MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

97- Ömer b. Abdilaziz'in Menkıbeleri

98- Yezid b. Abdilmelik"in Hilafeti - Yezid b. el-Mühelleb isyanı

99- Velid b. Yezid b. Abdilmelik'in Hilafeti

100- Abbasi Devletinin Önceden Haber Verilişi

 

97- Ömer b. Abdilaziz'in Menkıbeleri

 

1. Enes b. Malik

 

27684- Amir b. Abdullah der ki: Enes b. Malik: "Sizin şu imamınız (Ömer b. Abdilazız) gibi namazı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazına benzeyen başka bir imam görmüş değilim" dedi. Ömer b. Abdilaziz de namaz kıldırırken kıraati uzun tutmazdı.

 

[Hasen]

 

4732 (3)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Malik b. Dinar

 

27685-z Malik b. Dinar der ki: "İnsanlar Malik b. Dinar'ın zahid olduğunu söylüyorlar. Oysa asıl zahid, ayaklarına gelen dünya nimetlerini terkeden Ömer b. Abdilaziz'dir."

 

[Zayıf]

 

27006 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

98- Yezid b. Abdilmelik"in Hilafeti - Yezid b. el-Mühelleb isyanı

 

1. Enes b. Malik

 

27686- Abdulmecid el-Ukayli anlatıyor: Yezid b. el-MüheHeb'in (halife Yezid b. Abdilmelik'e) isyan ettiği günlerde hac için yola çıktık. Aliye'de Züceyc adında bir su kaynağının olduğundan bize bahsedilmişti. Hac ibadetlerini yerine getirip dönüşe geçtiğimizde Züceyc denilen yere geldik, bineklerimizi çöktürüp mola verdik. Sonrasında çevresinde saçları boyalı ihtiyarların oturup sohbet ettiği bir kuyunun yanına vardık. Onlara: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan kişinin evi nerede?" diye sorduğumuzda: "Evet, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından biri var ve evi de şurası" dediler.

 

Eve gidip selam verdik. İzin verilince de girdik. İçerde Adda b. Halid elKilabi adında ihtiyar bir adam uzanmıştı. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan adam sen misin?" diye sorduğumuzda: "Evet! Eğer gece olmasaydı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana yazmış olduğu mektubu da size okurdum" dedi ve: "Siz kimsiniz?" diye sordu. "Biz Basra ahalisindeniz" karşılığını verdiğimizde: "Hoş gelmişsiniz!" dedi ve: "Yezid b. el-Mühelleb'e ne oldu?" diye sordu. "Yerinde duruyor! İnsanları Allah'ın Kitab'ı ile Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetine çağırıyor" karşılığını verdiğimizde: "Kendisi bunlara ne kadar uyuyor ki?" dedi. Ona: "Peki biz ne yapalım? Şam'a mı, yoksa Yezid'e mi tabi olalım?" diye sorduğumda üç defa: "Hiç karışmazsanız kurtulur ve doğru yolda kalırsınız" dedi ve şöyle devam etti: Arefe gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin üzengilerinin üzerinde durup en yüksek sesiyle: ''Ey insanlar! Nasıl bir gündesiniz?'' diye sorduğunu gördüm. Oradakiler: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nasıl bir aydasınız?'' diye sorunca, oradakiler: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nasıl bir beldedesiniz?'' diye sorunca, oradakiler yine: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haram (mukaddes) bir günde, haram bir ayda ve haram bir beldedesiniz! Bilin ki böylesi haram bir beldede ve böylesi haram bir ayda bu gününüzün haramlığı gibi Rabbinizin huzuruna çıkana dek kanlarınız ve mallarınız da birbirinize haramdır! O gün Rabbiniz yaptıklarınızdan yana sizleri hesaba çekecektir'' buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini semaya kaldırıp: ''Allahım! Sen onlara şahit ol! Allahım! Sen onlara şahit Ol!'' dedi ve bunu defalarca tekrar etti. Kaç defa tekrar ettiğini hatırlamıyorum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (18/13) rivayet ettiler.

25659 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

99- Velid b. Yezid b. Abdilmelik'in Hilafeti

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

27687- Ömer b. el-Hattab der ki: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı ümmü Seleme'nin kardeşinin bir oğlu olunca adını Velid koydular. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'na firavunlarınızdan birinin adını vermişsiniz. Bu ümmet içinde de Velid adında bir adam çıkacak ve bu ümmete, Firavun'un kendi kavmine yaptığı kötülüklerden daha fazla kötülüğü dokunacaktır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

100- Abbasi Devletinin Önceden Haber Verilişi

 

1. Abbas

 

27688- Abbas der ki: Bir akşam Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındayken bana: ''Bak bakalım gökte yıldız görüyor musun ?'' diye sordu. "Evet, görüyorum" dediğimde: ''Ne görüyorsun?'' diye sordu. "Süreyya (Orion takım) yıldızını görüyorum" dediğimde: ''Senin soyundan bu yıldızlar sayısınca kişi bu ümmete yöneticilik yapacak, bunlardan ikisi de fitne zamanında gelecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (3/326) ve Hatib, Tarihhu Bağdad'da (11/96-97) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

27689- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir çağın sonlarında ve fitnelerin baş gösterdiği bir dönemde ''Seffah adında bir adam çıkacak, parayı avuç avuç dağıtacaktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (15/196) ve Ebu Ya'la (1105) rivayet ettiler. Heysemi (12394) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Atıyye el-Avfi, zayıf olmakla beraber İbn Main tarafından güvenilir kabul edilmiştir. Diğer ravileri ise güvenilirdir."

 

 

SONRAKİ