MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

86- Yezid'in Mekke'ye Ordu Göndermesi

87- Emevilerin Zorbaları

88- Ubeydullah b. Ziyad (-Yezid b. Muaviye dönemine Irak valisi olup Hz. Hüseyin'in katledilmesini emreden kişidir. -)

89- Yezid b. Muaviye'nin Ölümü

 

86- Yezid'in Mekke'ye Ordu Göndermesi

 

1. Muhammed b. Mesleme

 

27656- Ebu'l-Eş'as es-San'ani der ki: Yezid b. Muaviye bizi İbnu'zZübeyr'e gönderdi. Medine'ye vardığımızda filanın -ravi Ziyad kim olduğunu unutmuştur- yanına girdik. Ona: "İnsanların neler yaptığını görüyorsun. Sen bu konuda ne düşünüyorsun?" diye sorduğumuzda şöyle dedi: "Dostum Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurmuştu:

IIFitnelere yetiştiğin zaman Uhud dağına git, kılıcının keskinliğini körelt ve evinde otur. Şayet (müslümanlardan) biri (seni öldürmek için) evine girerse, sen kilere gir. Peşinden kilere girdiği zaman da dizlerinin üzerine çök ve ona: ''Hem günahımı, hem de kendi günahını yüklen! Bu şekilde de cehennem ahalisinden biri olursun ki zalimlerin cezası budur'' de. '' Ben de kılıcımı köreltip evimde oturuyorum."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (3377) rivayet etti. 27531 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

27657- Said el-Makburi bildiriyor: Ebu Şureyh el-Adevi, Mekke üzerine birlikler gönderen vali Amr b. Said'e şöyle dedi: "Ey vali! İzin ver de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'yi fethetmesinin ikinci gününde söylediği bir şeyi sana bildireyim. Zira söylediğini bizzat kulaklarımla duydum, gözlerimle gördüm ve hala aklımda tutuyorum. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Allah'a hamdu senada bulunduktan sonra şöyle buyurdu:

''Mekke'yi insanlar değil, bizzat Allah haram bölge kılmıştır. Bunun içindir ki Allah'a ve ahiret gününe inanan hiçbir kişiye bu bölge içerisinde kan dökmesi veya bölge içindeki bir ağacı kesmesi helal değildir. Şayet birileri benim burada savaşmama danayarak savaşmak isterse onlara: ''Allah bu konuda Resulüne izin verdi, ancak size izin vermedi!'' deyin. Allah da bana günün az bir zamanı için bu izni vermiştir ve artık dün olduğu gibi bugün de tekrar haram bölge olmuştur. Burada hazır bulunanlar bulunmayanlara bunu bildirsin!''

 

Diğer tahric: Buhari (1832) rivayet etti.

27887 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

87- Emevilerin Zorbaları

 

1. Ebu Hureyre

 

27658 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Umeyye oğullarının zorbalarından biri, benim şu minberimin üzerine çıkacaktır" buyurduğunu işittim.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/240): "İsnadında ismi verilmeyen bir ravi vardır" demiştir.

 

 

 

27659 (2)- Ali b. Zeyd bildiriyor: İşiten birinin bana bildirdiğine göre Ebu Hureyre şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Benim minberimin üzerinde Umeyye oğullarının zorbalarından birinin burnu kanayacak ve bu kanı akacaktır'' buyurduğunu işittim." Yine gören birinin bana bildirdiğine göre Amr b. Said b. el-As'ın burnu, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in minberinin üzerinde kanamış ve bu kanı akmıştır.

 

[Zayıf]

 

 

 

27660- Şa'bi der ki: Abdullah b. ez-Zübeyr'in Kabe'ye dayanmış bir şekilde: "Bu Kabe'nin Rabbine andolsun ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) filan kişi ile soyundan gelecek olanları lanetlemişti" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9230) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. Ancak Bezzar: "Allah, Peygamber'inin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) lisanı ile Hakem'e ve onun soyundan gelenlere lanet etmiştir" ibaresini kullanmıştır. Taberani buna benzer bir rivayette bulunmuştur. Taberanl'nin diğer bir rivayeti Ahmed'in rivayeti gibidir. Ahmed'in ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

88- Ubeydullah b. Ziyad (-Yezid b. Muaviye dönemine Irak valisi olup Hz. Hüseyin'in katledilmesini emreden kişidir. -)

 

1. Ebu Zer

 

27661- Ebu'ı-Aliye der ki: Bir defasında Ubeydullah b. Ziyad namazı geciktirerek kıldırdı. Bu konuyu Abdullah b. es-Samit'e sorduğumda bacağıma vurup şöyle dedi: "Ben de bu konuyu dostum Ebu Zer'e sorduğumda bacağıma vurup şöyle dedi: "Bunu dostum Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorduğumda: "Sen namazlarını vaktinde kıL. Daha sonra kılan cemaate rastladığında: ''Ben namazı kılmıştım, bir daha kılmam'' deme, onlarla da kıl'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 1/448 (648), Nesai 2/113 (859), İbn Mace 1/398 (1256) ve Darimi 1/304 (1227) rivayet ettiler.

 

 

89- Yezid b. Muaviye'nin Ölümü

 

1. Dahhak b. Kays

 

27662- Hasan bildiriyor: Yezid b. Muaviye öldüğünde Dalıhak b. Kays, Kays b. Heysem'e şöyle bir mektup yazdı: "es-Selamu aleyke! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kıyamet kapmaya yakın gecenin koyu karanlığı gibi; duman kütleleri gibi fitneler baş gösterecektir, Bu fitnelerde kişinin bedeni gibi kalbi de ölecektir, Mümin biri olarak güne başlarken akşama kafir biri olacaktır, Akşam mümin biri iken sabaha Kafir biri olarak çıkacaktır, Dünyalık karşılığında ahiretteki nasibini ve dinini satacaktır,'' Bil ki Yezid b. Muaviye öldü. Siz de bizim kardeşlerimiz ve sevdiklerimizsiniz. Biz birini seçene kadar hilafet konusunda acele etmeyin."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric:Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (8135) ve Hakim, Müstedrek'te (3/523) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ