MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

63- Cemel Vakası ile Ilgili Hususlar - Hz. Aişe'nin Basra'ya Çıkışı

64- Hz. AIi'nin Basra'ya Gelmesi

65- AIi'nin, Ammar ile Hasan'ı Kufe'ye Göndermesi

 

63- Cemel Vakası ile Ilgili Hususlar - Hz. Aişe'nin Basra'ya Çıkışı

 

1. Hz. Aişe

 

27523 (1) Kays der ki: Aişe, Basra'ya gidişinde gece vakti Amir oğullarının suyuna varınca bölgenin köpekleri havlamaya başladı. Aişe: "Bu suyun adı ne?" diye sorunca: "Hav'eb suyu" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Aişe: "Sanıyorum buradan geri döneceğim!" dedi. Yanındakilerden biri: "Aksine yoluna devam et ki müslümanlar seni görsün. Belki Allah bununla müslümanların arasını bulur" deyince, Aişe: "Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), biz hanımlarına: ''Nasıl olur da içinizden birine Haveb'in köpekleri havlayabilir?'' buyurmuştu" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bezzar (4/94) ve Ebu Ya'la 8/282 (4868) rivayet ettiler. Heysemi (7/234): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

27524 (2)- Kays b. Ebi Hazım der ki: Hz. Aişe, Haveb suyunun başına geldiğinde köpeklerin havlamasını işitti. "Sanıyorum buradan geri döneceğim! Zira Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), biz hanımlarına: ''Haveb'in köpekleri içinizden hanginize havlayacak?'' buyurmuştu" deyince, Zübeyr: "Geri mi döneceksin? Ama umulur ki Allah seninle müslümanların arasını bulur" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Hz. Aişe

 

27525- Ebu Raft' bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ali b. Ebi Talib'e: ''Seninle Aişe arasında bir sorun çıkacak'' buyurdu. Ali: "Ey Allah'ın Resulü! Benimle mi?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' karşılığını verdi. Ali bir daha: "Benimle mi?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet!'' karşılığını verdi. Ali: "Peki iki taraf arasında günahkar olan ben mi olacağım?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Ama bu olduğunda Aişe'yi evine geri gönder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bezzar 4/93 (3272) ve Taberani, M. el-Kebir'de 1/332 (995) rivayet ettiler.

Heysemi (7/234): "Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

64- Hz. AIi'nin Basra'ya Gelmesi

 

1. Uhban b. Sayfi

 

27526 (1) Udeyse binti Uhbin b. Sayfi bildiriyor: Babamın evinde kalırken hastalandı. Bu hastalığından yeni iyileştiği sıralarda Ali b. Ebi Talib, Basra'ya gelmişti. Ali ziyarete evine geldi. Odasının kapısında durunca selam verdi. Babam onun selamını aldı. Ali ona: "Ey Ebu Müslim! Nasılsın?" diye sorunca, babam: "İyiyim" karşılığını verdi. Ali: "O topluluğa karşı koymak için benimle çıkıp yardım eder misin?" deyince, babam: "Şayet sana vereceğim şeyi kabul edersen ben de sana katılınm" karşılığını verdi. Ali: "Nedir?" diye sorunca, babam: "Kızım! Bana kılıcımı getir" dedi.

Kılıcının kınını getirip kucağına koydum. Babam (tahta olan) kılıcın bir bölümünü çekti. Sonra başını kaldırıp: "Benim dostum ve senin de amcan oğlu olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana, insanlar ayrılığa düştükleri zaman tahtadan bir kılıç edinmemi tavsiye etmişti. Ben de böylesi bir kılıç edindim. Şayet istersen bu kılıçla seninle çıkayım" dedi. Ali: "Ne sana, ne de kılıcına ihtiyacımız var" karşılığını verdi ve içeriye girmeden kapıdan çekip gitti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, fiten 4/490 (2203, "hasen garib") rivayet etti.

 

 

 

27527 (2)- Uhban'ın kızı (Udeyse) bildiriyor: Ali b. Ebi Talib babam Uhban'ın yanına geldi ve: "Neden bana tabi olmuyorsun?" diye sordu, Babam Uhban: "Amcan oğlu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''İleride fitne ve tefrika olacaktır, Bu olduğu zaman kılıcını kır ve kendine tahtadan bir kılıç edin'' buyurmuştu, Fitne ve tefrika da ortaya çıkmıştır. Ben de kılıcımı kırıp tahtadan bir kılıç edindim" karşılığını verdi. Babam vefat ettiğinde kefen olarak ona gömlek giydirmememizi söylemişti. Biz yine de gömlek giydirdik, Ancak defnettiğimizin ikinci günü sabah bu gömleği askıda asılı gördük.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3960) ve Tirmizi (2203) rivayet ettiler.

 

 

 

27528 (3)- Udeyse bildiriyor: Ali b. Ebi Talib, babamın evine geldi.

Kapıda: "Ebu Müslim burada mı?" diye sorunca: "Evet!" denildi. Girince ona: "Ey Ebu Müslim! Neden bu işte üzerine düşeni yapmıyor ve onlara karşı koymuyorsun?" diye sordu. Babam: "Bunu yapmama engelolan şey, amcan oğlu da olan dostumun (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fıtne çıktığı zaman tahtadan bir kılıç edinmemi söylemesidir. Dediği gibi de tahtadan bir kılıç edindim, işte orada asılıdır" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

27529 (4)- Ashabdan biri olan Uhban b. Sayfi'nin kızı bildiriyor: Ali, Basra'ya geldiği zaman haber gönderip babamı yanına çağırdı. Ona: "Neden bana tabi olmuyorsun?" diye sordu. Babam Uhban şu karşılığı verdi: "Dostum ve amcan oğlu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''İlerde tefrika ve ihtilaf olacaktır. Bu olduğu zaman kılıcını kır ve kendine tahtadan bir kılıç edin. Bu şekilde haksız yere öldürülene veya ecelin gelene kadar evinde otur'' buyurmuştu. Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana söylediği gibi yaptım. Ey Ali! Elinden geliyorsa sen de haksız yere öldürenlerden biri olma!"

 

[Hasen]

 

 

 

27530 (5)- Uhban b. Sayfi'nin kızı bildiriyor: "Ali, babam Uhban'ın yanına geldi. Ona: "Neden bana tabi olmuyorsun?" diye sordu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Hasen]

 

 

2. Muhammed b. Mesleme el-Ensari

 

27531 (1) Hasan der ki: Hz. Ali, Muhammed b. Mesleme'ye haber gönderip yanına çağırdı. Geldiğinde ona: "Neden bizlere katılmadın?" diye sordu. Muhammed: "Amcan oğlu olan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bir kılıç verdi ve: ''Düşmanla savaşıldığı sürece bunu kullan. Ancak müslümanların birbirlerini öldürdüğünü gördüğün zaman bunu bir kayanın üzerinde parçala. Bu şekilde ecelin gelinceye veya haksız yere öldürülene kadar evinde otur'' buyurmuştu" dedi. Bunun üzerine Ali onu bıraktı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1310 (3962) ve Taberani 19/235 (523) rivayet ettiler.

 

 

 

27531 (2)- Ebu'l-Eş'as es-San'ani der ki: Yezid b. Muaviye bizi İbnu'zZübeyr'e gönderdi. Medine'ye vardığımızda filanın -ravi Ziyad kim olduğunu unutmuştur- yanına girdik. Ona: "İnsanların neler yaptığını görüyorsun. Sen bu konuda ne düşünüyorsun?" diye sorduğumuzda şöyle dedi: "Dostum Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurmuştu: ''Fitnelere yetiştiğin zaman Uhud dağına git, kılıcının keskinliğini körelt ve evinde otur. Şayet (müslümanlardan) biri (seni öldürmek için) evine girerse, sen kilere gir. Peşinden kilere girdiği zaman da dizlerinin üzerine çök ve ona: ''Hem günahımı hem de kendi günahını yüklen! Bu şekilde de cehennem ahalisinden biri olursun ki zalimlerin cezası budur'' de.'' Ben de kılıcımı köreltip evimde oturuyorum."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (3377) rivayet etti.

27656 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Ali b. Ebi Talib

 

27532-z Kays b. Ubad der ki: Hz. Ali'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sana söylediği bir şeye dayanarak mı bu savaşa çıktın, yoksa kendi görüşün mü?" diye sorduğumda: "Bunu neden soruyorsun?" dedi. "Dinim için! Dinim için" karşılığını verdiğimde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu konuda bana söylediği bir şey yok, kendi görüşümdür" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/350) rivayet etti.

 

 

65- AIi'nin, Ammar ile Hasan'ı Kufe'ye Göndermesi

 

1. Ammar b. Yasir

 

27533 (1) Kays b. Abbad der ki: Ammar b. Yasir'e: "Ey Ebu'l-Yakzan! Bu kalkıştığınız iş sizin görüşünüze mi dayanıyor, yoksa Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda size söylediği bir şey mi var?" diye sorduğumda: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize söyleyip de diğer insanlara söylemediği bir şey yok" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, sifatu'l-münafikin 4/2143 (2779) ve Ebu Davud, sünne 4/217 (4666) rivayet ettiler.

 

 

 

27534 (2)- Kays b. Abbad der ki: Ammar'a: "Bu (Cemel'deki) savaşınızı kendi görüşünüze göre mi yapıyorsunuz, yoksa Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda size söylediği bir şey mi var? Zira kişi görüşlerinde isabet edebileceği gibi hata da yapabilir" dediğimde, Ammar şu karşılığı verdi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bu konuda diğer insanlara söylemeyip de sadece bize söylediği bir şey yok. Ancak Huzeyfe'nin bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''ümmetimden on iki münafık çıkacaktır. Bunlar deve iğne deliğinden geçmedikçe cennete giremeyecek ve kokusunu dahi alamayacaklardır. Bunlardan sekizinci kürek kemikleri arasından girip göğüslerinden çıkacak olan bir ateş parçası yeterli olacaktır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27535 (3)- Kays der ki: Ammar'a: "Ali ile birlikte bu yaptığınız şey (Cemel savaşı), kendi görüşünüze göre kalkıştığınız bir şey mi, yoksa Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda size söylediği bir şey mi var?" diye sorduğumda, Ammar şu karşılığı verdi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), diğer insanlara söylemeyip de sadece bize söylediği birşey yok, ancak Huzeyfe'nin bana bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ashabımın içinde on iki münafık çıkacaktır. Bunlardan sekizi, deve iğne deliğinden geçmedikçe cennete giremeyecektir'' buyurmuştur."

 

[Sahih]

 

 

2. Ammar b. Yasir

 

27536- Ebu Vail der ki: Hz. Ali, Kufelileri (Cemel'deki) savaşa çağırmak üzere Ammar ile Hasan'ı gönderdiğinde Ammar bir hutbe verip şöyle dedi: "Onun (Aişe'nin) Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dünya ve ahirette hanımı olduğunu biliyorum. Ancak Allah kendisine mi, yoksa Aişe'ye mi itaat edeceğinizi görmek için sizleri öylesi bir şeye (imtihana) maruz bıraktı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fedail (5/106) rivayet etti.

26222 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Ammar b. Yasir

 

27537- Ukbe b. el-Muğire, babasının dedesi Muharik'ten bildiriyor: Cemel savaşı günü Ammar ile karşılaştığımda bir boynuzun içine idrarını yapıyordu. Ona: "Senin yanında durup seninle birlikte savaşayım mı?" dediğimde: "Kendi kabilenin sancağı altında dur. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin kendi kabilesinin sancağı altında savaşa katılınmasını severdi" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim (2/105) rivayet etti. 13232 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ