MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

84- Harre Vakası

85- Kabe'nin Yakılması

 

84- Harre Vakası

 

1. Ebu Said

 

27651- Said b. Ebi Said bildiriyor: Mehri'nin azatlısı Ebu Said, Harre vakasının olduğu günlerde Ebu Said el-Hudri'nin yanına geldi. Medine'deki pallahlıktan, çoluk çocuğunun fazlalığından şikayette bulundu. Medine'de bu yöndeki sıkıntıya daha fazla dayanamayacağını ifade edip başka bir bölgeye ayrılma konusunu ona danıştı. Ebu Said el-Hudri ona şu karşılığını verdi: "Yazık sana! Böyle bir şey yapmanı istemem. Zira Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi Medine'nin çile ve meşakkatine katlanıp ölürse ve müslümansa kıyamet gününde onun şefaatçisi (veya şahidi) olurum'' buyurduğunu işittim."

 

Diğer tahric: Müslim (3318) rivayet etti.

28019 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

2. Usame b. Zeyd

 

27652 (1) Usame b. Zeyd der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yüksek bir yerden Medine'deki taş binalara baktı ve: ''Benim gördüğümü siz de görüyor musunuz? Fitnelerin evlerinize yağmur gibi indiğini görüyorum'' buyurdu.

 

[Sahih] ,

 

Diğer tahric: Buhari, fedail (3/28) ve Müslim, fiten 4/2211 (2885) rivayet ettiler.

 

 

 

27653 (2)- Usame der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yüksek bir yerden Medine'deki taş binalara baktı ve: ''Benim gördüğümü siz de görüyor musunuz?'' diye sordu. Yanıdakiler: "Hayır" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fitnelerin evlerinize yağmur gibi indiğini görüyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Abdullah b. Zeyd

 

27654- Amr b. Yahya, babasından bildiriyor: Harre vakası sırasında Abdullah b. Zeyd'e: "Haydi insanlardan biat alan İbn Hanzale'ye gidelim" denildi. "Ne diye biat alıyor?" diye sorunca: "Ölüm üzerine" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Abdullah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den sonra hiç kimseye ölüm üzerine biat etmem" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2959) ve Müslim (1861) rivayet ettiler.

 

 

85- Kabe'nin Yakılması

 

1. Meymune

 

27655- Meymune der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dinde bozulmaların baş göstereceği, kötülüğün baskın olacağı, kardeşlerin ihtilafa düşeceği ve Kabe'nin yakılacağı zamanlarda ne yapacaksınız?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 24/10 (14) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ