MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

55- Hz. AIi'nin Hilafeti ve Hilafetine işaret Eden Hadisler

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

27467- Kays b. Abbad der ki: Hz. Ali ile beraberken ne zaman bir olaya tanık olsa veya bir tepeye çıksa veya bir vadiye inse: "Sübhanallah! Allah ve Resulü doğru söylemişler!" diyordu. Yeşkur oğullarından yanımdaki bir adama: "Müminlerin emirine gidelim de neden ''Allah ve Resulü doğru söylemişler'' dediğini soralım" dedim. Yanına gittiğimizde: "Ey müminlerin emiri! Bir olaya tanık olduğunda veya bir tepeye çıktığında veya bir vadiye indiğinde: "Sübhanallah! Allah ve Resulü doğru söylemişler!" dediğini gördük. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu konuda sana söylediği bir şey mi vardı?" diye sorduk. Ali bu sorumuzla ilgilenmedi. Ancak ısrarlarımız üzerine şöyle dedi: "Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana söylediği herbir sözü diğer insanlara da söylemiştir. Fakat müslümanlar Osman'a saldırıp onu öldürdüler. Diğerleri bu konuda benden daha kötü davranış ve hareketler sergilemişlerdir. Sonrasında ise hilafet işinde diğerlerinden daha fazla hak sahibi olduğumu görüp bu işe atıldım. Doğru mu yoksa yanlış mı yaptığımızı ancak Allah bilir."

 

[Hasen]

 

Heysemi (12066) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri, Ali b. Zeyd hariç, Sahih'in ravileridirler. Ali b. Zeyd ise hafızası zayıf olmakla beraber hadisi hasen derecesinde görülebilir."

 

 

2. İmran b. Husayn

 

27468- İmran b. Husayn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ali b. Ebi Talib komutasında bir müfreze gönderdi. Bu yolculuk sırasında Ali bir şey yapınca Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından dört kişi döndüklerinde bu yaptığını Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bildireceklerine dair anlaştılar. Çıktığımız savaştan döndüğümüzde de ilk önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gider, ona selam verirdik. Bu dönüşümüzde de bu dört kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdi. İçlerinden biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Ali şöyle şöyle yaptı!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama yüz vermedi. Diğeri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Ali şöyle şöyle yaptı!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona da yüz vermedi. üçüncüsü kalkı p: "Ey Allah'ın Resulü! Ali şöyle şöyle yaptı!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla da ilgilenmedi. Dördüncüsü de kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Ali şöyle şöyle yaptı!" deyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yüzünün rengi değişmiş bir şekilde ona döndü ve: "Alilyi rahat bırakın! Ali'yi rahat bırakın! Ali'yi rahat bırakın! Zira Ali bendendir, ben de ondanım. Benden sonra da her müminin velisi olacaktır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, fadail 5/632 (3712, "hasen garib") rivayet etti.

 

 

3. Zeyd b. Erkam

 

27469- Zeyd b. Erkam der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bazılarının evlerini kapısı Mescid'e açılıyordu. Bir gün: ''Ali'nin kapısı dışında Mescid'e açılan diğer tüm kapıları kapatın'' buyurdu. Müslümanlar bu konuda söylenince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir konuşma yapmak üzere kalktı. Allah'a hamdu senada bulunduktan sonra şöyle buyurdu: ''Ali'nin kapısı dışında şu (Mescid'e açılan) kapıların kapatılmasını söylemiştim. Bazıları ise bu konuda söylenmiş. Vallahi bu kapıların açılmasını veya kapatılmasını kendi yanımdan istemiş değilim. Bana bu şekilde emir verilince ben de bunu uyguladım. ''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Nesai es-Sünenu'l-kübra'da (8423) ve Hakim (3/125, "Sahih") rivayet ettiler.

Meymıln sebebiyle isnadı zayıftır.

 

 

SONRAKİ