MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

25- Zemzem Suyunun Faziletleri

26- Sürer Vadisi

 

25- Zemzem Suyunun Faziletleri

 

1. Cabir

 

27949- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zemzem suyu ne için içilmişse o şeye faydalı gelir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

11856 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn Abbas

 

27950- İbn Abbas der ki: Melek onu (Hacer'i) Zemzem suyunun bulunduğu yere getirdi. Melek ayağıyla yere vurunca su kaynağı çıktı. Meleğin yanındaki insan (Hacer) hemen tulumunu doldurmaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda: ''Allah, İsmailin annesine merhamet etsin! Şayet Zemzem suyunu doldurmada acele etmeseydi (kuyu değil) bir akarsu olurdu '' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberi (13/229) rivayet etti.

24629 (3)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Ebu Zer

 

27951- Abdullah b. es-Samit bildiriyor: "Ebu Zer şöyle dedi..." Ravi uzunca bir kıssayı aktardıktan sonra (ki bu, 26895. hadiste tam metniyle geçmiştir) Ebu Zer'den naklen şöyle devam eder: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Sana kim yemek veriyordu?'' diye sorunca, ben: "Zemzem suyundan başka bir yemeğim yoktu. Zemzem suyuyla şişmanladım, hatta göbek bağladım ve hiç açlık hissetmedim" dedim. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zemzem suyu mübarek bir sudur ve doyurucu bir yemektir de'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2473) rivayet etti.

26895 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

26- Sürer Vadisi

 

1. İbn Ömer

 

27952- Muhammed b. İmran el-Ensari der ki: Mekke yolunda büyük bir ağacın altında konaklamışken AbduUah b. Ömer yanıma geldi ve: "Neden bu büyük ağacın altında mola verdin?" diye sordu. "Gölge olduğu için" karşılığını verdiğimde: "Başka bir sebebi yok mu?" diye sordu. "Sadece gölgesi için altında mola verdim" karşılığını verdiğimde de şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mina'nın iki tepesi arasına geldiğin zaman'' buyurdu ve eliyle doğu tarafını göstererek şöyle devam etti: ''Orada Sürer adında bir vadi, vadide de büyük bir ağaç bulacaksın. O ağacın altında yetmiş peygamberin göbek bağı kesilmiştir (doğmuştur). ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (2/43-44) ve Malik, Muvatta'da (1/371) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ