MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Ümmet-i Muhammed'den Hesapsız Cennete Girenler

 

1. Sevban

 

27763- Şureyh b. Ubeyd bildiriyor: Abdullah b. Kurz el-Ezdi'nin valiliği zamanında Sevban, Humus'ta hasta oldu. Ancak Abdullah onu ziyarete gelmedi. Kelai'lerden bir adam onu ziyarete gelince Sevban: "Benim için bir mektup yazar mısın?" diye sordu. Adam: "Yazarım" karşılığını verince, Sevban: "O zaman yaz" dedi ve vali Abdullah'a: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azatlısı Sevban'dan, vali Abdullah b. Kurz'a! Şayet Hz. Musa veya İsa'nın bir azatlısı burada olsa hasta düşmesi durumunda onu ziyarete giderdin" şeklinde bir mektup yazıp katladı. Sonra adama: "Bunu valiye götürür müsün?" diye sorunca, adam: "Evet!" dedi. Sonrasında adam mektubu götürüp Abdullah b. Kurz'a verdi. Abdullah mektubu okuyunca endişeye kapıldı. Oradakiler: "Neyi var? Bir şey mi oldu?!" demeye başladılar. Ardından Abdullah, Sevban'ın yanına ziyarete gitti. Yanında bir süre oturduktan sonra kalkmak isteyince Sevban giysisinden tutup oturttu ve şöyle dedi: "Otur da sana Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğim bir sözü aktarayım. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimden yetmiş bin kişi hesaba çekilmeden ve azaba maruz kalmadan cennete girecek, bunlardan her bin kişinin yanında yetmiş bin kişi de aynı şekilde cennete girecektir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (1413) rivayet etti.

 

 

2. Hz. Ebu Bekr

 

27764- Ebu Bekr es-Sıddik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana, ümmetimden yetmiş bin kişinin hesapsız bir şekilde cennete gireceği sözü verildi. Bunların yüzü mehtaplı bir gecedeki Ay gibi parlak, kalpleri tek bir adamın kalbi gibidir. Rabbimdem daha fazlasını istediğimde bunlardan her bir kişinin yanında cennete girecek olan yetmiş bin kişi daha verildi'' buyurdu. Ben bunun şehirlerde oturanlar için olduğunu, ancak çöllerin kenarlarında olanları da içine alacağını düşünüyorum.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (18712) der ki: "Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet ettiler. İkisinde de Mes'udi vardır ve ahir ömründe ezberi bozulmuştur. Ondan sonra gelen ravinin ismi verilmemiştir. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Abdurrahman b. Ebi Bekr

 

27765- Abdurrahman b. Ebi Bekr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Rabbim, ümmetimdem yetmiş bin kişinin hesapsız bir şekilde cennete gireceği sözünü verdi'' buyurdu. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Daha fazlasını isteseydin" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İstedim! Bunlardan her bir kişinin yanına yetmiş bin kişiyi daha verdi'' buyurdu. Ömer: "Daha fazlasını isteseydin" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İstedim! Bunlardan da her bir kişinin yanına yetmiş bin kişiyi daha verdi'' buyurdu. Ömer: "Daha fazlasını isteseydin" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İstedim! Bunların yanında şu kadarını daha verdi''buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (10/410-411): "Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet ettiler. Senetlerinde Musa b. Ubeyd'den rivayet eden Kasım b. Mihran vardır. Bu Musa b. Ubeyd, Halid b. Abdillah b. Useyd'in azatlısıdır. İbn Hibban onu güvenilir addetmiştir. Zehebi ise Kasım b. Mihran'ı Mizan'da zikretmiş ve ondan sadece Süleym b. Amr en-Nehai'nin rivayette bulunduğunu söylemiştir. Ama Zehebi yanılmaktadır çünkü bu hadisi ondan Hişam b. Hassan rivayet etmiştir. Diğer ravileri ise Sahih'te hüccet kabul edilmiştir" demiştir.

 

Meymun der ki: "Abdurrahman bunu rivayet ederken son cümlede ne kadar olduğunu göstermek için ellerini açtı."

Ahmed der ki: "Abdullah bunu rivayet ederken son cümlede ne kadar olduğunu göstermek için ellerini açıp avuçlamaya başladı ve: "Hişam'ın: "Bu, Allah'ın bir ınsanıdır ve sayısı bilinemez" dediğini aktardı.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

27766- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bizler, dünyada en son gelenı ama kıyamet gününde en önde duracak olanlarız. ümmetimden cennete ilk olarak yetmiş bin kişilik bir zümre hesapsız bir şekilde girecektir. İçlerinden herbirinin yüzü mehtaplı bir gecedeki Ay gibi parıldayacaktır. Onlardan sonra girecek olanların yüzü, gökteki bir yıldızdan daha fazla parlayacak, daha sonra gireceklerin parlaklığı ise derece derece olacaktır. ''

 

[Sahih]

 

 

5. Sehl b. Sa'd

 

27767-z Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmetimden yetmiş bin kişrı veya: ''Yediyüz bin kişi hesapsız bir şekilde cennete girecektir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3247, 6543, 6554) ve Müslim (219) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Umame

 

27768- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Rabbim bana, ümmetimden yetmiş bin kişiyi hesaba çekmeden ve azaba maruz bırakmadan cennete sokacağı sözünü verdi. Ayrıca bunlardan her birinin yanında yetmiş bin kişinin ve yine Rabbimin avuçlarıyla üç avuç kadar kişinin cennete gireceğini vaadetti. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, sifatu'l-kıyame 4/540 (2437) ve İbn Mace, zühd 2/1433 (4286) rivayet ettiler.

 

 

7. Huzeyfe b. el-Yeman

 

27769- Huzeyfe b. el-Yeman der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uzun bir süre ortalıkta görülmeyince biz o günü artık evinden dışarı çıkmayacağını düşündük. Çıktığında ise secdeye kapandı. Ancak secdesini o kadar uzun tuttu ki biz ruhunu teslim ettiğini zannettik. Başını kaldırınca da şöyle buyurdu: ''Rabbim ümmetime ne yapacağı konusunda bana danışınca: ''Rabbim! Dilediğini yapabilirsin! Zira onlar mahlukatın ve kullarındır'' dedim. Bu konuda bir daha bana danışınca aynı karşılığı verdim. Bunun üzerine: ''Ey Muhammed! ümmetinden yana seni üzecek değilim!'' buyurdu ve benimle birlikte ümmetimden ilk olarak yetmiş bin kişinin, her bin kişinin yanında da yetmiş bin kişinin hesapsız bir şekilde cennete gireceği müjdesini verdi. Sonra bana: ''Dua et, duana icabet edilsin'' şeklinde haber gönderdi. Gelen elçiye: ''Rabbim istediğimi verecek mi?'' diye sorduğumda: ''İstediğini vereceği için beni sana gönderdi'' dedi. Övünmek gibi olmasını ama Rabbim istediğimi verdi ve henüz hayatta olduğum halde geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışladı. Yine ümmetimin kıtlığa maruz kalmayacağını ve düşmanlar tarafından (tamamen) yok edilmeyeceği sözünü verdi. Yine bana cennette olan Kevser ırmağını verdi ki bu ırmağın suyu benim Havz'ıma akar. Yine ümmetime izzet, zafer ve bir aylık mesafeden düşmana korku verme özelliği verildi. Beni peygamberler içinde cennete ilk girecek kişi kıldı. Ganimeti bana ve ümmetime helal yaptı. Bizden önceki ümmetIere yasak olan birçok şeyi bize helal kılarak bunları yapmamızda bir sakıncanın olmayacağını bildirdi. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (16711) der ki: "Ahmed rivayet etti. Senedi hasendir."

 

 

8. Enes b. Malik

 

27770- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah bana, ümmetimden dört yüz bin kişiyi cennete sokacağı sözünü verdi'' buyurdu. Ebu Bekr: "Ey Allah'ın Resulü! Daha fazlasını istiyoruz" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) avuçlarını gösterip: ''Şu kadar daha (kişi cennete girecektir)'' buyurdu. Ebu Bekr yine: "Ey Allah'ın Resulü! Daha fazlasını istiyoruz" deyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine aynı şekilde yapıp: ''Şu kadar daha (kişi cennete girecektir)'' buyurdu. Ömer: "Ey Ebu Bekr! Yeter artık!" deyince, Ebu Bekr ona: "Beni rahat bırak ey Ömer! Allah'ın hepimizi cennete sokmasının sana ne zararı var?" karşılığını verdi. Ömer: "Allah istese tek bir avucuyla tüm mahltikatını cennete sokar" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömer doğru söylüyor" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak, ilm 11/286 (20556), Taberani, M. el-Kebir'de 8/187 (7672), İbn Ebi Asım, Sünne'de 1/260 (588) ve İbn Hibban (s. 656, no. 642) rivayet ettiler.

 

 

 

27771 (2)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah bana, ümmetimden yüz bin kişiyi cennete sokacağı sözünü verdi'' buyurdu. Ebu Bekr:

"Ey Allah'ın Resulü! Daha fazlasını istiyoruz" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) avuçlarını gösterip: ''Şu kadar daha (kişi cennete girecektir)'' buyurdu. Ebu Bekr yine: "Ey Allah'ın Resulü! Daha fazlasını istiyoruz" deyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine aynı şekilde yapıp: ''Şu kadar daha (kişi cennete girecektir)'' buyurdu. Ebu Bekr yine: "Ey Allah'ın Resulü! Daha fazlasını istiyoruz" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine aynı şekilde yapıp: ''Şu kadar daha (kişi cennete girecektir)'' buyurdu. Ömer: "Ey Ebu Bekr! Yeter artık!" deyince, Ebu Bekr ona: "Ey İbnu'l-Hattab! Bizi rahat bırak!" karşılığını verdi. Ömer: "Allah istese tek bir avucuyla tüm mahlukatını cennete sokar" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömer doğru söylüyor'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ