MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa'nın Ortak Faziletleri

 

1. Ebu Hureyre

 

27940 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mescid-i Haramı benim Mescid'im (Mescid-i Nebevi) ve Mescid-i Aksa olmak üzere üç mescid dışında hiçbir mescide içinde namaz kılmak için yolculuk yapılmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (1189), Müslim (1397) ve Ebu Davud (2033) rivayet ettiler.

 

 

 

27941 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadece Mescid-i Haramı benim Mescid'im (Mescid-i Nebevi) ve Mescidi Aksa'da namaz kılmak için yolculuk yapılabilir'' buyurmuştur.

Süfyan ekledi: "üç mescid için yapılan yolculuk birbirine eşittir."

 

[Sahih]

 

 

 

27942 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mescid-i Haramı benim Mescid'im (Mescid-i Nebevi) ve Mescid-i Aksa olmak üzere üç mescid dışında hiçbir mescide içinde namaz kılmak için yolculuk yapılmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27943 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadece Mescid-i Haramı benim Mescid'im (Mescid-i Nebevi) ve Mescidi Aksa'da namaz kılmak için yolculuk yapılabilir'' buyurmuştur,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Darimi (1421) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

27944 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Mescid-i Haramı Mescid-i Aksa ve benim Mescid'im (Mescid-i Nebevi) olmak üzere üç mescid dışında hiçbir mescide içinde namaz kılmak için yolculuk yapılmaz'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

 

27945 (2)- Şehr der ki: Tur mescidine giderken Ebu Said ile karşılaştık. Bize: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Mescid-i Haram, Medine Mescid'i (Mescid-i Nebevi) ve Mescid-i Aksa olmak üzere üç mescid dışında hiçbir mescide içinde namaz kılmak maksadıyla yolculuk yapılmaz'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Hasen]

 

 

3. Ebu Basra

 

27946 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: ... Daha sonra Basra b. Ebi Basra elGifari ile karşılaştığımda bana: "Nereden geliyorsun?" diye sordu, "Tur mescidinden geliyorum" karşılığını verdim. Bunun üzerine bana şöyle dedi: "Şayet gitmeden önce sana yetişseydim gitmene engel olurdum. Zira Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mescid-i Haram, benim Mescid'im (Mescid-i Nebevi) ve Mescid-i İlya (veya Beytu'l-Makdis) olmak üzere üç mescid dışında hiçbir mescide içinde namaz kılmak için yolculuk yapılmaz'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

27947 (2)- Ömer b. Abdirrahman b. el-Haris b. Hişam der ki: Ebu Basra el-Gifari, Tur mescidinden dönen Ebu Hureyre ile karşılaştı. Ebu Basra ona:

"Nereden geliyorsun?" diye sorunca, Ebu Hureyre: "Tur mescidine namaz kılmaya gittim, oradan geliyorum" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ebu Basra ona şöyle dedi: "Şayet gitmeden önce sana yetişseydim gitmene engel olurdum. Zira Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mescid-i Haram, benim .Mescid'im (Mescid-i Nebevi) ve Mescid-i Aksa olmak üzere üç mescid dışında hiçbir mescide içinde namaz kılmak için yolculuk yapılmaz'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (1348, 2506) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (2160) rivayet ettiler.

Heysemi (5848) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. Taberani ise el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. İmam Ahmed'in ricali son derece güvenilirdir."

 

 

 

27948 (3)- Ebu Basra el-Gifari der ki: Ebu Hureyre ile karşılaştığımda Tur mescidine namaza gitmişti ve oradan dönüyordu. Ona: "Şayet gitmeden önce sana yetişseydim gitmene engelolurdum" dediğimde: "Neden?" diye sordu. "çünkü Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mescid-i Haram, Mescid-i Aksa ve benim Mescid'im (Mescid-i Nebevi) olmak üzere üç mescid dışında hiçbir mescide içinde namaz kılmak için yolculuk yapılmaz'' buyurduğunu işittim" dedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (2161) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ