MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

60- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ali'yi Kadı Olarak Görevlendirmesi

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

27513- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni genç yaşımda kadı olarak Yemen'e gönderdi. "Beni aralarında davaların olacağı bir topluluğa gönderiyorsun. Kadılık konusunda da bilgim yok" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah dilini doğruya yöneltecek, kalbini de (hak üzerinde) sabit kılacaktır'' buyurdu. Ondan sonra hiçbir davada hüküm verirken şüpheye düşmedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sad (2/337), İbn Ebi Şeybe (10/58), Bezzar (912) ve Hakim (3/135) rivayet ettiler.

16583 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ali b. Ebi Talib

 

27514- Hz. Ali der ki: (Zina ettiği söylenen kişiyi öldürmem için beni gönderdiğinde) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Gidince verdiğin emri aynıyla uygulayayım mı, yoksa ''Şahid, gaib olanın göremediklerini görür'' ilkesine göre mi hareket edeyim?" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şahid, gaib olanın görmediklerini görür, ilkesine göre hareket edip hüküm ver'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, T. el-Kebir'de (1/177) rivayet etti.

 

 

3. Ma'kil b. Yesar

 

27515- Ma'kil b. Yesar der ki: Bir gün Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest için su döktüm. Abdest sonrası: ''Fatıma'yı ziyaret edelim mi?'' diye sorunca: "Olur" dedim. Kalkıp bana dayandı ve: ''Bu dayanmanın yükünü başkası çekerken sevabını sen alacaksın'' buyurdu. Fatıma'nın yanına varana kadar da bana dayanmasının ağırlığını hiç hissetmedim. Fatıma'nın yanına gırınce: ''Nasılsın ?'' diye sordu. Fatıma: "Vallahi üzüntüm arttı, yoksulluğum fazlalaştı ve hastalığım da uzadı" dedi.

Abdullah b. Ahmed der ki: Babamın kitabında kendi el yazısıyla bu hadisin sonunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ona: ''Seni ümmetim içinde ilk müslümanlardan, en alimlerinden ve en yumuşak huylu olanlarından biriyle evlendirmiş olmama razı değil misin?'' buyurduğu yazılıydı.

 

[Hasen]

 

Heysemi (9/101) der ki: "İsnadında Ebu Hatim ve başkaları tarafından güvenilir bulunan Halid b. Talıman vardır. Diğer ravileri de güvenilirdir."

 

 

SONRAKİ