MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

79- Hz. Hüseyin'in Öldürülmesi ile ilgili Hadisler

80- Hz. Hüseyin'in Kesik Başı

81- Hz. Hüseyin'in Öldürülmesi Konusunda ibn Abbas'ın Rüyası

82- Hz. Hüseyin'in Öldürülme Haberi ve Tarihi

 

79- Hz. Hüseyin'in Öldürülmesi ile ilgili Hadisler

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

27641- Abdullah b. Nucey, babasından bildiriyor: Hz. Ali ile bir yolculuğa çıktım. Yolculuk sırasında ibriğini ben taşıyordum. Sıffin'e doğru giderken Ninova'nın hizasına geldiğinde: "Ey Ebu Abdillah! Sabret! Ey Ebu Abdillah! Fırat kenarında sabret!" demeye başladı. Neden öyle dediğini sorduğumda ise dedi ki: "Bir defasında Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiğimde gözlerinden yaşlar akıyordu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Birine mi öfkelendin? Neden gözlerinden yaş akıyor?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: ''Hayır! Cebrail az önce yanımdan gitti. Hüseyin'in Fırat kenarında öldürüleceğini söyledi ve: ''Öldürüleceği yerin toprağını sana koklatmamı ister misin?'' diye sordu. ''İsterim'' dediğimde elini uzatıp oradan bir avuç toprak aldı ve bana verdi. Bunu görünce de yaşlarıma hakim olamadım. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/187): "Ahmed, Ebu Ya'la, Bezzar ve Taberani rivayet ettiler. Ravileri güvenilirdir" demiştir.

26161 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

80- Hz. Hüseyin'in Kesik Başı

 

1. Enes b. Malik

 

27642- Enes der ki: Hz. Hüseyin'in kesik başı Ubeydullah b. Ziyad'a getirildiğinde bir leğenin içine konuldu. Ubeydullah elindeki bir şeyle başına dokunmaya başladı ve güzelliği yönünde bir şeyler söyledi. Ben de: "Ailesi içinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en çok benzeyen oydu" dedim. Hüseyin'in saçları çivit otuyla boyanmıştı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3748) rivayet etti. 26156 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

81- Hz. Hüseyin'in Öldürülmesi Konusunda ibn Abbas'ın Rüyası

 

1. Enes b. Malik

 

27643- İbn Abbas der ki: Hz. Peygamber'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güpegündüz rüyamda gördüm, saçı sakalı dağınık üstü başı tozlu, elinde içinde kan olan bir şişe vardı ve sanki onunla bir şeyarıyordu. Ben: "Bu nedir?" diye sorunca şöyle dedi: ''Hüseyin'in ve arkadaşlarının kanı. '' Ben o sözünden bu yana o günün hangi gün olduğunu gözıüyorum.

 

Ravi Ammar der ki: "(İbn Abbas'ın bahsettiği) söz konusu o günü aklımızda tuttuk. Hüseyin'in de aynı günde öldürüldüğünü tesbit ettiler."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/193-194): "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

82- Hz. Hüseyin'in Öldürülme Haberi ve Tarihi

 

1. ümmü Seleme

 

27644- Şehr b. Havşeb der ki: Hüseyin b. Ali'nin öldürüldüğü haberi geldiğinde Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı ümmü Seleme, Irak ahalisine lanetler edip şöyle dedi:

Onu öldürdüler! Allah canlarını alsın! Onu kandırıp küçük düşürdüler.

Allah onlara lanet etsin! Bir sabah Fatıma, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yaptığı etli yemekten bir tabak getirmişti. Tabağı Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önüne koyunca ona: ''Amcan oğlu (Ali) nerede?'' diye sordu. Fatıma:

"Evdedir" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gidip onu çağırı yanında iki oğlunu da getir'' buyurdu.

Fatıma oğullarını ellerinden tutup geldi, Ali de arkalarında yürüyordu.

İçeriye girdiklerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocukları kucağına, Ali'yi sağına, Bitıma'yı da soluna oturttu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine'de üzerinde yatmak için yaygı olarak kullandığımız altımdaki

 

Hayber işi bir örtüyü çekti ve hepsini bu örtünün altına aldı. Sol eliyle örtünün bir ucunu tuttu, sağ elini de dua için açarak: "Allahım! Bunlar benim ailemdir. Onların kusurlarını gider ve tertemiz kıL. Allahım! Bunlar Ehl-i Bey(imdir. Onların kusurlarını gider ve tertemiz kıl. Allahım! Bunlar benim ailemdir. Onların kusurlarını gider ve tertemiz kıl'' diye dua etmeye başladı. "Ey Allah'ın Resulü! Ben ailenden değil miyim?" diye sorduğumda: ''Tabi ki! Sen de örtünün altına gir'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) amcası oğlu, torunları ve kızı hakkında yaptığı duayı bitirdikten sonra ben de örtünün altına girdim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3871) rivayet etti.

21746 (3)'te geçmiştir.

 

 

2. Ebu'l-Melih

 

27645- Davud b. Amr bildiriyor: Nafi' b. Ömer b. Cemil el-Cumahi: "Ata, İbn Ebi Müleyke ve İkrime b. Halid'in Akabe cemresini Kurban bayramı gününde sabah namazından önce taşladıklarını gördüm" dedi.

Abdullah der ki: Babam (Ahmed), bunu rivayete eden Davud'a: "Ey Ebu Süleyman! Bunu Nafi' b. Ömer'den ne zaman işittin?" diye sorunca, Davud:

"Altmış dokuz yılında, Hüseyin'in öldürüldüğü yıl işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

12028 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ