nin iki dağı arasını haram bölge kıldığını bilmiyor musun?" dedi.

 

[Hasen]

 

 

12. Ebu Katade

 

27981- Ebu Katade bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldıktan sonra (volkanik taşlık bölge) Harre eteklerinde bulunan Sa'd'ın tarlasında, su havuzlarının yanında namaz kıldı. Namaz sonrası da şöyle dua etti: ''Allahım! Dostun, kulun ve peygamberin İbrahim, Mekke ahalisi için sana dua etmiştir. Ben de kulun ve Resulün Muhammed olarak İbrahim'in Mekke ahalisi için ettiği duanın aynısını Medine ahalisi için ediyorum. Medinelilerin müdd ile sa'larını ve meyvelerini bereketli kıl. Allahım! Bize Mekke'yi sevdirdiğin gibi Medine'yi de sevdir ve oraya gelecek vebayı Humla gönder. Allahım! İbrahim'in diliyle nasıl Mekke'yi haram bölge kıldıysan, ben de Medine'nin iki dağı arasını haram bölge yapıyorum. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (210) rivayet etti.

 

 

13. Ubade b. es-Samit

 

27982 (1) Abdullah b. Abbad ez-Zuraki bildiriyor: Bize ait olan İhab kuyusunun yanında kuş avlıyordum. Ubade, yakaladığım kuşla beni görünce onu benden alıp bıraktı ve: "Evladım! Hz. İbrahim'in Mekke'yi haram bölge kılması gibi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Medine'nin iki dağı arasını haram bölge yapmıştır" demeye başladı.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5805) der ki: "Hadisi Bezzar, İmam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Abdullah b. Abbad ez-Zuraki hakkında bir kayda raslayamadım Bunun dışındakiler güvenilirdir."

 

 

 

27983 (2)-Z Abdullah b. Abbad ez-Zuraki bildiriyor: Bize ait olan Ebu İhab kuyusunun yanında kuş avlıyordum. Ubade b. es-Samit yakaladığım kuşla beni görünce onu benden alıp bıraktı ve: "Evladım! Hz. İbrahim'in Mekke'yi haram bölge kılması gibi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Medine'nin iki dağı arasını haram bölge yapmıştır" dedi.

 

[Hasen]

 

 

14. Abdullah b. Selam

 

27984- Abdullah b. Selam der ki: "Keda ile Uhud dağı arası haram bölgedir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu bölgeyi haram bölge kıldı. Bundan dolayı bu bölge içinde ne bir ağaç keser, ne de bir kuş öldürürüm."

 

[Sahih]

 

Heysemi (5807) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş ve Kedi yerine "Ayr" demiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

15. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

27985 (1) Amir b. Sa'd der ki: Sa'd bineğine binip Aklk'teki evine gidince bir kölenin sopayla oradaki ağaçlarının yapraklarını silktiğini veya ağaçları kestiğini gördü. Bunun üzerine kölenin eşyalarına el koydu. Sa'd daha sonra döndüğünde kölenin efendileri yanına geldi ve kölelerinden aldığı eşyaları geri vermesini istedi. Sa'd: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana ganimet kıldığı bir şeyi geri vermekten Allah'a sığınırım!" dedi ve eşyaları vermeyi kabul etmedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3299) rivayet etti.

 

 

 

27986 (2)- Süleyman b. Ebi Abdullah der ki: Sa'd b. Ebi Vakkas'ın Medine'de, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in haram kıldığı bölge içinde avlanan bir adamı yakaladığını ve giysilerini aldığını gördüm. Kölenin efendileri yanına gelip giysilerini istediklerinde şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu bölgeyi haram bölge kıldı ve: ''Bu bölge içinde avlanan birini gördüğünüz zaman eşyalarını almak size helal olur'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana yaptığı böylesi bir ikramı size verecek değilim. Ancak isterseniz bedelini size verebilirim."

Amin başka bir defasında rivayet ederken: "Şayet bedelini almak isterseniz bedelini size verebilirim" lafzını kullandı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2037) rivayet etti.

 

 

 

27987 (3)- Amir b. Sa'd'ın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Medine'nin iki dağı arasındaki bölgede ağaç kesilmesini ve hayvan avlanmasını yasaklıyorum'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1363) rivayet etti.

 

 

 

27988 (4)- Amir b. Sa'd'ın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hz. İbrahim'in Mekke'yi haram bölge kılması gibi ben de Medine'nin iki dağı arasındaki bölgeyi haram bölge yapıyorum. Bundan dolayı bu bölgedeki ağaçlar kesilmez ve hayvanları avlanmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

28031 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ