MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

70- Öldürülen Haricilerin Başlarının Mescid Önünde Dikilmesi

 

1. Ebu Umame

 

27609 (1) Seyyar der ki: Irak taraflarında öldürülen (Harici) kişilerin kesik başları getirildi ve (Dimaşk'taki) mescidin önünde dikildi. Ebu Umame mescide girip iki rekat namaz kıldıktan sonra kesik başların yanına çıktı. Onlara baktıktan sonra başını göğe kaldırdı ve üç defa: "Gökyüzünün altındaki en kötü ölüler bunlar" dedi. Sonra: "Bunların öldürdükleri de gökyüzünün altında en hayırlı ölülerdir" dedi. Kesik başların sahipleri için yine üç defa: "Bunlar cehennem köpekleridir" dedi. Sonrasında ağlayarak oradan ayrıldı. Adamın biri ona: "Ey Ebu Umame! Onlara cehennem köpekleri dedin. Bu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğin bir şey mi yoksa kendi yanından mı söyledin?" diye sorunca, Ebu Umame: "Sübhanallah! Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir iki (üç, dört, beş, altı) hatta yedi defadan daha fazla duymamış olsam onlara bunu demekle pek cüretkar davranmış olurdum" karşılığını verdi. Adam: "O zaman neden ağlıyorsun?" diye sorunca, Ebu Umame: "Onlara acıdığımdan" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (15/357), Humeydi (908) ve Beyhaki (8/188) rivayet ettiler. Hakim (2/149-150) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

27610 (2)- Ebu Galib der ki: Ezrakierden öldürülenlerin kesik başları Şam'a getirildiğinde mescidin merdivenlerinde (direğe) dikildi. Ebu Umame gelip onları görünce gözleri yaşardı ve üç defa: "Cehennem köpekleri!" dedi. Sonra: "Gökyüzünün altındaki en kötü ölüler bunlar! Bunların öldürdükleri de gökyüzünün altında en hayırlı ölülerdir" dedi. Ona: "Neden gözlerin yaşardı?" diye sorduğumda: "Onlara acıdığımdan! Zira bunlar önceden müslümandı" dedi. Ona: "Cehennem köpekleri sözünü kendi yanından mı söyledin, yoksa bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mi işittin?" diye sorduğumda: "Kendi yanımdan söylemiş olsam onlara karşı pek cüretkar davranmış olurdum. Aksine bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir değil iki değil, üç değil birçok defa işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27611 (3)- Ebu Galib bildiriyor: Ebu Umame, bazı kişilerin kesik başlarının Dimaşk mescidinin merdivenlerinde dikili olduğunu görünce üç defa: "Cehennem köpekleri!" dedi. Sonra: "Gökyüzünün altındaki en kötü ölüler bunlar! Öldürdükleri kişiler de en hayırlı ölülerdir" dedi ve: "O gün bazı yüzler ağarır, bazı yüzler kararır"[Al-i İmran 106] ayetini okudu. Ebu Umame'ye: "Sen bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mi işittin?" diye sorduğumda: "Şayet bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir, iki, üç, dört, beş, altı hatta yedi defa işitmemiş olsaydım sizlere aktarmazdım" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27612 (4)- Safvan b. Süleym der ki: Ebu Umame el-Bahili, Dimaşk'a geldiğinde Harura'da öldürülen (Harici) kişilerin kesik başlarının dikili olduğunu gördü ve üç defa: "Cehennem köpekleri!" dedi. Sonra: "Gökyüzünün altındaki en kötü ölüler bunlar! Öldürdükleri kişiler de en hayırlı ölülerdir" dedi ve ağlamaya başladı. Adamın biri ona: "Ey Ebu Umame! Bunu kendi yanından mı söyledin, yoksa (Resulullah'tan) işittin mi?" diye sorunca, Ebu Umame: "Kendi yanımdan söylemiş olsaydım onlara karşı pek cüretkar davranmış olurdum. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir defa değil, iki defa değil, daha fazla işittim" dedi. Adam: "O zaman neden ağlıyorsun?" diye sorunca: "Bunların İslam'dan çıkmasına, tefrikaya düşüp dinlerini parçalamalarına ağladım" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ