MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

83- Hz. Hüseyin'in Faziletleri

 

1.Ya'la b. Murre

 

27646- Ya'la el-Amiri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir yemek davetine çıktık. Giderken bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındakilerin önünde durdu. Hüseyin de birkaç çocukla birlikte oynuyordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu yakalamak istedi, ancak Hüseyin bir o yöne bir bu yöne koşmaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tutana kadar onunla şakalaştı. Tuttuktan sonra bir elini ensesine bir elini de boğazına koydu ve onu ağzından öptü. Sonra: ''Hüseyin bendendir, ben de Hüseyinidenim. Hüseyinli sevenleri Allah da sever. Hüseyiniden nice topluluklar çıkacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-Müfred'de (s. 133, no. 366), Tirmizi, menakib 5/658 (3775, "hasen"), İbn Mace, mukaddime 1/51 (144) ve İbn Hibban (s. 554, no. 2240) rivayet ettiler. Hakim (3/177) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi, bu hükmünde onu onaylamıştır. 26143 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn Ömer

 

27647 (1) İbn Ebi Nu'ın bildiriyor: Adamın biri Abdullah b. Ömer b. elHattab'a ihramlının sinek öldürmesi konusunu sorunca İbn Ömer'in şu karşılığı verdiğini işittim: "Iraklılar, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızının oğlunu öldürmüşler, ama sinek öldürmenin hükmünü soruyorlar! Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar (Hasan ve Hüseyin) dünyada benim reyhan çiçeklerimdir'' buyurmuştu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7/77-78) ve Tirmizi (4/339-340) rivayet ettiler.

 

 

 

27648 (2)- İbn Ebi Nu'ın der ki: İbn Ömer'in yanında otururken adamın biri geldi ve sivrisinek kanının hükmünü sordu. İbn Ömer adama: "Sen kimlerdensin?" diye sorunca, adam: "Irak ahalisindenim" karşılığını verdi. Bunun üzerine İbn Ömer şöyle dedi: "Şu adama bakın hele! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in torununu öldürmüşler, ama bana sivivrisinek öldürmenin hükmünü soruyor! Oysa Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar (Hasan ve Hüseyin) dünyada benim reyhan çiçeklerimdir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

27649 (3)- İbn Ebi Nu'ın der ki: İbn Ömer'in yanında otururken adamın biri geldi ve sivrisinek kanının hükmünü sordu. İbn Ömer adama: "Sen kimlerdensin?" diye sorunca, adam: "Irak ahalisindenim" karşılığını verdi. Bunun üzerine İbn Ömer şöyle dedi: "Şu adama bakın hele! Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) torununu öldürmüşler, ama bana sivrisinek öldürmenin hükmünü soruyor! Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Onlar (Hasan ve Hüseyin) dünyada benim reyhan çiçeklerimdir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

27650 (4)- İbn Ebi Nu'ın bildiriyor: Irak ahalisinden bir adamın İbn Ömer'e ihramlının sinek öldürmesi konusunu sormasına şahit oldum. İbn Ömer şu karşılığı verdi: "Ey Iraklılar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızının oğlunu öldürmüşsünüz, ama ihramlının sinek öldürmesinin hükmünü soruyorsunuz! Oysa Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar (Hasan ve Hüseyin) dünyada benim reyhan çiçeklerimdir'' buyurmuştu."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ