MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

74- Muaviye'nin Halifeliği

75- Muaviye Hakkındaki Hadisler

 

74- Muaviye'nin Halifeliği

 

1. Muaviye

 

27632- Ebu ümeyye Amr b. Yahya b. Said, dedesinden bildiriyor: Ebu Hureyre hastalandığı zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in abdest suyunu Muaviye hazırlamaya başladı. Bir defasında Muaviye, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e abdest için su dökerken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir veya iki defa başını kaldırıp ona baktı ve: "Ey Muaviye! Olur da yönetici olursan Allah'a karşı takvalı; insanlara karşı adaletli ol" buyurdu. Bundan dolayı

Muaviye: "Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sözünden sonra yönetim işine maruz kalmayı bekledim ki sonunda başıma geldi" derdi.

 

26875 Cl)'de tekrar etmiştir.

 

 

75- Muaviye Hakkındaki Hadisler

 

1. İrbad b. Sariye

 

27633- İrbad b. Sariye es-Sülemi der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayı boyunca: "Bereketli yemeğe buyrun!" diyerek sahur yemeğine davet ettiğini işittim. Sonra: "Allahım! Muaviye'ye Kitab'ı ve hesabı öğret. Onu azaptan koru '' diye dua ettiğini işittim.

 

[Sahih]

 

26873 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Abdurrahman b. Ebi Amire

 

27634- Abdurrahman b. Ebi Amire el-Ezdi bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Muaviye'yi andı ve: "Allahım! Onu hidayete eren, erdiren ve hidayete vasıta olan biri kıl'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, mend.kib 5/687 (3842, "hasen garib"), Taberani 2/299 (2252) ve İbn Sa'd (2/78) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ