MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- Mekke'nin Fazileti

 

1. Ebu Hureyre

 

27886- Ebu Hureyre der ki: Allah, Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethini ihsan ettiği zaman Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir konuşma yapmak üzere kalktı. Allah'a hamdu senada bulunduktan sonra da şöyle buyurdu: ''Allah fil ordusunun Mekke'ye girmesine engel olmuş, ancak zaferle girmeye Resulü ile müminleri muvaffak kılmıştır. Bana da sadece günün bir zamanında bunu helal kıldı. Bu zamandan sonra ise kıyamet gününe dek tekrar haram bölgedir. Bundan dolayı Mekke'nin ağaçları kesilmez, hayvanları avlanmaz ve ilanını yapmak için olmadıkça yitiği alınmaz ... '' Hadis aslında devam etmektedir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1/183-184, 5/63-64, 12/180-184), Müslim (1/284) ve Ebu Davud 2/160161 (2017) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Şureyh

 

27887- Said el-Makburi bildiriyor: Ebu Şureyh el-Adevi, Mekke üzerine birlikler gönderen vali Amr b. Said'e şöyle dedi: "Ey vali! İzin ver de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'yi fethetmesinin ikinci gününde söylediği bir şeyi sana bildireyim. Zira söylediğini bizzat kulaklanmla duydum, gözlerimle gördüm ve hala akhmda tutuyorum. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Allah'a hamdu senada bulunduktan sonra şöyle buyurdu:

"Mekke'yi insanlar değil, bizzat Allah haram bölge kılmıştır. Bunun içindir ki Allah'a ve ahiret gününe inanan hiçbir kişiye bu bölge içerisinde kan dökmesi veya bölge içindeki bir ağacı kesmesi helal değildir. Şayet birileri benim burada savaşmama dayanarak savaşmak isterse onlara: ''Allah bu konuda Resulüne izin verdi, ancak size izin vermedi!'' deyin. Allah da bana günün az bir zamanı için bu izni vermiştir ve artık dün olduğu gibi bugün de tekrar haram bölge olmuştur. Burada hazır bulunanlar bulunmayanlara bunu bildirsin!''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 1/197 (104), Müslim 2/987 (809, "hasen sahih") ve Nesai 5/203 (2874) rivayet ettiler. 27657 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Muti'

 

27888- Adiy b. Ka'b oğullarına mensub Abdullah b. Muti' b. el-Esved, babası Muti'den -ki Muti'nin ismi As (isyan eden) idi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonradan ona Muti (=itaat eden) adını verdi- bildiriyor: Mekke'nin fethi sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o birkaç kişinin öldürülmesini emrettikten sonra: ''Bu yıldan sonra artık Mekke'ye savaş açılamaz ve hiçbir Kureyşli esir alınarak öldürülemez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2386) ve Müslim (4650) rivayet ettiler.

25413 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

27889 (1) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Mekke'nin haramlığını helal sayan ve bu yüzden kendi kanı helal sayılan Kureyşli bir adam çıkacak ki günahları insanların ve cinlerin günahlarıyla tartılacak olsa onun günahları ağır basar'' buyurduğuna dair şehadet ederim.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/284): "Ahmed rivayet etti, ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

27890 (2)- Said b. Amr der ki: Abdullah b. Amr, Hicr'de oturan İbnu'zZübeyr'in yanına geldi ve: "Ey İbnu'z-Zübeyr! Allah'ın hareminde (Mekke'de) ilhada (zulüm ve fitneye) bulaşmaktan sakın! Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Mekke'nin haramlığını helal sayan ve bu yüzden kendi kanı helal sayılan Kureyşli bir adam çıkacak ki günahları insanların ve cinlerin günahlarıyla tartılacak olsa onun günahları ağır basar'' buyurduğuna dair şehadet ederim" dedi. İbnu'z-Zübeyr: "Ey İbn Amr! Dikkat et de bu kişi sen olmayasın! Zira kitapları okudun ve Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem} yanında bulundun" karşılığını verince, İbn Amr: "Sen de şahit ol ki şu an cihad için Şam'a doğru gidiyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

5. İbn Ömer

 

27891- İshak b. Said, babasından bildiriyor: Abdullah b. Ömer, Abdullah b. ez-Zübeyr'in yanına geldi ve şöyle dedi: "Ey İbnu'z-Zübeyr! Allah'ın hareminde (Mekke'de) ilhada (zulüm ve fitneye) bulaşmaktan sakın! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Orada (Mekke'de) Kureyşli bir adam ilhad'a kalkışacak ki günahları insanların ve cinlerin günahlarıyla tartılacak olsa onun günahları ağır basar'' buyurduğunu işittim. Dikkat et de bu kişi sen olmayasın!"

 

[Sahih]

 

 

6. Ayyaş b. Ebi Rabia

 

27892 (1) Ayyaş b. Ebi Rabia der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Bu ümmet, kendisine hürmet edilmesi istenen şeye (Mekke'ye) gereken saygıyı gösterip yücelttikleri müddetçe hayırdadır demektir. Ancak bu saygı ve hürmeti heba ettikleri zaman helak olurlar. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace, menasik 2/1038 (3110) rivayet etti.

 

 

 

27893 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Hasen]

 

 

7. Abdullah b. Adiy

 

27894 (1) Abdullah b. Adiy b. el-Harma ez-Zühri bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Mekke çarşılarından Hazvere'de durup (Mekke için): ''Vallahi yeryüzündeki en hayırlı ve Allah'ın en sevdiği beldesin! Şayet beni senden çıkarmayacak olsalardı senden çıkmazdım'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/722 (3925, "hasen garib sahih"), İbn Mace, menasik 2/1036 (3108) ve Darimi, siyer 2/311 (2510) rivayet ettiler. Hakim (3/431) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

27895 (2)- Abdullah b. Adiy b. el-Hamra bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Mekke çarşılarından Hazvere'de durup Mekke için: ıVAllahi yeryüzündeki en hayırlı ve Allah'ın en sevdiği beldesin! Şayet beni senden çıkarmayacak olsalardı senden çıkmazdım'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

27896 (3)- Ebu Hureyre der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hazvere'de durdu ve Mekke için: "Yeryüzündeki en hayırlı ve Allah'ın en sevdiği belde olduğunu biliyorum. Şayet sakinlerin beni senden çıkarmayacak olsalardı senden çıkmazdım'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Abdurrezzak der ki: "Hazvere buğdaycıların kapısının yanında olan yerdir."

 

 

 

27897 (4)- Ebu Seleme b. Abdirrahman, ashabdan birinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hazvere çarşısında iken: ''Vallahi yeryüzündeki en hayırlı ve Allah'ın en sevdiği beldesin! Şayet beni senden çıkarmayacak olsalardı senden çıkmazdım'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

8. Hz. Ömer

 

27898 (1) Cabir der ki: Ömer b. el-Hattab'ın bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mekke ahalisi Mekke'den ayrılacak ve oradan çok az kişi geçecektir'' veya: "Orayı çok az kişi bilecektir. Daha sonra tekrar insanlarla ve binalarla dolacaktır. Ardından bir daha ahalisi oradan çıkacak ve bir daha asla oraya dönmeyeceklerdir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5773) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir.

İsnadında İbn Lehia vardır. Bu kişinin hadisi hasendir. Bunun dışındaki ravileri Sahih ricalidir. "

 

 

 

27899 (2)- Cabir der ki: Ömer b. el-Hattab'ın bana bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mekke ahalisi Mekke'den ayrılacak ve orada çok az kişi kalacaktır. Daha sonra tekrar insanlarla ve binalarla dolacaktır. Ardından bir daha ahalisi oradan çıkacak ve bir daha asla oraya dönmeyeceklerdir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

9. Ebu Hureyre

 

27900- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Medine ile Mekke meleklerle kuşatılmıştır. Her bir yolun başında bir melek beklediği için buralara Deccal ve veba giremez. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi (5834) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri güvenilirdir. "

 

 

SONRAKİ