MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Ümmet-i Muhammed'in Kıyamet Gününde Diğer ümmetierden Farkı

 

1. Ebu Umame

 

27772- Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde ümmetimden olan her bir kişiyi tanıyabileceğim'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Gördüğün görmediğin herkesi mi?" diye sorulunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gördüğüm ve görmediğim herkesi! Zira abdestten dolayı uzuvları parıldayacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (7509) rivayet etti.

1734 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu'd-Derda ve Ebu Zer

 

27773 (1) Ebu'd-Derda der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde secde etmesine izin verilen ilk kişi ben olacağım. Huzurda başını kaldırmasına ilk izin verilen kişi de ben olacağım. Başımı kaldırıp önüme, arkama, sağıma, soluma bakacağım ve diğer ümmetler içinde benim ümmetimden olanları tanıyacağım'' buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Nuh'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yana ümmetinden olanları nasıl tanıyabileceksin?" diye sorunca da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Abdestten dolayı uzuvları parlak ve bembeyaz olacaktır. Onlardan başkasında da bu vasıf olmayacaktır. Yine kitapları (amel defterleri) sağlarından verileceği için onları bundan tanıyacağım. Zürriyetleri önlerinde koşuşacağı için de onları bundan tanıyacağım.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim (2/478) rivayet etti. Heysemi (1/225) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de daha kısa bir metinle Taberan! rivayet etmiş olup senedinde yer alan İbn Lehia zayıftır. Hadisin bir tariki daha vardır."

 

 

 

27774 (2)- Ebu Zer veya Ebu'd-Derda bir öncekinin aynısını ''Onları önlerinde ve sağ taraflarında giden nurIarından tanırım" lafzıyla rivayet ettiler.

 

[Hasen]

 

 

 

27775 (3)- Abdurrahman b. Cübeyr b. Nufeyr bildiriyor: Ebu Zer veya Ebu'd-Derdi'dan işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kıyamet gününde secde etmesine izin verilen ilk kişi ben olacağım ...'' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Hasen]

 

 

 

27776 (4)- Abdurrahman b. Cübeyr b. Nufeyr bildiriyor: Ebu Zer veya Ebu'd-Derdi'dan işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününde diğer ümmetler içinden kendi ümmetimden olanları tanıyabileceğim" buyurmuştur. "Ey Allah'ın Resulü! ümmetinden olanları nasıl tanıyabileceksin?" diye sorulunca: "Kitaplarının sağlarından verilmesinden onları tanıyabileceğim. Yüzlerindeki secde izinden onları tanıyabileceğim. Yine onları önlerinde giden nurIarından tanıyacağım" buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ