MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Bazı Arap Kabileleri - Değişik Kabileler Hakkında Amr b. Abese'nin Rivayeti

13- Ezd ve Himyer Kabileleri

14- Naciye Oğulları, Neha' ve Aneze Kabileleri

15- Övülen ve Yerilen Bazı Arap Kabileleri

16- Becile, Ahmes ve Kays Kabileleri

17- Sakif ve Devs Kabileleri

18- Ezd Kabilesi ve Temım Oğulları

19- Rabia ve Mudar Kabileleri

20- Sakif Kabilesi ile Hanife Oğullarının Yerilmesi

21- Sekun, Sekasik, Havlan, Emlak Kabileleri

 

12- Bazı Arap Kabileleri - Değişik Kabileler Hakkında Amr b. Abese'nin Rivayeti

 

1. Amr b. Abese

 

27820 (1) Amr b. Abese es-Sülemi der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir atı kontrol ediyordu. Uyeyne b. Hısn b. Bedr el-Fezari de yanındaydı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ben senden daha fazla atlardan anlarım'' buyurunca, Uyeyne: "Ben de senden daha fazla adamlardan anlarım" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nasıl?'' diye sorunca, Uyeyne: "En iyi adamlar kılıcını boynunda, mızrağını atının eyerinde taşıyan ve aba giyen (benim kabilem olan) Necd'li adamlardır" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanılıyorsun'' karşılığını verip şöyle devam etti: ''Aksine en iyi adamlar Yemen ahalisinden olan adamlardır. En sağlam iman Yemen'in Lahmı Cüzam ve Amile kabilelerinin insanlarında olur. Himyer kabilesinin ölüleri de, dirilerinden daha hayırlıdır. Hadramevtliler de Haris. oğullarından daha hayırlıdır. Zira bir kabile diğerinden daha hayırlı, biri diğerinden daha kötü olabilir. Ama vallahi Hadramevt ve Haris oğullarının (krallarının) ölümlerine aldırış etmem! Allah (Kinde krallarından) Cemeda, Mihvesa, Mişrehti. ve Abdala olmak üzere dört krala ve kızkardeşleri Amarrede'ye lanet etsin!''

Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Rabbim iki defa (kafir olarak ölen bazı) Kureyşlilere lanet etmemi istediğinde lanet ettim. (MüminIerinden bazılarına) dua etmemi istediğinde de iki defa hayır dualar ettim. Kays, Calde ve Usayye (ismet) oğulları dışında Usayye kabilesi Allah'a ve Resulüne isyan etti.''

Sonra: ''EsIemı Gifar, Müzeyne kabileleri ile bunların içinde bulunan Cüheyneliler kıyamet gününde Allah katında Esed oğulları, Temim, Gatafan ve Hevazin kabilelerinden daha hayırlıdır'' buyurdu. Sonra: ''Arap kabileleri içinde en kötü kabileler, Nemin kabilesi ile Tağlib oğullarıdır. Cennette en fazla adamı bulunacak kabileler de Muzcih ile Melkal kabileleridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

27821 (2)- Safvan bir öncekini rivayet ederken IHimyer kabilesine gelince, Himyer'den ölenler, geride kalanlarından daha hayırlıdır'' lafzını kuHanmıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

27822 (3)- Amr b. Abese der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir atı kontrol ediyordu. Uyeyne b. Hısn b. Huzeyfe b. Bedr el-fezari de yanındaydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ben senden daha fazla atlardan anlarım'' buyurunca, Uyeyne: "Ben de senden daha fazla adamlardan anlarım" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nasıl?'' diye sorunca, Uyeyne: "En iyi adamlar kılıcını boynunda, mızrağını atının eyerinde taşı yan Necd'li adamlardır" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanılıyorsun!'' karşılığını verip şöyle devam etti: ''Aksine en iyi adamlar Yemen ahalisinden olan adamlardır. Ben de (nine tarafından) Yemenliyim. Cennette en fazla adamı bulunacak kabile Muzcih kabilesidir. Hadramevtliler de Haris oğullarından daha hayırlıdır. Ancak Hadramevt ve Haris oğullarının (krallarının) ölümlerine aldırış etmem! Zira Allah'tan başka hükümran ve otorite yoktur. Allah (Kinde krallarından) Cemeda, Mişrehdı Mihvesa ve Abdala olmak üzere dört krala ve kızkardeşleri Amarredelye lanet etsin!''

 

[Hasen]

 

Heysemi (10/43) der ki: "Ahmed muttasıl ve mürselolarak ve Taberani rivayet ettiler ve isnadından düşen kişinin Busr b. Abdillah olduğunu söyledi. Hepsinin ravileri güvenilirdir. "

 

 

 

27823 (4)- Amr b. Abese es-Sülemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Arap kabileleri içinde en kötü kabileler, Necran kabilesi ile Tağlib oğullarıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi (10/71): "Ahmed'in ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

13- Ezd ve Himyer Kabileleri

 

1. Ebu Hureyre

 

27824- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ezdliler ne güzel bir topluluktur! Zira güzel sözlü, imanlarında samimi ve tertemiz kalplidirler'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (16583) der ki: "Ahmed rivayet etti. Senedi hasendir." 27874 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

27825- Ebu Hureyre der ki: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında oturmuşken adamın biri geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Himyer'e lanet et!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamdan yüzünü çevirdi, ancak adam başka bir taraftan geldi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine yüzünü çevirince, adam başka bir yönden geldi ve yine: "Himyer'e lanet et!" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''AIlah, Himyerle rahmet etsin. Onların ağızlarından kötü bir şey çıkmazı devamlı ikramlarda bulunurlar. Onlar güvenilir ve imanlıdırlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/378-379) rivayet etti.

 

 

14- Naciye Oğulları, Neha' ve Aneze Kabileleri

 

1. Sa'd

 

27826 (1) Sa'd bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Naciye oğulları hakkında: ''Ben onlardanımı onlar da bendendir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

27827 (2)- Muhammed b. Cafer bir önceki hadisi bir kıssayla birlikte zikredip şöyle der: "Sa'd b. Malik'in yeğeni dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında Naciye oğulları anılınca: ''Onlar benden bir kabiledir'' buyurdu." -Ancak ravi, Sa'd'ı zikretmez-.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (10/50) der ki: "Ahmed muttasıl olarak rivayet etti.

Mürselolarak ta Sa'd'ın ismini vermediği yeğeninden rivayet etti. Diğer ravileri güvenilirdir."

 

 

2. Abdullah b. Mes'ud

 

27828- Abdullalı (b. Mes'ud) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Neha'hlara dua ettiğini veya onları hayırla yad ettiğini işittim ki onlardan biri olmayı diledim."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (10/51): "Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet etti. Ahmed'in ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

3. Ömer b. el-Hattab

 

27829- Gadban b. Hanzale bildiriyor: Babam Hanzale b. Nuaym, heyet içinde Ömer'in yanına gitti. Hz. Ömer bu heyetten karşılaştığı kişilere kimlerden olduğunu soruyordu. Yanıma gelince bana da: "Sen kimlerdensin?" diye sordu. "Aneze kabilesinden" dediğimde: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (sizin kabilenin olduğu tarafı göstererek): ''Şu taraflardan bir kabile saldırıya uğrayacak, ancak muzaffer geleceklerdir'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (16591) der ki: "Ebu Ya'la, el-Müsnedu'l-kebir'inde rivayet etti. Bezzar da muhtasar olarak ve Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet etti. Ebu Ya'la'nın iki senedinden birinin hepsinin ravileri güvenilirdir."

 

 

15- Övülen ve Yerilen Bazı Arap Kabileleri

 

1. Ebu Hureyre

 

27830 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Eslem, Gifar kabileleri ve Müzeyne ile Cüheynelilerden veya Cüheyne ile Müzeynelilerden- bazıları kıyamet gününde Allah katında Esedı Gatafanı Hevazin ve Temım kabilelerinden daha hayırlıdır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/222) ve Müslim (7/197) rivayet ettiler.

 

 

 

27831 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki Eslem, Gifar, Cüheyne ve Müzeyneliler'den bazıları -veya: Eslem, Gifar, Müzeyne ve Cüheynelilerden bazıları- kıyamet gününde Allah katında Esed, Tayyi ve Gatafan kabilelerinden daha hayırlıdır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib 3/1293 (3321) ve Müslim, fadail4/1955 (2520) rivayet ettiler.

 

 

 

27832 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Eslem, Gifar kabileleri ve Cüheyne ile Müzeynelilerden bazıları, kıyamet gününde Allah katında Temim, Esed b. Ruzeyme, Revazin ve Gatafan kabilelerinden daha hayırlıdır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fadail 4/1955 (2521), Tirmizi, menakib 5/732 (3950, "hasen sahih") ve Taberani, M. es-Sağir'de (2/151) rivayet ettiler.

 

 

 

27833 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Eslem, Gifar kabileleri ve Cüheyne ile Müzeynelilerden bazıları, kıyamet gününde Allah katında Temimı Esed b. Ruzeyme, Revazin ve Gatafan kabilelerinden daha hayırlıdır."

 

[Sahih]

 

 

 

27834 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Gifari, Eslem, Müzeyne ve Cüheyneli olanları iki müttefik kabile olan Esed ile Catafan kabilelerinden daha hayırlıdır. Hevazin ile Temim kabileleri de at sürüsü sahipleri olan bedevilerdir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (5980) ve İbn Hibban (7290) rivayet ettiler.

 

 

 

27835 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''EsIem, Gifar, Müzeyne ve Cüheyneli olanlarlı veya (Haccac'ın rivayetine göre:) IlEsIemı Gifar, Cüheyne ve Müzeyneli olanlar Temim oğulları, Amir oğulları ve iki müttefik kabile olan Esed ile Catafan kabilelerinden daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27836 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Eslem kabilesine selamet verdi, Gifar kabilesini de bağışladı'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7/ı 77) rivayet etti.

 

 

 

27837 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Gifar kabilesini bağışladı, Eslem kabilesine de selamet verdi'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: 1 Buhari (1006) ve Müslim (7/177) rivayet ettiler.

 

 

2.Ebu Hureyre

 

27838 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kureyş, Ensar, Cüheyne, Müzeyne, Eslem, Gifar ve Eşca' kabileleri, benim yardımcılarımdır. Onların da Allah ve Resulünden başka yardımcıları yoktur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib (4/218), Müslim, fedail 4/1954 (2520), Tirmizi, menakib 5/728 (3940) ve İbn Ebi Şeybe, fedail 12/197 (12527) rivayet ettiler.

 

 

 

27839 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kureyş, Ensar, Eslem, Gifar, Müzeyne, Cüheyne ve Eşca' kabileleri, benim yardımcılarımdır. Onların da Allah ve Resulünden başka yardımcıları yoktur. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27840 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kureyş, Ensar, Eslem, Gifar, Cüheyne, Müzeyne ve Eşcal kabileleri, benim yardımcdarımdır. Onların da Allah ve ResUlünden başka yardımcdarı yoktur.''

 

[Sahih]

 

 

 

27841 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kureyş, Ensar, Eşcal, Gifar, Eslem, Müzeyne ve Cüheyne kabileleri, Allah'ın ve Resulünün yardımcdarıdır. Onların da Allah'tan başka yardımcıları yoktur.''

Ebu Nuaym ise rivayetinde ise: "Onların da Allah ve Resulünden başka yardımcdarı yoktur'' ibaresi geçmiştir''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib (4/218), Müslim, fedail 4/1954 (2520), Tirmizi, menakib 5/728 (3940) ve İbn Ebi Şeybe, fedail 12/197 (12527) rivayet ettiler.

 

 

3. Zeyd b. Halid

 

27842- Zeyd b. Halid'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kureyş, Ensar, Eslem, Gifar -veya: Gifar, Eslem, Cüheyne, Müzeyne ve Eşcai kabilelerinden olanları benim müttefikim ve yardımcılarımdır. Onların da Allah ve Resulünden başka yardımcıları yoktur. ''

 

[Sahih]

 

 

4. İbn Ömer

 

27843 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, Eslem kabilesine selamet verdi, Gifar kabilesini de bağışladı. Usayye kabilesi ise Allah'a ve Resulüne isyan etti. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (6522) ve Tirmizi (3941, 3948, 3949) rivayet ettiler.

 

 

 

27844 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, Eslem kabilesine selamet verdi, Gifar kabilesini de bağışladı. Usayye kabilesi ise Allah'a ve Resulüne isyan etti.''

 

[Sahih]

 

 

27845 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, Eslem kabilesine selamet verdi, Gifar kabilesini de bağışladı. Usayye kabilesi ise Allah'a ve Resulüne isyan etti.''

 

[Sahih]

 

 

 

27846 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Eslem kabilesine selamet verdi, Gifar kabilesini de bağışladı'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27847 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, Eslem kabilesine selamet verdi, Gifar kabilesini de bağışladı. Usayye kabilesi ise Allah'a ve Resulüne isyan eden bir kabiledir''

 

[Sahih]

 

 

 

27848 (6)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Eslem kabilesine selamet verdi, Gifar kabilesini de bağışladı'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27849 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, Eslem kabilesine selamet verdi, Gifar kabilesini de bağışladı. Usayye kabilesi ise Allah'a ve Resulüne isyan etti. Allahım! Rtlı Zekvan ve Iihyan oğullarına lanet et''

 

[Sahih]

 

 

 

27850 (8)- Abdullah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minber üzerinde şöyle buyurdu: ''Allah, Gifar kabilesini bağışladı, Eslem kabilesine de selamet verdi. Usayye kabilesi ise Allah'a ve Resulüne isyan etti.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3513) ve Müslim (6523) rivayet ettiler.

 

 

 

27851 (9)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, Eslem kabilesine sefamet verdi, Gifar kabilesini de bağışladı. Usayye kabilesi ise Allah'a ve Resulüne isyan etti. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27852 (10)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Gifar kabilesini bağışladı, Eslem kabilesine de selamet verdi'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27853 (11)- İshak b. Said el-Kureşi, babasından bildiriyor: İbn Ömer'in yanındayken adamın biri geldi. İbn Ömer adama: "Kimlerdensin?" diye sorunca, adam: "Eslem kabilesinden" karşılığını verdi. Bunun üzerine İbn Ömer adama şöyle dedi: "Ey Eslemli kardeşim! Sana bir müjde vereyim mi? Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Gıfar kabilesini bağışladı, Eslem kabilesine de selamet verdi'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

27854 (12)- Said b. Amr der ki: İbn Ömer'in yanına vardığımda hadisi oradakilere rivayet etmişti. Oradakilere: "Ne dedi?" diye sorduğumda: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Gıfar kabilesini bağışladı, Eslem kabilesine de selamet verdi'' buyurduğunu işittim" dedi" karşılığını verdiler.

 

[Sahih]

 

 

5. Cabir b. Abdillah

 

27855 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Ğıfar kabilesini bağışladı, Eslem kabilesine de selamet verdi'' demiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

27856 (2)- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: 'Allah, Gifar kabilesini bağışladı, Eslem kabilesine de selamet verdi'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6519) rivayet etti.

 

 

6. Seleme b. el-Ekva'

 

27857- İyas b. Seleme b. el-Ekva'nın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, Eslem kabilesine selamet verdi, Cıfar kabilesini de bağışladı. Vallahi bunu söyleyen ben değilim, bilakis Allah söyıüyor.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (16559) der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ravilerden Ömer b.

Raşid el-Yemami'yi, Idi güvenilir bulmuş, çoğunluk ise zayıf olduğunu söylemiştir. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

7. Ebu Berze

 

27858 (1) Muğire b. Ebi Berze'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah, Eslem kabilesine selamet verdi, Cıfar kabilesini de bağışladı. Bunu söyleyen ben değilimı bilakis Allah söylüyor. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (Keşf2818) rivayet etti.

 

 

 

27859 (2)- Muğire b. Ebi Berze'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, Gifar kabilesini bağışladı, Eslem kabilesine de selamet verdi. Bunu söyleyen ben değilimı bilakis Allah söylüyor. ''

 

[Hasen]

 

 

8. Ebu Eyyub el-Ensari

 

27860- Ebu Eyyub el-Ensari'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Herkesten daha fazla Eslem, Gifar, Müzeyne, Eşca', Cüheyne kabileleri ile Kalb oğullarından olanlar benim yardımcılarımdır. Onların da yardımcıları Allah ve Resulüdür.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1954 (2519) ve Taberani, M.el-Kebir'de 4/140 (3927) rivayet ettiler.

Heysemi (10/45): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

9. Ebu Bekre

 

27861 (1) Abdurrahman b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cüheyne, Eslem, Gifar ve Müzeyne kabilelerinin Allah katında Esedı Temımı Abdullah b. Catafan ve Amir b. Sa Isa la oğullarından daha hayırlı olması durumuna ne dersiniz?'' diye sorunca, adamın biri: "O zaman bunlar zarara ve hüsrana uğramışlardır, deriz" karşılığını verdi. Hz. Peygamber de (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilin ki onlar Temımı Amir b. Salsala, Esed ve Abdullah b. Cataran oğullarından daha hayırlıdırIar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3515) ve Tirmizi (3952) rivayet ettiler.

 

 

 

27862 (2)- Abdurrahman b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sesini uzatarak: ''Cüheyne, Eslem ve Gifar kabilelerinin Allah katında Temımı Abdullah b. Cataran ve Amir b. Sa Isa la oğullarından daha hayırlı olması durumuna ne dersiniz? '' diye sorunca, ashab: "Ey Allah'ın Resulü! O zaman bunlar zarara ve hüsrana uğramışlardır, deriz" karşılığını verdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki onları bunlardan daha hayırlıdırIar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

27863 (3)- Abdurrahman b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Akra' b.

Habis, Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Eslem, Gifar ve Müzeyne -Ravi Muhammed der ki: Sanırım Abdurrahman bunlar içinde Cüheyne kabilesini de saydı- kabilelerinden hacıları soyanlar sana biat etmiş" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Esiem, Gifar ve Müzeyne -Ravi Muhammed der ki: Sanırım Abdurrahman bunlar içinde Cüheyne kabilesini de saydı- kabilelerinin (Allah katında) Temımı Amirı Esed ve Gatafan oğullarından daha hayırlı olması durumunda sence bunlar (Temımı Amirı Esed ve Gatafan oğulları) zarara ve hüsrana uğramış olmaz ml?'' diye sorunca, Akra': "Eved" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki onları bunlardan daha hayırlıdıriar! Onları bunlardan daha hayırlıdırlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

27864 (4)- Abdurrahman b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eslem ve Gıfar kabilelerinin (Allah katında) Esed ve Gatafan kabilelerinden daha hayırlı olması durumunda sizce bunlar (Esed ve Gatafan oğulları) hüsrana uğramış olmaz mı?'' diye sorunca, ashab: "Evet!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar bunlardan daha hayırlıdır'' buyurdu ve: ''Cüheyne ve Müzeyne kabilelerinin (Allah katında) iki müttefik kabile olan Temım ve Amir b. Sa Isa la oğullarından daha hayırlı olması durumunda sizce bunlar (Temım ve Amir b. Salsala oğulları) hüsrana uğramış olmaz ml?'' diye sordu. Temim ve Amir b. Sa'sa'a oğullarını da sesini uzatarak söyledi. Ashab: "Evet!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onları bunlardan daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

27865 (5)- Abdurrahman b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eslem ve Cılar kabilelerinin (Allah katında) Esed ve Catafan oğullarından daha hayırlı olması durumunda sizce bunlar (Esed ve Catafan oğulları) hüsrana uğramış olmaz mı?'' diye sorunca, ashab: "Evet!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cüheyne ve Müzeyne kabilelerinin (Allah katında) iki müttefik kabile olan Temım ve Amir b. Sa Isa la oğullarından daha hayırlı olması durumunda sizce bunlar (Temım ve Amir b. Sa Isa la oğulları) hüsrana uğramış olmaz mı?'' diye sordu. -Ravi Hammad, Temim ve Amir b. Sa'sa'a oğuHarını Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gibi sesini uzatarak söyledi. - Ashab: "Evet!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onları bunlardan daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

27866 (6)- Abdurrahman b. Ebi Bekre'nin, babasından bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''EsIem, Gifar, Müzeyne ve Cüheyne kabileleri, Temım ve Amir oğullarından daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

10. Ebu Zer

 

27867- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Eslem kabilesine selamet verdi, Gifar kabilesini de bağışladı'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

16- Becile, Ahmes ve Kays Kabileleri

 

1. Tarık b. Şihab

 

27868 (1) Tarık b. Şihab der ki: Becile kabilesinin heyeti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiği zaman, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Becilelileri giydirin ve buna Ahmeslilerden başlayın'' buyurdu. Kays kabilesinden biri diğerlerinden sonraya kaldı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onlar hakkında ne diyeceğini dinlemek istedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ahmeslilere beş defa: ''Allahım! Onlara hayırlar ihsan dı veya: ''Allahım! Onlara bereketler ihsan et'' şeklinde -hangisi olduğunu konusunda tereddüt ravi Muharik'e aittir- dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 8/387 (8211) ve Tayalisi (s. 181, no. 1281) rivayet ettiler.

Heysemi (10/48): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

27869 (2)- Tank der ki: Ahmes ile Kays kabilesinin heyeti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiği zaman Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına: ''İkrama Kayslılardan önce Ahmeslilerden başlayın'' buyurdu. Ahmeslilere de yedi defa: "Allahım! Ahmeslilerin atlarına ve erkeklerine bereketler ihsan dı diye dua etti.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Mes'ud

 

27870- Kerim b. Ebi Hazım, ninesi Selma binti Cabir'den bildiriyor: Kocam şehit düşünce Abdullah b. Mes'ud'a geldim ve: "Kocası şehit düşmüş bir kadınım. Erkekler bana talib oluyor, ancak ben kocama kavuşuncaya kadar evlenmek istemiyorum. Öldükten sonra kocamla bir araya geldiğimizde sence onun hanımlarından biri olur muyum?" diye sordum. İbn Mes'ud: "Evet" karşılığını verdi. Yanında bulunan bir adam ona: "Seninle oturmaya başladığınızdan beri böyle bir şey dediğini görmedik" deyince, İbn Mes'ud: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''ümmetimden cennette bana en çabuk kavuşacak olan kişi Ahmeslten bir kadın olacaktır'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/557) der ki: "Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet ettiler.

Ravi Selma için güvenilir diyeni görmedim, diğer ravileri ise güvenilirdir." 17640 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

17- Sakif ve Devs Kabileleri

 

1. Cabir

 

27871- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Sakif kabilesini doğru yola ilet'' diye dua etmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/729 (3942, "hasen sahih garib") rivayet etti.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

27872- Ebu Hureyre der ki: Tufeyl b. Amr ed-Devsı, kabilesinden birkaç kişiyle birlikte Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Devs kabilesi karşı çıkıyor ve İslam'a girmeyi kabul etmiyor. Onlara beddua et" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırınca, ben kendi kendime: "Devs kabilesi helak oldu" dedim. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Devs kabilesine hidayet ver ve onları doğru yola getir'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2937, 4392, 7238) ve Müslim (7/180) rivayet ettiler.

25847 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

27873- Ebu Hureyre bildiriyor: Bedevinin biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ) genç dişi bir deve hediye etti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna karşılık ona altı genç dişi deve verdi. Ama adam bundan memnun kalmadı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca Allah'a hamdu sena ettikten sonra şöyle buyurdu: ''Falan kişi bana bir deve hediye etti. Oysa o deve benim devemdi ve ailemi tanıdığım gibi onu da tanıyorum. Zira bu deve Zağtlbe denilen yerde benden kaçmıştt. Bu devenin yerine ona altı deve verdim, ama adam hala memnun değil. İçimden Kureyşı Ensarı Sakif veya Devsliler dışında hiç kimseden hediye kabul etmemeyi geçirdim.''

 

[Zayıf]

 

16310 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

18- Ezd Kabilesi ve Temım Oğulları

 

1. Ebu Hureyre

 

27874- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Ezdliler ne güzel bir topluluktur! Zira güzel sözlü, imanlarında samimi ve tertemiz kalplidirler'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (16583) der ki: "Ahmed rivayet etti. Senedi hasendir." 27824 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

27875- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Temim oğullarını kast ederek: ''Bu, kavmimin zekatıdır. ümmetim arasında Deccal'e karşı en sert karşılığı da bunlar verecektir'' buyurdu. Kabileler içinde en sevmediğim kişiler Temim oğullarıydı. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onlar hakkında böyle dediğini işittikten sonra onları sevdim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, itk (3/194), Müslim, fadail 4/1957 (2525), Hakim, manfetu's-sahabe (4/84, "sahih") ve Taberani, M. el-Kebir'de 18/83 (154) rivayet ettiler.

 

 

3. Ashabdan Biri

 

27876- Ömer b. Hamza bildiriyor: Adamın biri İkrime b. Halid'in yanında Temim oğullarına dil uzattı. İkrime önce bir avuç çakıl taşı alıp adama atmak istedi, ancak sonra şöyle dedi:

Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından birinin bana bildirdiğine göre bir defasında Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında Temim oğulları anılınca adamın biri: "Temim oğulları İslam'a girmede geç kaldılar" dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müzeynelilere baktı ve: ''Bunlar da onlardan olduğu için bu konuda geç kalmış sayılmazlar'' buyurdu. Yine bir gün adamın biri: "Temim oğulları zekatlarını vermede geç davranıyorlar" dedi. Temim oğullarından gönderilen kırmızı ve siyah develer gelince de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunlarl kabilemin develeridir'' buyurdu. Yine adamın biri Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında Temim oğullarına dil uzatınca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Temim oğulları hakkında hayır dışında bir şey deme! Zira Deccal'a karşı en büyük mücadeleyi onlar verecektir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (16573) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

19- Rabia ve Mudar Kabileleri

 

1. Ebu Mes'ud el-Bedri

 

27877 (1) Ebu Mes'ud el-Ensari: der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), eliyle Yemen taraflarına işaret ederek: ''İman şu taraflardadır. Kabalık ve katı kalplilik ise deve sürülerinin peşinden bağrışanların bulunduğu, şeytan'ın iki boynuzunun ilk çıkacağı yer olan Rabia ile Mudar kabilelerindedir'' buyurdu.

Muhammed b. Ubeyd rivayetinde: " ... develerinin kuyrukların dibinde bağrışanların ... '' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3302, 3498, 4387, 5303) ve Müslim (91) rivayet ettiler.

28192 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

27878 (2)- Ebu Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), eliyle Yemen taraflarına işaret ederek: ''İman şu taraflardadır! İman şu taraflardadır! Kabalık ve katı kalplilik ise develerinin kuyrukların dibinde bağrışanların bulunduğu, şeytanın iki boynuzunun ilk çıkacağı yer olan Rabia ile Mudar kabilelerindedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

27879- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mudar kabilesi (müşrikleri), Allah'ın adını anan tek bir kişi bırakmayıncaya kadar insanlarla mücadele edecekler. Ancak daha sonra müminler onları öyle bir ezecek ki en basit bir şeyde bile karşı koyamayacak kadar zayıf düşeceklerdir. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (15/111) ve Hakim (4/470) rivayet ettiler. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid' de (7/313) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Müdlid b. Said'i Nesai güvenilir görürken bir grup zayıf saymıştır. Diğer ravileri ise güvenilirdir. "

 

 

3. Ka'b

 

27880- Şurahbil b. es-Sımt der ki: Adamın biri Ka'b b. Murre'ye -veya Murre b. Ka'b'a-: "Allah babana hayırlar ihsan etsin! Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğin bir hadisi anlat, ama eksik olmamasına dikkat et'' deyince Ka'b (veya Murre) şu karşılığı verdi... ... Ayrıca Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mudar kabilesine beddua etti. Yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Allah seni düşmanlara galip getirdi, ihsanlarda bulundu ve dualarına icabet etti. Ama kavmin (kuraklıktan) helak oldu. Yağmur için dua et" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benden yüz çevirdi. Bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Allah seni düşmanlara galip getirdi, ihsanlarda bulundu ve dualarına icabet etti. Ama kavmin (kuraklıktan) helak oldu. Yağmur için dua et" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Bize faydası dokunacak, bol ot bitirecek, iri damlalı, zararlı değil yararlı, her yere inen ve gecikmeyen bir yağmur gönder'' diye dua etti. Bunun üzerinde bir hafta geçmeden yağmur yağdı.

Şube der ki: Yağmur duası içinde Habib b. Ebi Sabit'in Salim'den naklen olan rivayetinde bir söz daha işittim. Yine Habib veya Amr b. Salim'in rivayetinde, Ka'b'ın (veya Murre'nin): "Hayvanlarının çiftleşmeye mecali olmayan ve çobanlara azık dahi veremeyen bir topluluğun yanında geliyorum" dediği aktarılır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  İbn Mace, salat 1/404 (1169) rivayet etti.

13816 (3)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Huzeyfe

 

27881 (1) Ebu't-Tufeyl der ki: Amr b. Sulay' ile birlikte Huzeyfe'ye gittik. Huzeyfe bize dedi ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Mudar kabilesi, yeryüzünde, fitneye düşürüp helakına sebep olmadığı tek bir salih kul dahi bırakmayacaklar. Ancak Allah onlara katından öyle bir ordu gönderecek ki en basit bir şeyde bile karşı koyamayacak kadar zayıf düşecekler.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisı: (420), Bezzar (2797) ve Hakim, Müstedrek'te (4/469) rivayet ettiler.

 

 

 

27882 (2)- Amr b. Hanzale der ki: Huzeyfe: "Vallahi Mudar kabilesi fitneye düşürüp öldürmediği tek bir mümin dahi bırakmaz. Ancak sonunda Allah, melekler ve müminler onlara öyle bir darbe indirir ki en basit bir şeyde bile karşı koyamayacak kadar zayıf düşerler'' dedi. Adamın biri ona: "Ey Ebu Abdullah! Sen de bir Mudarlı olduğun halde bunu mu diyorsun?" deyince, Huzeyfe:

"Ben sadece Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediğini söylüyorum" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (1S/111) ve Hakim, Müstedrek'te (4/470) rivayet ettiler.

 

 

 

27883 (3)- Ebu Kays (Hüzeyl'den) bildiriyor: Amir b. Hanzale'nin evinde Huzeyfe bir konuşma yapmak üzere kalktı. Evde de hem Temim, hem de Mudar kabilelerinden insanlar vardı. Huzeyfe: ''Gün gelecek Mudar kabilesi Allah'a kulluk eden tek bir kul dahi bırakmayıp hepsini öldürecektir. Ancak daha sonra onlara öyle bir darbe inecek ki en basit bir şeyde bile karşı koyamayacak kadar zayıf düşecekler'' dedi. Ona: "Ey Ebu Abdillah! Bunu senin de mensubu olduğun bir kabile hakkında mı söylüyorsun?" denilince Huzeyfe: "Ben sadece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğimi söylüyorum" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh müşkili'l-asar'da (991) rivayet etti.

 

 

20- Sakif Kabilesi ile Hanife Oğullarının Yerilmesi

 

1. Ebu Berze

 

27884- Ebu Berze der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en sevmediği insanlar ya da kabileler Sakif kabilesi ile Hanife oğulları idi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani 11/186 (11444) rivayet etti.

 

 

21- Sekun, Sekasik, Havlan, Emlak Kabileleri

 

1. Amr b. Abese

 

27885- Amr b. Abese es-Sülemi der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sekun, Sekasik, Havlanu'l-Aliye ve Redman'daki Emllık kabilesine hayır duada bulundu."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (16551) der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ravilerden Abdurrahman b. Yezid b. Mevhib'i tanımıyorum. Diğer ravileri güvenilirdir."

28233 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ