MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Kureyş'e Gereken Saygının Gösterilmesi

10- Kureyşlilerin Diğer Müslümanlar üzerindeki Hakları

11- Kureyş'in Özellikleri ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Onlara Duası

 

9- Kureyş'e Gereken Saygının Gösterilmesi

 

1. Hz. Osman

 

27798- Ubeydullah b. Ömer b. Musa der ki: Süleyman b. Ali'nin yanındayken içeriye Kureyş'ten ihtiyar bir adam girdi. Süleyman bana: "Bu ihtiyarla ilgilen ve onu güzel bir yere oturt. Zira Kureyşlilerin üzerimizde hakları vardır" dedi. Ona: "Ey vali! Bana Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aktarılan bir sözü sana da söyleyeyim mi?" diye sorduğumda, Süleyman:

"Tabi ki!" karşılığını verdi. Ona: "Bana bildirilene göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kureyş'i küçük düşürmek isteyeni isteyeni Allah küçük düşürür'' buyurmuştur" dediğimde, Süleyman: "Sübhanallah! Ne güzel bir şeymiş! Bunu sana kim rivayet etti?" diye sordu. Ona şu karşılığı verdim: "Bunu bana Rabia b. Ebi Abdirrahman, Said b. el-Müseyyeb' den, o da Amr b. Osman b. Affan'dan naklen rivayet etti. Amr b. Osman b. Affan'a, babası şöyle demiş: "Evladım! Şayet bir konuda insanların idarecisi olursan Kureyşlilere gerekli saygı yı göster. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kureyş'i küçük düşürmek isteyeni Allah küçük düşürür'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, et-Tarihu'l-Kebir'de (1/65) rivayet etmiştir. İbn Hibban (6269) ve Hakim, Müstedrek'te (4/74) rivayet ettiler.

 

 

2. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

27799 (1) Sa'd b. Ebi Vakkas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kureyş'i küçük düşürmek isteyeni Allah küçük düşürür'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (4/74) ve İbn Ebi Şeybe (12/71) rivayet ettiler.

 

 

 

27800 (2)- Sa'd b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kureyş'i küçük düşürmek isteyeni Allah küçük düşürür'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

27801 (3)- Sa'd b. Ebi Vakkas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kureyş'i küçük düşürmek isteyeni Allah küçük düşürür'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

27802 (4)- Muhammed b. Sa'd, babası Sa'd'dan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kureyş'i küçük düşürmek isteyeni Allah küçük düşürür'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tirmizi (3905) rivayet etti.

 

 

3. Hz. Aişe

 

27803- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet azıp şımarmayacak olsalardı Kureyş'in Allah katında olan mükafatlarını kendilerine haber ederdim'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi (16449) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

4. Katade b. en-Nu'man

 

27804- Muhammed b. İbrahim bildiriyor: Katade b. en-Nu'man ezZaferi, Kureyşlilere dil uzatınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona şöyle buyurdu: ''Ey Katade! Kureyşlilere dil uzatma! Zira onlardan öyle adamlarla karşılaşabilirsin ki onların amellerinin yanında kendi amellerini, onların yaptıklarının yanında kendi yaptıklarını değersiz görebilir, bu yönde onlara gıp ta edebilirsin. Şayet azıp şımarmayacak olsalardı Kureyş'in Allah katında olan mükafatlarını kendilerine haber ederdim. ''

 

Yezid der ki: Cafer b. Abdillah b. Eslem benim bu hadisi rivayet ettiğimi işitince: "Asım b. Amr b. Katade, babasından, o da babasından bu hadisi bu şekilde bana da rivayet etti" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bezzar 3/297 (2787) ve Taberani, M. el-Kebir'de 19/6 (10) rivayet ettiler. Heysemi:

"Cafer b. Abdillah b. Eslem dışında Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir. Cafer de güvenilir biridir" demiştir.

 

 

5. Rifa'a

 

27805- İsmail b. Ubeyd b. Rifa'a, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kureyşlileri bir araya topladıktan sonra: ''İçinizde sizlerden olmayan var mı?" diye sordu. "Hayır, sadece kızkardeşimizin bir oğlu, bir anlaşmalımız bir de azatlımız var" dediklerinde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kızkardeşinizin oğlu sizlerden biri sayılır. Anlaşmalınız sizlerden biridir. Azatlınız da sizlerden biridir. Kureyşli (mümin)ler emanet sahibi güvenilir kişilerdir. Bundan dolayı onların kusurunu bulmak isteyen kişiyi Allah yüz üstü cehenneme atar. ''

 

[Hasen]

 

22295 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

10- Kureyşlilerin Diğer Müslümanlar üzerindeki Hakları

 

1. Ebu Hureyre

 

27806- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Hükmettikleri zaman adil oldukları, emaneti geri verdikleri ve merhamet istendiğinde merhamet ettikleri sürece benim Kureyşliler üzerinde bazı haklarım, Kureyşlilerin de sizlerin üzerinde bazı hakları vardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8979) der ki: "Hadisi İmam Ahmed, Ebu Ya'la ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

27027 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Sevban

 

27807- Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kureyşliler doğru yolda oldukları sürece siz de onlara karşı dürüst olun'' buyurumştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi (5/195): "Taberani, M. el-Evsat'ta rivayet etti, ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

3. Ebu Mes'ud

 

27808- Ebu Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi. Hutbesinde şöyle buyurdu: "Yönetim işi sizdedir ve bu işin başında sizler olacaksınız. Dine muhalif şeyler yapmadığınız sürece de bu iş sizde kalacaktır. Ancak bu tür şeyleri yapmanız halinde Allah insanların en kötülerini size musallat edecek ve onlar bu işi, değneğin kabuğunu soyar gibi sizden çekip alacaklardır.''

 

[Sahih]

 

Heysemi (5/193) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, Ahmed'in ravileri Sahıh'in ravileridir. Kasım b. Muhammed b. Abdirrahman b. elHaris, Sahıh ravisi olmamakla birlikte güvenilir bir kimsedir."

 

 

11- Kureyş'in Özellikleri ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Onlara Duası

 

1. Cübeyr b. Mut'İm

 

27809 (1) Cübeyr b. Mut'im'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kureyşli biri, diğer kabilelerden olan birinin iki katı gücündedir'' buyurmuştur.

İbn Ebi Zi'b der ki: Zühri'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi açıdan bunu dedi?" diye sorulunca: "İsabetli görüş bakımından" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi 1/128 (951), Taberani, M. el-Kebir'de 2/114 (1490), İbn Hibban (s. 569, no. 2289) ve Beyhaki (1/386) rivayet ettiler.

 

 

 

27810 (2)- Cübeyr b. Mut'im'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kureyşli biri diğer kabilelerden olan birinin iki katı gücündedir'' buyurmuştur.

 

İbn Ebi Zi'b der ki: Zühri'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi açıdan bunu dedi?" diye sorulunca: "İsabetli görüş bakımından" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

27811- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Arap kabileleri içinde en hızlı yok olacak kabileyi Kureyş olacaktır. Hatta bir kadınını Kureyşli birinin ayakkabısını görüp de: ''Bu, Kureyşli bir adamın ayakkabısıydı'' diyeceği günler uzak değildir.''

 

[Sahih]

 

Heysemi (16467) der ki: "Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet ettiler. Ahmed ve Ebu Ya'la'nın ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Hz. Aişe

 

27812 (1) Hz. Aişe der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Aişe! İnsanlar içinde en önce helak olacak kabile senin kabilen olacaktır'' buyurdu. Ona: "Allah beni sana feda kılsın! Teym oğullarını mı kast ediyorsun?" diye sorduğumda: ''Hayır! Kureyşlileri kastediyorum. Ölüm onları tatlı bulacak ve insanları ilk önce onlardan yana rahatlatacaktır'' buyurdu. Ona: "Onlardan sonra insanlara ne olacak?" diye sorduğumda: ''Onlar (Kureyşliler) insanların omurgası gibidir. Onlar helak olunca diğer insanlar da helak olacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (16466) der ki: "Ahmed rivayet etti. Bezzar da bir kısmını nakletti.

Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında bir kısmını rivayet etti. Ahmed'in birinci rivayetinin ravileri Sahih'in ravileridir. Diğer rivayetler hakkında eleştiri vardır."

 

 

 

27813 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdi ve: ''Ey Aişe! (Ölümümden sonra) peşimden ilk gelecek olanlar seni kabilenin insanları olacaktır'' buyurdu. Oturduğu zaman: "Ey Allah'ın Resulü! Allah beni sana feda kılsın! Girdiğinde beni endişeye düşüren bir şeyler söyledin" dedim. ''Hangi sözler?'' diye sorunca: "Ölümünden sonra peşinden ilk gelecek insanların benim kabilemden olanlar olduğunu söyledin" dedim. ''Öyle'' buyurunca: "Neden?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü ölüm onları tatlı bulacak, diğer insanlar da onlara haset edecektir'' buyurdu. Ona: "Onlardan sonra insanlara ne olacak?" diye sorduğumda: ''Çekirgeler gibi güçlüleri zayıflarını yiyecektir. Kıyamete kadar da bu böyle sürüp gidecektir'' buyurdu.

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Ravilerden biri metinde geçen debd ifadesini henüz kanatları çıkmayan çekirge olarak açıklamıştır."

 

[Sahih]

 

Heysemi (10/27-8) der ki: "Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

27814 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdi ve:

''Ey Aişe! (Ölümümden sonra) ümmetim içinden peşimden ilk gelecek olanlar seni kabilenin insanları olacaktır'' buyurdu. Oturduğu zaman: "Ey Allah'ın Resulü! Allah beni sana feda kılsın! Girdiğinde beni endişeye düşüren bir şeyler söyledin" dedim. ''Hangi sözler?'' diye sorunca: "Ölümünden sonra peşinden ilk gelecek insanların benim kabilemden olanlar olduğunu söyledin" dedim. ''Öyle'' buyurunca: "Neden?" diye sordum. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü ölüm onları tatlı bulacak, diğer insanlar da onlara haset edecektir'' buyurdu. Ona: "Onlardan sonra insanlara (müslümanlara) ne olacak?" diye sorduğumda: ''Çekirgeler gibi güçlüleri zayıflarını yiyecektir. Kıyamete kadar da bu böyle sürüp gidecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Mutl' b. el-Esved

 

27815- Muti' b. el-Esved der ki: Mekke'nin fethi sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bugünden sonra artık hiçbir Kureyşlinin esir alınarak öldürülmesi doğru değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. İbn Abbas

 

27816- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! KureyŞ'tenl önce gelenlere azabı tattırdın! Sonra gelenlere nimetlerini tattır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/371, "hasen sahih garib") rivayet etti.

 

 

6. Ebu Hureyre

 

27817- Ebu Hureye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ("Develerin sırtlarına binen kadınların en hayırlısı, Kureyş'in kadınlarıdır. çocuğa karşı en şefkatli olanları elindeki imkanların azlığı sebebiyle kocasına karşı en merhametli olanlar yine onlardır.) buyurdu. (Ancak burada rivayet in diğer versiyonlarında er aldığı gibi) ''Meryem (binti İmran) deveye binmiş değildir'' ib aresi geçmemiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2527) rivayet etti.

 

 

7. Hz. Aişe

 

27818 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her topluluğun bir güç kaynağı vardır. Kureyş'in güç kaynağı da azatlılarıdır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (16469) der ki: "Ahmed ve Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet ettiler. Ravilerden Haccac b. Ertaa güvenilirdir. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

27819 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her topluluğun bir güç kaynağı vardır. Kureyş'in güç kaynağı da azatlılarıdır'' buyurmıştur.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ