MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

62- Hz. Ali'nin Bazı Hutbeleri

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

27519- İbrahim et-Teymi, babasından bildiriyor: Hz. Ali bize verdiği hutbesinde şöyle dedi: "Yanımızda Allah'ın Kitab'ı ve şu kağıttan başka okunacak bir şeylerin olduğunu iddia edenler yalan söylüyordur. Bu kağıtta da zekat develerinin yaşları ile yaralamalardaki diyetler konusunda bir şeyler yazılıdır. Yine içinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şu sözleri yazılıdır: ''Ayr'dan Sevr'e kadar Medine haram bölgedir. Allah'ın, meleklerin ve tüm insanların laneti bu bölge içinde cinayet işleyen veya cani olan birini himaye eden kişinin üzerine olsun. Allah kıyamet gününde böylesi bir kişiden farz olsun nafile olsun hiçbir ibadeti kabul etmez. Yine Allah'ını meleklerin ve tüm insanların laneti kendini babasından başka birine nisbet eden veya gerçek efendilerinden başkalarını efendi edinen kölelerin üzerine olsun. Allah kıyamet gününde böylesi bir kişiden farz olsun nafile olsun hiçbir ibadeti kabul etmez. Bir müslümanın başka dinden birine vereceği güvence (eman) bütün müslümanları bağlar. Bu konuda makam olarak en altta olan kişinin bile bunu verme hakkı vardır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3172, 6755, 7300), Müslim (1370) ve Tirmizi (2127) rivayet ettiler.

27954 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Ali b. Ebi Talib

 

27520- Tarık b. Şihab der ki: Hz. Ali'nin minberde şöyle dediğine şahit oldum: "Vallahi, yanımızda Allah'ın Kitab'ından ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), içinde zekat miktarlarını belirttiği şu kılıcımda asılı duran kağıttan başka okunacak bir şey yoktur. Bu kağıt da Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), süsleme olarak demirden halkaları bulunan kılıcına asılıydı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bezzar (513) rivayet etti.

9074 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Ali b. Ebi Talib

 

27521- Habbe el-Ureni der ki: Bir defasında Hz. Ali minber üzerindeyken azı dişleri görünecek kadar çok güldü ki daha önce bu kadar güldüğünü görmüş değildim. Sonra şöyle dedi: "Ebu Talib'in bir sözünü hatırladım. Batn-ı Nahle'de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kılarken Ebu Talib geldi. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yeğenim! Ne yapıyorsunuz?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu İslam'a davet etti. Ebu Talib: "Yaptığınızda veya dediğinizde kötü olan bir şey yok. Ancak vallahi (secde ederek) kalçalarımı asla benden üstte tutamam!" dedi." Sonrasında Ali üç defa: "Allahım! Bu ümmet içinde Nebiinden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra (ilk olarak) benden başka sana kulluk eden birini tanımıyorum" dedi ve: "Diğerleri namaz kılmadan yedi (gün veya yıl) önce namaz kılmaya başladım" diye ekledi.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/102) zikretmiş ve şöyle demiştir: "Ahmed, Ebu Ya'la, Bezzar ve Taberani, M. el-Evsat'ta rivayet etti. İsnadı hasen' dir."

 

 

4. Ali b. Ebi Talib

 

27522- Ebu Amir el-Müzeni, Temim oğullarından bir ihtiyardan bildiriyor: Ali bize bir hutbe verdi veya şöyle dedi: "İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelecek ki varlıklı olanlar elindeki malları sıkı sıkıya yanında tutacaktır. Oysa onlara emredilen bu değildir. Zira Allah: "Aranızda iyilik yapmayı unutmayın''[Bakara 237] buyurur. Böylesi bir zamanda kötülere değer verilir, iyiler küçümsenir ve darda kalanlarla istemedikleri satışlar yapılır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zorda kalmışa satışı, teslim alınması meçhul olan şeyin satışını ve olgunlaşmadan önce meyvelerin satışını yasaklamıştır."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3382) rivayet etti. 15320 (1)'de tekrar etmiştir. 

 

 

SONRAKİ