MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

71- Hz. Ali'nin Öldürülmesi

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

27613 (1)-z Zeyd b. Vehb der ki: Basra ahalisi Haricilerinden bir grup Hz. Ali'nin yanına geldi. İçlerinde Ca'd b. Ba'ce adında bir adam da vardı. Ba'ce: "Ey Ali! Allah'tan kork! Sen de öleceksin!" deyince, Ali: "Aksine öldürüleceğim! Şuradan (başımdan) alacağım bir darbeyle şurası (sakallarım) kana bulanacak. Bu bana bir söz olarak verilmiş ve takdir edilmiştir" karşılığını verdi. Adam giysilerinden yana da onu kınayınca, Ali: "Beni giysimden dolayı ne diye kınıyorsunuz? Oysa böylesi bir giysi hem kibirden çok uzak, hem de müslümanlara örnek olması bakımından daha uygundur" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisi (157) rivayet etti.

 

 

 

27614 (2)- Fadale b. Ebi Fadale -ki Ebu Fadale, Bedir savaşına katılmış birisidir-'- der ki: Babamla birlikte hastalığı ağırlaşan Ali b. Ebi Talib'i ziyarete gittik. Babam ona: "Hala neden burada duruyorsun? Şayet ecelin gelirse cenaze işlerini ancak Cüheyneli bedeviler yapacaktır. Bunun yerine seni Medine'ye götürsünler. Orada ecelinin gelmesi durumunda cenaze işlerini arkadaşların yerine getirir, namazını onlar kıldırırlar" deyince, Ali:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halife olmadan ölmeyeceğimi, şuramın (başımın) kanıyla şuramın (sakallarımın) kana bulanacağını söylemişti" karşılığını verdi. Sonrasında da Ali öldürüldü. Babam Ebu Fadale de Sıffin savaşında Ali'nin yanında savaşırken öldürüldü.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (3/113, "sahih") rivayet etti. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/136-137) der ki; "Hadisi imam Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden Abdullah b. Muhammed b. Akil hadisi hasen olan biridir. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

27615 (3)- Abdullah b. SEbu' der ki: Ali'nin: "Şuramın (başımın) kanıyla şuram (sakallarım) kana bulanacak. (Beni öldürecek) şaki adam hala ne diye bekliyor?" dediğini işittim. Ona: "Ey müminlerin emiri! Kim olduğunu söyle de onu ailesiyle birlikte öldürelim!" dediklerinde, Ali: "O zaman vallahi benim katilim olmayan birinin öldürmüş olursunuz!" karşılığını verdi. Ona:

"O zaman bizim için yerine bir halife seç" dediklerinde, Ali: "Hayır! (Hilafet konusunda) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi nasıl bıraktıysa ben de sizleri öyle bırakacağım" karşılığını verdi. Ona: "Rabbinin huzuruna çıktığında ne diyeceksin?" diye sorduklarında: "Allahım! Beni dilediğin kadar aralarında bıraktın, sonra da katına aldın. Sen ise onlarla birlikte kalacaksın ve dilersen onları ıslah eder, dilersen de bozarsın, diyeceğim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/137): "Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri, Abdullah b. SEbu' dışında Sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir. Bezzar hasen senetle rivayet etti" demiştir.

 

 

 

27616 (4)- Abdullah b. SEbu' der ki: Hz. Ali bizlere bir hutbe verdi. Hutbesinde: "Daneyi yaran ve canlıları yaratana andolsun ki şuramın (başımın) kanı şuramı (sakalımı) kana bulayacaktır" dedi. İnsanlar: "Kim olduğunu söyle! Vallahi onu ailesiyle birlikte öldürelim!" deyince, Ali:

"Allah adına katilimin dışında kimseyi öldürmemenizi istiyorum" karşılığını verdi. Ona: "Böyle olacağını biliyorsan o zaman yerine bir halife seç" dediklerinde: "Hayır! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu işi (halife seçimini) nasıl size bıraktıysa ben de aynı şekilde onu size bırakıyorum" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Ammar b. Yasir

 

27617- Ammar b. Yasir der ki: Zatu'l-Uşeyre gazvesinde Hz. Ali ile yoldaştık. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oraya gelip konakladığında Mudlic oğullarından bir topluluğun, hurmalıkları içinde olan bir su kaynağında çalıştıklarını gördük. Ali bana: "Ey Ebu'l-Yakzan! Onların yanına gidip nasıl çalıştıklarına bakalım mı?" deyince birlikte yanlarına gittik. Bir süre onların çalışmalarını izledikten sonra uyku bastırdı. Bunun üzerine Ali'yle hurma ağaçlarının sık olduğu bir yere gidip toprak üzerinde uzanıp uyuduk. Vallahi Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayağıyla bizi dürtmesiyle kendimize geldik. Toprak üzerinde uyuduğumuz için de üzerimiz toz toprak olmuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işte o günü üzerindeki topraktan dolayı Ali'ye: ''Ey Ebu TurabI" dedi.

Sonra bize: ''İnsanlar içinde en bedbaht olan iki kişinin kim olduğunu size söyleyeyim mi?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dedik. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''Bunlardan biri Semud kavminden (Salih peygambere ait olan) deveyi boğazlayan Uhaymir'dir. Ey Alil Diğeri de şurana (başına) vurup da şuranı (sakallarını kana) bulayacak olan kişidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai es-Sünenu'l-kübra'da (8485) rivayet etti.

24610 (1)'de tekrar etmiştir

 

 

3. Ali b. Ebi Talib

 

27618- Ebu Tihya der ki: İbn Mülcem, Hz. Ali'yi (hançeriyle) vurduğu zaman, Ali: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisini öldürmek isteyen kişiye ne yaptıysa buna da aynısını yapın" dedi. Bunun üzerine İbn Mülcem'i öldürüp sonra da yaktılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai es-Sünenu'l-kübra'da (8485) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ