MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

73- Hasan (r.a.)'ın Faziletleri

 

1. Ebu Bekre

 

27621 (1) Ebu Bekre der ki: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hasan ile birlikte minberin üzerinde gördüm. Bir Hasan'a bir cemaate bakıyor ve: ''Bu oğlum efendi biridir. Allah'ın onun sayesinde Müslümanlardan iki büyük topluluğun arasını bulacağını umuyorum'' diyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, sulh 5/307 (2704), Ebu Davud, sünne 4/216 (4662), Tirmizi, menakib 5/658 (3773, "hasen sahih") ve Nesai, cumu'a (3/107) rivayet ettiler.

 

 

 

27622 (2)- Ebu Bekre der ki: Bir gün Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir şeyanlatırken Hasan b. Ali de kucağındaydı. Bir bize dönüp konuşuyor, bir Hasan'a dönüp onu öpüyordu. Sonra: ''Bu oğlum efendi biridir. Şayet yaşarsa Müslümanlardan iki büyük topluluğun arasını bulacağını umuyorum'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

27623 (3)- Ebu Bekre der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere hutbe verirken Hasan b. Ali geldi ve yanına minbere çıktı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kucağına alıp saçlarını okşadı ve: ''Bu oğlum efendi biridir. Allah'ın onunla, Müslümanlardan iki büyük topluluğun arasını bulacağını umuyorum'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

27624 (4)- Ebu Bekre der ki: Bir defasında Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cemaate namaz kıldırırken secdeye varınca, Hasan b. Ali onun sırtına çıkıyordu. Hasan bunu defalarca yapınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Vallahi bu çocuğa başka hiç kimseye davranmadığın gibi davranıyorsun" dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu oğlum Seyyid (efendi) biridir ve Allah onun vesilesiyle iki Müslüman grubu barıştıracaktır'' buyurdu.

 

Ravi Hasan der ki: "Vallahi! Hasan'ın hilafeti döneminde hacamatçının kabı kadar bile kan akmış değildir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (6964) rivayet etti. 5680 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

1. Ebu Hureyre

 

27625 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hasan için: ''Allahım! Ben bunu seviyorum! Sen de onu ve onu sevenleri sev'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/286-287), Müslim (2/241) ve İbn Mace (142) rivayet ettiler.

 

 

 

27626 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullahlla (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte Medine çarşılarından birindeydik. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çarşıdan ayrılınca ben de onunla birlikte gittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Fatıma'nın evinin avlusuna geldi ve Hasan'a: ''Hey ufaklık! Hey ufaklık! Hey ufaklık! '' diye seslendi. Cevap gelmeyince de oradan ayrıldı ve Aişe'nin evine gitti. Ben de onunla birlikte gittim. Evin avlusunda otururken Hasan b. Ali geldi. Ben, annesinin onu yıkamak ve boynuna da kokulu gerdanlık takmak için evde tuttuğunu düşündüm. Hasan gelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona sarıldı ve üç defa: ''Allahım! Ben onu seviyorum! Sen de onu ve onu sevenleri sevrı diye dua etti.

 

[Sahih]

 

 

2. Bera b. Azib

 

27627 (1) Bera b. Azib bildiriyor: Bir defasında Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hasan'ı kucağında taşırken bana: ''Ben bunu seviyorumı sen de onu sev'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3749), Müslim (6338-9) ve Tirmizi (3783) rivayet ettiler.

 

 

 

27628 (2)- Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Hasan b. Ali'yi omuzlarına aldığını ve: ''Allahım! Ben bunu seviyorumı sen de onu sev'' buyurduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

27629- Umeyr b. İshak der ki: Ebu Hureyre, Hz. Hasan ile karşılaşınca: "Karnını aç da seni oradan öpeyim. Zira Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seni oradan öptüğünü gördüm" dedi. Hasan karnını açtı, Ebu Hureyre de onu karnından öptü.

 

[Sahih]

 

3878 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

27630- Asım b. Kuleyb, babasından bildiriyor: Ebu Hureyre'nin: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Beni rüyasında gören kişi gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz'' buyurdu" dediğini işittim. Aynı hadisi İbn Abbas da bana aktarınca ona: "Ben Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rüyamda gördüm" dedim. İbn Abbas: "Gerçekten gördün mü?" diye sorunca: "Evet, vallahi gördüm" dedim ve yürüyüşü ile beden özelliklerinde Hasan b. Ali gibi olduğunu söyledim. İbn Abbas: "Evet, Hasan ona benzerdi" dedi.

 

Diğer tahric: Tirmizi Şemail.de (391) rivayet etti.

19914 (3)'de tekrar etmiştir.

 

 

6. Ebu Cuhayfe

 

27631- İsmail b. Halid bildiriyor: "Ebu Cuhayfe bana rüyasında Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüğünü ve insanlar içinde en çok Hasan b. Ali'nin ona benzediğini söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fedail 7/95 (3752) ve Tirmizi 5/659 (3777, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ