MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

23- Mescid-i Haram ile Mescid-i Nebevi'nin Faziletleri

 

1. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

27901- Sa'd b. Ebi Vakkas der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/5) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Abdurrahman b. Ebi'z-Zinad zayıftır."

 

 

2. Cübeyr b. Mut'İm

 

27902- Cübeyr b. Mut'im'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescidi Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (1606) rivayet etti.

 

 

3. İbn Ömer

 

27903 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nafi kanalıyla Müslim (3359-62), İbn Mace (1405) ve Nesai (5/213) rivayet ettiler.

 

 

 

27904 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz Mescid-i Haram hariç diğer Mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür. Mescid-i Haram'da kılınan namaz ise ondan da üstündür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27905 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescidi Haram hariç diğer Mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27906 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevl'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27907 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevl'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27908 (6)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevl'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27909 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevl'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan namazdan daha üstündür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Hureyre

 

27910 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Said kanalıyla Müslim (3353) ve İbn Mace (1404) rivayet ettiler.

 

 

 

27911 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescidi Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27912 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ağar kanalıyla Malik (139), Darimi (1418), Buhari (1190), İbn Mace (1404), Tirmizi (325) ve İbn Hibban (1625) rivayet ettiler.

 

 

 

27913 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescidi Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/391) rivayet etti.

 

 

 

27914 (5)- Ebu Seleme b. Abdirralıman'ın, Ebu Hureyre veya Hz. Aişe'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Başka bir kanalla Ebu Seleme aynısını Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet eden ravi konusunda tereddüt etmeden Ebu Hureyre vasıtasıyla Hz. Aişe'den rivayet etmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

27915 (6)- Ebu Seleme b. Abdirrahman'ın, Ebu Hureyre veya Hz. Aişe'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz Mescid-i Aksa hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27916 (7)- Başka bir kanalla Ebu Seleme bir öncekinin aynısını Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet eden ravi konusunda tereddüt etmeden Ebu Hureyre vasıtasıyla Hz. Aişe'den rivayet etmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

27917 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Kabe (Mescid-i Haram) hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, salat (2/76), Müslim 2/1012 (1394) ve Nesai, menilsik 5/213 (2998) rivayet ettiler.

 

 

 

27918 (9)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Minberim (cennetteki) havuzumun başındadır. Minberim ile evim arası cennet bahçelerinden bir bahçedir. Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namaz değerindedir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27919 (10)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu ... " Sonrasında ravi Hubeyb'in bir önceki rivayetinin aynısını ne eksik, ne de fazla zikreder.

 

[Sahih]

 

 

 

27920 (11)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27921 (12)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27922 (13)- Sa'd b. İbrahim der ki: Ebu Seleme, Ağar'a bu hadisi sorunca, Ağar şöyle dedi: Ebu Hureyre'den işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevt'de) kılınan bir namaz, Kabe (Mescid-i Haram) hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27923 (14)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevt'de) kılınan bir namaz, Mescidi Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (3357-8) rivayet etti.

 

 

 

27924 (15)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

27925 (16)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescidi Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha hayırlıdır -veyadaha üstündür'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

27926 (17)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namaz değerindedir. Cemaatle kılınan namaz da tek başına kılınan yirmi beş namaz değerindedir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27927 (18)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27928 (19)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Minberim Havz'ımın başındadır. Minberim ile evim arası cennet bahçelerinden bir bahçedir. Benim Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namaz değerindedir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27929 (20)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Said el-Hudri

 

27930- Ebu Said el-Hudri der ki: " ... Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamı uğurlarken ona: ''Nereye gidiyorsun?'' diye sorunca, adam: "Beytu'l-Makdis'e gidiyorum" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu Mescid'de (Mescid-i Nebevi) kılınacak bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer Mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (5868) der ki: "Hadisi, Ebu Ya'la ve "Bin kat daha faziletlidir" ibaresiyle Bezzar rivayet etmiştir. Ebu Ya'la'nın ravileri Sahih ricalidir."

6740 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

6. Cabir b. Abdillah

 

27931 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kişinin (mescidler için) yapabileceği en hayırlı yolculuk, Mescid-i İbrahim (Mescid-i Haram) ile benim Mescid'ime (Mescid-i Nebevtye) yaptığı yolculuktur'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Başka kanallarla Ebu'z-Zübeyr'den Abd b. Humeyd (1049) ve Nesai, es-Sünenu'lkübra'da (11284) rivayet ettiler.

 

 

 

27932 (2)- Ca.bir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer Mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür. Mescid-i Haramıda kılınan bir namaz da yüz bin namazdan daha üstündür. ''

Hüseyn rivayetinde: "Mescid-i Haramıda kılınan bir namaz da başka mescidlerden kılınan yüz bin namazdan daha üstündür'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  İbn Mace (1406) rivayet etti.

 

 

 

27933 (3)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür. Mescid-i Haramıda kılınan bir namaz da, diğer mescidlerde kılınan yüz bin namazdan daha üstündür. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27934 (4)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin (mescidler için) yapabileceği en hayırlı yolculuk, benim bu Mescid'im (Mescid-i Nebevi) ile Beyt-i Atikle (Mescid-i Haramla) yaptığı yolculuktur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

7. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

27935- Abdullalı b. ez-Zübeyr'in bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurmuştur: ''Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevt de) kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür. Mescid-i Haramıda kılınan bir namaz da, benim Mescid'imde kılınan yüz namazdan daha üstündür.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (1620) rivayet etti.

 

 

8. Meymune

 

27936 (1) İbrahim b. Abdullah b. Ma'bed b. Abbas der ki: Kadının biri hasta düşünce: "Allah bana şifa verirse Beytu'l-Makdis'e gidip orada namaz kılacağım" dedi. İyileşince de yola çıkmak için hazırlığını yaptı. Hz. Peygamber'in {Sallallahu aleyhi ve Sellem} hanımı Meymune'nin yanına gelip selam vermek istedi ve olanları anlattı. Meymune de ona: "Otur da yaptığım yemekten ye ve Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem} Mescid'inde namazı kıL. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Burada (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Kabe (Mescid-i Haram) hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4/125) rivayet etti.

 

 

 

27937 (2)- Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Meymune der ki:

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim bu Mescid'imde (Mescid-i Nebevi'de) kılınan bir namaz, Kabe (Mescid-i Haram) hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

27938 (3)- Başka bir kanaHa bu hadisin aynısı naklediImiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

27939 (4)- Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Meymune der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu Mescid'de (Mescid-i Nebevi) kılınan bir namaz, Kabe (Mescid-i Haram) hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha üstündür'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ