MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

76- Muaviye'nin Konuşmaları ve Haccı

 

1. Muaviye

 

27635- Said b. el-Müseyyeb bildiriyor: Hz. Aişe, yanına giren Muaviye'ye: "Burada seni öldürmesi için bir adamı saklamamdan korkmuyor musun?" diye sordu. Muaviye: "Girenin güvende olduğu bir evdeyken bunu bana yapmazsın. Hz. Peygamber'in de (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İman ihaneti bağlar (mümin ihanet etmez'' buyurduğunu işittim. Hem senin ihtiyaçlarını karşılıyorken bunu neden yaparsın?" karşılığını verdi. Aişe: "Doğru söylüyorsun" deyince de Muaviye: "O zaman Rabbimize kavuşana kadar bu işte (yönetim işinde) bize karışma" dedi.

 

[Hasen]

 

23682 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Muaviye

 

27636- Ebu Abd Rabbih der ki: Şu minber üzerinde Muaviye'nin şöyle dediğini işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Dünyadan geriye kalan bela ve fitneden öte değildir. Kişinin amelleri de kap(taki gıda) gibidir. üst tarafı güzelse alt tarafı da güzelolur. üst tarafı bozuksa alt tarafı da bozulur'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1339 (4035) ve İbnu'l-Mübarek Zühd (s. 211, no. 596) rivayet ettiler.

 

 

3. Muaviye

 

27637- Ebu Amir Abdullah b. Luhay der ki: Muaviye b. Ebi Süfyan ile haccettik. ''Resulullah (s.a.v.): ''İki kitabın tabiileri (Yahudi ve Hristiyanlar) dinlerinde 72 fırkaya ayrıldılar. Bu ümmette 73 fırkaya ayrılacak, biri hariç hepsinin yeri cehennem olacaktır. Bu biri de (büyük çoğunluğun bulunduğu) cemaattir. Yine ümmetimden öyle topluluklar çıkacak ki kuduz olan kişinin bu hastalığının bulaşmadık tek bir sinir ve mafsal bırakmaması gibi ihtiraslar da bu toplulukların her haline sirayet edecektir'' buyurmuştu. Ey Araplar! Şayet sizler Peygamberinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirdiklerine göre hareket etmeyecekseniz, o zaman başkalarının bunlara göre hareket etmemesini normal karşılamak lazımdır."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4597) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ