MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

77- Kostantiniyye'ye Sefer Düzenlemesi

 

1. Bişr b. Suheym

 

27638- Abdullah b. Bişr el-Has'ami'nin, babasından bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kostantiniyye fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel bir komutan; onu fetheden ordu da ne güzel bir ordudur" buyurmuştur.

Abdullah der ki: "Mesleme b. Abdilmelik beni çağırıp bu konuyu sordu.

Ben bu hadisi ona aktardığımda Kostantiniyye (İstanbul) üzerine bir sefer düzenledi.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 2/38 (1216) rivayet etti. Hakim (4/421-422) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır. Heysemi (6/218-219) zikretmiş ve: "Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet ettiler. Ravileri güvenilirdir" demiştir. 28563 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Ebu Sa'Iebe

 

27639- Abdurrahman b. Cübeyr, babasından bildiriyor: Muaviye'nin hilafeti zamanında Fustat'ta Ebu Sa'labe el-Huşeni'nin: "Vallahi bu ümmet (Allah katında) yarım gün (dünyada beş yüz yıl) daha ayakta kalmaktan aciz değildir. Şam'ın da bir adam ile ailesinin sofrası (kontrolünde) olduğunu gördüğünde, işte o zaman Kostantiniyye (İstanbul) fethedilecektir" dediğini işittim. Bunu söylediğinde de Muaviye, Kostantiniyye üzerine bir ordu göndermişti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, melahim 4/125 (4339) rivayet etti. Hakim (4/424) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

SONRAKİ