MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

95- Abdulmelik'in, Haccac'ı Irak üzerine Göndermesi

96- Abdulmelik'in, Haccac'ı Mekke üzerine Göndermesi

 

95- Abdulmelik'in, Haccac'ı Irak üzerine Göndermesi

 

1. Has'am Kabilesinden Biri

 

27671- Davud b. Ebi Hind, Şam ahlisinden Ammar adında bir adamdan bildiriyor: Bir yıl Rum topraklarına sefere çıktık. Dönüşte aramızda bulunan Has'am kabilesinden bir ihtiyar (Zalim lakaplı) Haccac'ı andı ve ona sövmeye başladı. Ona: "MüminIerin emirinin emirleri doğrultusunda Irak ahalisiyle savaşan kişiye neden sövüyorsun?" dediğimde: "Onları küfre sürükleyen kendisinden başkası mıydı ki?" karşılığını verdi. Sonra dedi ki:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Bu ümmette beş fitne olacaktır" Dördü geçmiş, geriye bir tane kalmıştır ki en büyük fı"tne de bu olacaktır" Ey Şamlılar! Bu fitne de sizde olacaktır! Bu fitne zamanında elinden geliyorsa taş ol! Elinden geliyorsa bir hayvan ini bulup içinde kal!''

Ona: "Sen bunu Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizzat işittin mi?" diye sorduğumda: "Evet!" karşılığını verdi. Bunun üzerine: "Allah sana merhamet etsin! Sana sorana kadar neden Hz. Peygamber' i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüğünden bahsetmedin?" dedim.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Farklı bir lafızla Ebu Davud (4241) ve Taberani, M. es-Sağir'de (2/76) rivayet ettiler.

 

 

96- Abdulmelik'in, Haccac'ı Mekke üzerine Göndermesi

 

1. Esma binti Ebi Bekr

 

27672 (1) Ebu's-Sıddik en-Nacl bildiriyor: Haccac b. Yusuf, Esma'nın oğlu Abdullah b. ez-Zübeyr'i öldürdükten sonra Esma'nın yanına girdi ve:

"Oğlun Kabe'de fitne çıkardı. Allah da buna karşılık ona acı bir azabı tattırdı ve ona malum şeyleri yaptı" dedi. Esma ona: "Yalan söylüyorsun! Zira anne babasına iyi davranan, çokça oruç tutup namaz kılan birisiydi" karşılığını verip şöyle devam etti: "Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bize: ''Sakif kabilesinden iki yalancı çıkacaktır. İkincisi birincisinden daha kötü ve daha hunhar biri olacaktır'' buyurmuştu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 24/102 (272) ve Humeydi 1/156 (326) rivayet ettiler.

Hakim (4/526) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

27673 (2)- Harun b. Antere, babasından bildiriyor: Haccac( -ı Zalim), Abdullah b. ez-Zübeyr'i öldürüp baş aşağı astıktan sonra minberin üzerindeyken Abdullah'ın annesi Esma geldi. Gözlerini kaybettiği için de cariyenin biri elinden tutup getirmişti. Geldiğinde: "Komutanınız nerede?" diye sordu." Ravi burada Haccac'la aralarında geçen konuşmayı zikrettikten sonra Esma'nın ona şöyle dediğini aktarır: "Yalan söylüyorsun! Ben sana Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğim bir şeyi söyleyeyim! Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakif kabilesinden iki yalancı çıkacaktır. İkincisi birincisinden daha kötü ve daha hunhar biri olacaktır'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (4/526) rivayet etti.

 

 

2. İbn Ömer

 

27674 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakif kabilesinden biri hunhar (Haccac) biri de yalancı (Muhtar) olan biri çıkacaktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/227, "hasen garib") rivayet etti.

 

 

 

27675 (2)- İbn Ömer der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakif kabilesinden biri yalancı, biri de hunhar olan biri çıkacaktır'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

 

27676 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakif kabilesinden biri yalancı, biri de hunhar olan biri çıkacaktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

27677 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakif kabilesinden biri yalancı, biri de hunhar olan biri çıkacaktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

3. Enes b. Malik

 

27678 (1) Zübeyr b. Adiy der ki: Haccac'tan çektiklerimizden yana Enes b. Malik'e şikayette bulunduğumuzda: "Sabredin! Zira ''Rabbinizin huzuruna çıkıncaya kadar yaşayacağınız her bir yıl veya gün bir önceki yıl ve günden daha kötü olacaktır.'' Bunu Peygamberinizden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7068) ve Tirmizi, fiten 4/492 (2206) rivayet ettiler.

 

 

 

27679 (2)- Zübeyr b. Adiy der ki: Haccac'tan çektiklerimizden yana Enes b. Malik'e şibyette bulunduğumuzda: "Sabredin! Zira ''Rabbinizin huzuruna çıkıncaya kadar yaşayacağınız her bir yıl veya gün bir önceki yıl ve günden daha kötü olacaktır.'' Bunu Peygamberinizden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27680 (3)- Zübeyr b. Adiy der ki: Enes b. Malik'in yanına gelip Haccac'tan çektiklerimizden yana şikayette bulunduğumuzda: ''Yaşayacağınız her bir gün veya an bir önceki gün ve andan daha kötü olacaktır. '' Bunu Peygamberinizden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27681 (4)- Zübeyr b. Adiy bildiriyor: Enes b. Malik: ''Yaşayacağınız her bir an bir önceki andan daha kötü olacaktır. '' Bunu Peygamberinizden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittim" dedi.

 

27793 Cl)'de tekrar edecektir.

 

 

 

27682 (5)- Zübeyr b. Adiy bildiriyor: Enes b. Malik: ''Yaşayacağınız her bir an bir önceki andan daha kötü olacaktır. '' Bunu Peygamberinizden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki defa işittik" dedi.

 

[Sahih]

 

 

4. Enes b. Malik

 

27683- Osman b. Sa'd der ki: Enes b. Malik'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında yapılan hiçbir şeyin şu an yapıldığını göremiyarum" dediğini işittim. Ebu Rafi' ona: "Ey Ebu Hamza! Namaz da mı?" deyince, Enes: "Haccac'ın namaz konusunda neler yaptığını bilmiyor musunuz?" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ