MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

91- Abdullah b. ez-Zübeyr'in Menkıbeleri

92- Abdullah b. ez-Zübeyr'in Kabe'yi inşası

93- Ebu Berze'nin Abdulmelik'i Kınaması

94- Muhtar es-Sekafi isyan.

 

91- Abdullah b. ez-Zübeyr'in Menkıbeleri

 

1. Hz. Aişe

 

27665- Hz. Aişe der ki: Yeni doğan İbnu'z-Zübeyr'i Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirdiğimde ezdiği hurmadan ağzına koydu ve: ''Adı Abdullah olsun. Sen de ümmü Abdillah ol'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (8/63), Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (851), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (23/37) ve Beyhaki, Sünen'de (9/311) rivayet ettiler.

12655 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Esma

 

27666- Esma bildiriyor: "Mekke'deyken Abdullah b. ez-Zübeyr'e hamile kaldım. Günlerimi doldurmuşken de Medine'ye hicret ettim. Kuba'dayken Abdullah'ı doğurdum. Doğumdan sonra onu Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürdüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kucağına aldı ve hurma istedi. Getirilen hurmayı ağzında çiğneyip ezdi. Sonra Abdullah'ın ağzına tüfledi. Bu şekilde Abdullah'ın boğazına ilk giren şey, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tükürüğü oldu. Sonra ezdiği o hurmayı Abdullah'ın ağzına koydu. Mübarek olması için ona dualar etti. İslam döneminde ilk doğan çocuk Abdullah'tı.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/78) ve Müslim (6/175) rivayet ettiler. 26714 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

92- Abdullah b. ez-Zübeyr'in Kabe'yi inşası

 

1. Hz. Aişe

 

27667- Ebu Kaza'a bildiriyor: Abdulmelik b. Mervan, Kabe'de tavaf ederken şöyle dedi: "Allah, İbnu'z-Zübeyr'in canını alsın! Nasıl da müminlerin annesin adına yalan söylüyor. Zira Aişe'nin: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Aişe! Şayet kavmin şirkten yeni kurtulmuş olmasaydı Kabe'yi yıkar ve Hicr'i de içine alarak tekrar yapardım. Zira kavmin onu inşa ettiği zaman eksik yapmışlardı'' buyurdu" dediğini iddia ediyor." Haris b. Abdullah, Abdulmelik'e: "Ey müminlerin emiri! Böyle deme! Ben de müminlerin annesinin böyle dediğini işittim" deyince, Abdulmelik: "Bunu bizzat sen mi işittin?" diye sordu. Haris: "Evet, bizzat ben işittim" karşılığını verince, Abdulmelik: "Ben bunu onu yıkmadan önce işitmiş olsaydım İbnu'zZübeyr'in yaptığı şekilde bırakırdım" dedi.

 

[Sahih]

 

24865 (11)'de tekrar etmiştir.

 

 

93- Ebu Berze'nin Abdulmelik'i Kınaması

 

1. Ebu Berze

 

27668- Seyyar b. Selame Ebu'l-Minhal er-Riyahi der ki: Babamla birlikte Ebu Berze el-Esleml'nin yanına girdik. O zamanlar henüz küçük bir çocuktum ve kulaklarımda da küpe vardı. Ebu Berze: "Allah'a hamdolsun ki Kureyşlilerden yönetimde olanı kınayabiliyorum. Zira filan kişi falan yerde dünyalık için savaşırken, falan kişi de filan yerde yine dünyalık için savaşmaktadır" dedi. Bununla Abdulmelik b. Mervan'ı kast ediyordu. Hatta İbnu'l-Ezrak'ın yaptıklarından da bahsetti ve şöyle devam etti: "Bu yöneticiler içinde en çok sevdiklerim de makam peşinde olmayan, müslümanların mallarını yemeyen ve ellerini kanlarına bulaştırmayanlardır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de şöyle buyurmuştur: ''Halifeler Kurey'ten olur i Halifeler Kureyşlten olur i Halifeler Kureyşlten olur i üç şeyi yapmaları halinde benim onlar üzerinde, onların da sizler üzerinde bazı hakları vardır. Bu üç şey de hükmetttikleri zaman adil olmaları, kendilerinden merhamet istenildiği zaman merhamet etmeleri ve söz verdikleri zaman sözlerinde durmalarıdırl İçlerinden böyle davranmayan kişinin de Allah'ın meleklerin ve tüm insanların laneti üzerine olsun. ''

 

[Sahih]

 

27019 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

94- Muhtar es-Sekafi isyan.

 

1. Amr b. el-Hamik

 

27669- Rifa'a el-fityani der ki: Muhtar'ın yanına girdiğimde altıma bir minder verdi ve (başka bir minderi göstererek): "Şayet kardeşim Cibril bunun üzerinden kalkmamış olsaydı sana onu verirdim" dedi. Bu sözünden dolayı onun boynunu vurmak istedim, ama kardeşim Amr b. el-Hamik'in bana aktardığı bir hadis aklıma geldi. Zira kardeşimin dediğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mümin biri mümin birine canı konusunda güvence verdikten sonra onu öldürürse ben bu katilden beri olurum'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2688) ve Nesai es-Sünenu'l-kübrada (8686) rivayet ettiler. 13643 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn Ömer

 

27670- Yusuf b. Mihran bildiriyor: Abdullah b. Ömer'in yanında Kufeli bir adam vardı. Bu adam Muhtar'ı anlatmaya başlayınca, İbn Ömer: "Şayet dediğin gibiyse bil ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kıyamet öncesi otuz tane yalancı çıkacaktır'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid' de (7/332) irad etmiştir.

28373 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ