MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

61- Ona Karşı Taraftarlarının Sevgisi ve Haricilerin Öfkesi

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

27516 (1)-z Ali b. Ebi Talib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni çağırdı ve: ''Bir yönüyle sen de İsa'ya benziyorsun. Zira Yahudiler ona karşı olan öfkelerinde o kadar ileriye gittiler ki sonunda annesine iftira atmaya başladılar. Yine Hıristiyanlar ona karşı olan sevgilerinde o kadar aşırıya kaçtılar ki sonunda onu, kendisiyle ilgisi olmayan bir makama koydular'' buyurdu. İki grup insan benim yüzümden helak olacaktır. Bunlardan biri bende olmayan şeylerle beni övenlerdir. Diğeri de bana olan öfkesi onu, bana iftira atmaya kadar götüren kişilerdir. Bilin ki ben vahiy alan bir Nebi değilim. Elimden geldiğince Allah'ın Kitah'ı ve Nebiinin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünneti ile amel eden biriyim. Bundan dolayı Allah'a itaat çerçevesinde size emrettiğim şeylere hoşunuza gitse de gitmese de itaat etmeniz gerekir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari:, T. el-Kebir'de (2/257) ve Nesai es-Sünenu'l-kübra'da (8434) rivayet etti.

Heysemi (14762) der ki: "(Abdullah rivayet etti. Bezzar da muhtasar bir şekilde rivayet etti. Ebu Ya'la, Bezzar'dan daha uzun bir şekilde rivayet etti. Abdullah'ın ve Ebu Ya'la'nın senedinde, Hakım b. Abdilmekik zayıftır. Bezzar'ın senedinde, Muhammed b. Kesir el-Kuraşı el-Kufi zayıftır."

 

 

 

27517 (2)-Z Hz. Ali der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Bir yönüyle sen de İsa'ya benziyorsun. Zira Yahudiler ona karşı olan öfkelerinde o kadar ileriye gittiler ki sonunda annesine iftira atmaya başladılar. Yine Hıristiyanlar ona karşı olan sevgilerinde o kadar aşırıya kaçtılar ki sonunda onu, kendisiyle ilgisi olmayan bir makama koydular'' buyurdu. İki grup insan benim yüzümden helak olacaktır. Bunlardan biri bende olmayan şeylerle beni övenlerdir. Diğeri de bana olan öfkesi onu, bana iftira atmaya kadar götüren kişilerdir.

 

[Hasen]

 

 

2. Ali b. Ebi Talib

 

27518-z Asım b. Damra der ki: Hasan b. Ali'ye: "Şiiler, Ali'nin (öldükten sonra) tekrar dirilip geleceğini söylüyorlar" dediğimde: "O yalancılar yalan söylüyor! Bu konuda bir bilgimiz olsaydı dul kalan hanımları başkalarıyla evlenmez, mirasını paylaşmazdık" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (16438) der ki: "Abdullah rivayet etti. Senedi ceyyiddir."

 

 

SONRAKİ